Piesă de Beckett, montată în premieră

Nu ştim exact din ce an datează, ci doar că piesa All that Fall de Samuel Beckett a fost adaptată pentru teatrul radiofonic, mai exact pentru BBC, în anul 1957. La mai mult de jumătate de secol de la premiera radiofonică, piesa ajunge pe o scenă clasică, după ce autorul a refuzat oferte din partea mai multor artişti.

Ziarul The Guardian a anunţat săptămâna trecută că un teatru mic, cel mai mic de pe West End, cu o sală de 70 de locuri, a câştigat dreptul de a realiza o producţie pornind de la piesa pe care Beckett i-a interzis Teatrului Naţional s-o monteze, pe motiv că ar fi o piesă care trebuie să vină din întuneric, adică dintr-o cutie pe care o numim aparat de radio. Jermyn Street Theatre are o sală de joc amenajată într-un vestiar în care se schimbau odinioară angajaţii unui restaurant din zona Piccadilly Circus. Aici lucrează regizorul Trevor Nunn şi actorii Michael Gambon şi Eileen Atkins la spectacolul care va avea prima reprezentaţie pe 9 octombrie.

Spusă pe scurt, povestea piesei este următoarea. În 1957, s-a produs un spectacol de teatru radiofonic, difuzat de BBC, iar Beckett a permis realizarea unei adaptări în franceză, care să fie semnată de Roger Pinget, spectacolul fiind adaptat pentru televiziunea franceză în 1963. Mai târziu, dramaturgul irlandez a respins propunerea lui Ingmar Bergman, dar şi două oferte venite de la Teatul Naţional din Londra, prima de la Laurence Olivier şi Kenneth Tynan, iar a doua de la Trevor Nunn. Se spune că şi regizorul Roger Michell, pe atunci student la Cambridge, s-a izbit de acelaşi refuz.

Anul acesta Trevor Nunn a primit permisiunea fondului care administrează drepturile de autor pentru opera lui Samuel Beckett, punând condiţia ca piesa să fie montată ca un spectacol radiofonic, adică cu actori jucând în faţa microfonului. Regizorul a explicat că va urma modelul oferit de un predecesor, William Gaskill de la Royal Court, care a semnat o astfel de montare cu studenţi, spectacolul jucându-se în perioada 1965-1972. Ce speranţe are Trevor Nunn acum? Iată ce a mărturisit, potrivit sursei menţionate: Sper că publicul nu va încerca să citească piesa înainte, ci să vină la spectacol ca la o piesă nouă, despre care nu ştie aproape nimic. Astfel impactul piesei va fi pur şi simplu devastator. Piesa, bogată în accente comice, urmăreşte drumul unei anumite doamne Rooney la gară, într-o zi de sâmbătă, când protagonista trebuie să se întâlnească cu soţul orb, care se întoarce de la serviciu, pentru a-l conduce acasă.

Gene David Kirk, directorul teatrului care a câştigat premiul Fringe Theatre of the Year la The Stage 100 Awards, a comentat pentru publicaţia The Stage că spectacolul de la toamnă este un eveniment, realizat de un regizor de renume şi de doi dintre cei mai mari actori de azi. Oricare dintre aceste componente ar fi fost prea mult pentru un teatru aşa de mic ca al nostru, dar prezenţa tuturor laolaltă ne încântă şi ne face să fim mândri, a comentat oficialul, adăugând că piesa are o dimensiune poetică pronunţată, dar şi o mulţime de elemente comice.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.