În cadrul ediției din 2019 a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu vor avea loc mai multe lansări de carte. Din ele fac parte și evenimentele dedicate celor două noi apariții de la Editura Nemira, din cadrul colecției Yorick, coordonate de Monica Andronescu.
Pe 20 iunie, la ora 14.30, în cadrul dialogului Pippo Delbono–George Banu, care va avea loc la Centrul Habitus, se va lansa volumul „Dăruirea de sine”, în traducerea Irinei Cerchia, un fel de jurnal în care cunoscutul creator italian se dezvăluie și ne dezvăluie lumea văzută prin ochii săi.
„Pippo Delbono este un poet al timpurilor moderne, iar rănile și răniții acestor timpuri și‑i apropie cu o tandrețe lirică, pătată mai degrabă de revoltă decât de speranță”, scrie George Banu în prefața volumului. „În ceea ce‑l privește, durerea lui nu înăbușă zâmbetul și întotdeauna acordă o ultimă șansă posibilității de a depăși suferința printr‑un cuvânt sau un cântec, un dans sau o mângâiere. Teatrul lui răspunde tuturor neliniștilor care fac parte din rutina noastră și cu care, totuși, duce o luptă, în ciuda lucidității cu care scena le redă – iată eroul tresăririi umane“.
Pe 21 iunie, la ora 13.00, la Centrul Habitus este programată lansarea studiului „Corp de piatră, corp de carne. Sculptură și teatru”, semnat de Monique Borie, în traducerea Mihaelei Stan, publicată în aceeași colecție. La eveniment vor participa autoarea, George Banu, și scriitorul și dramaturgul Matei Vișniec.
Pe coperta a IV-a a volumului, citim: „Persistentă, o interogație străbate toate reformele teatrului modern. Ea privește relația dintre corpul pe scenă, corp de carne, și corpul sculptat, corp de piatră. Corp de piatră, corp de carne. Sculptură și teatru analizează raportul teatrului cu sculptura, studiat pentru prima dată. Teatrul este astfel amplasat în centrul dialogului cu arta sculpturii, care mobilizează viziuni ale unor istorici de artă celebri, îndeosebi Winckelmann, sau ale unor artiști reputați precum Auguste Rodin, Antoine Bourdelle ori Alberto Giacometti. Studiul se bazează și pe gândirea unor mari oameni de teatru ca Gordon Craig sau Maurice Maeterlinck, Meyerhold, Grotowski, Barba ori Kantor. Monique Borie analizează jocurile materiei, precum și tensiunile dintre ce este viu și ce este inert, dintre mișcare și imobilitate, dintre viață și moarte. Autoarea se situează la intersecția dintre arte, descoperind felul în care corpul de piatră privește spre corpul de carne. Iar teatrul, el, artă a corpului de carne, privește spre corpul de piatră. Orizonturile lor de așteptare se înrudesc și comunică.”
În cadrul aceluiași eveniment se va lansa și seria aniversară George Banu, intitulată „Pagini alese”. Alcătuită din trei volume – „Eseuri”, „Studii”, „Mărturii” -, seria cuprinde o selecție relevantă a scrierilor publicate de autor de-a lungul anilor.