Pippo Delbono şi Alexander Bălănescu – „Amore e carne” la Teatrul Bulandra

poza(2)Luni, 16 iunie, ora 15, la UNATC „I. L. Caragiale” – Sala Berlogea, va avea loc o proiecţie a peliculei GRIDO (Italia, 2006), urmată de o sesiune de Q&A cu regizorul de teatru și film Pippo Delbono, după ce, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, celebrul artist a fost preyent cu spectacolul „Orhidee”.

Iar marţi, pe 17 iunie, la ora 19:00, la Teatrul L.S. Bulandra, sala Liviu Ciulei (Izvor), va avea loc spectacolul „Amore e carne” semnat Pippo Delbono și Alexander Bălănescu, evenimentul fiind organizat de Institutul Francez.

„Îl regăsim pe Pippo Delbono în forma neaşteptată a unui spectacol-concert. Această nouă piesă a regizorului şi actorului italian ne vorbeşte despre întâlnirea lui cu compozitorul şi violonistul Alexander Bălănescu, fost elev al lui Pinchas Zukerman şi Itzhak Perlman. O întâlnire, amestec de muzică şi poezie, ce subliniază pasiunea comună a celor doi pentru vioară”, se arată într-un comunicat de presă.

„Acest spectacol-concert este întâlnirea mea cu vioara. Vioara, instrumentul la care cânta tatăl meu seara, odată întors de la lucru. Vioara pe care mai apoi a vândut-o. Și pe care astfel nu am mai auzit-o. Vioara ce trimite la o presupusă legatură a mea de familie cu Nicolò Paganini. Violonistul îndrăcit. Când l-am auzit pe Alexander Bălănescu cântând la vioară, am auzit în muzica lui ca niște țipete ale sufletului. Aceste note, aceste acorduri le-am mai auzit doar când nu

puteam adormi, în copilărie. Și am auzit la el cântul altor vieți, exiluri, orgolii de popor rănit, cântecul unui ținut frumos și amar: România.

Vocea și vioara s-au apropiat asfel și s-au amestecat apoi cu cuvintele lui Pasolini, Rimbaud, Whitman, Eliot, în încercarea de a regăsi acele fire secrete, nevăzute, magice poate, care unesc oamenii, istoriile și poveștile, dincolo de diferențe, dincolo de apartenența la o națiune, la o limbă, dincolo de existența aici, în lumea viilor sau dincolo de lumea celor duși. Cine știe, poate că muzica este povestea secretă care unește și care readuce armonie lucrurilor”, spune Pippo Delbono.

Pornind de la versurile lui Rimbaud, Pippo Delbono își dedică spectacolul maeștrilor, marilor scriitori ai secolului XX: Pasolini, Artaud, Eliot și Whitman. O narațiune asemănătoare unei incantații, pentru care muzica a fost creată de către Alexander Bălănescu. Asemenea unui suflet care suspină, notele vioarei se îmbină cu frazele grave rostite pe scenă. Între experiența morții și dorința de a trăi, munca lor rezultă într-un concert la patru mâini…

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.