Vineri, 25 martie, la ora 19.00, va avea loc spectacolul „Ce-am fi dac-am ști. Feerie politică protestatară”, ultima reprezentație din Platforma de Teatru Politic. Evenimentul se va desfășura la Centrul de Teatru Educațional REPLIKA (Str. Lânăriei nr. 93-95, București).
Echipa spectacolului este următoarea: Mădălina Brândușe, Paul Dunca, Adela Iacoban, Mihaela Michailov, Monica Marinescu, Katia Pascariu, Alexandru Potocean, Cătălin Rulea, David Schwartz, Ionuț Sociu, Andrei Șerban, Marius Bogdan Tudor.
„Ce-am fi dac-am ști” este un proiect teatral de documentare și ficționalizare a istoriei mișcărilor muncitorești de rezistență din România, din 1918 până în 2000. Este o feerie politică în care dimensiunea utopică a istoriei și cea profund realistă se întrepătrund într-un demers de cercetare performativă a acțiunilor contestatare de revoltă împotriva nerespectării unor drepturi fundamentale, împotriva delegitimării unor clase sociale care, prin acțiunile lor radicale, au marcat secolul XX. „Ce-am fi dac-am ști” analizează teatral evenimente de protest și rezistență din anii ‘20, ’30-’40, ’70-’80 și ’90, construind o istorie de coliziune cu istoria oficială, subjugată de clișeele ideologiei dominante, și, totodată, o istorie de protest împotriva felului în care clasele sociale oprimate au fost percepute și reprezentate în discursul public din România. „Ce-am fi dac-am ști” este o istorie a protestelor vulnerabililor care-și iau revanșa politic prin reprezentarea poveștilor lor.
Intrarea este liberă și se face pe bază de rezervare. Contact rezervări prin telefon sau SMS: 0729743952.
În cadrul Platformei de Teatru Politic au avut loc următoarele evenimente: un atelier de teatru-forum cu artiștii implicați în proiect, coordonat de artistul norvegian Morten Bruun; un atelier de teatru-forum, realizat împreună cu elevi ai Colegiului Naţional Bilingv „George Coşbuc” din București; o stagiune de teatru politic desfășurată pe întreg parcursul anului 2015, două producții noi și un turneu național. Toate evenimentele – 48 de reprezentații în București și în țară – au fost cu intrare liberă și au inclus discuții cu publicul.
Platforma de Teatru Politic este un proiect teatral și educațional care își propune să arhiveze, să documenteze și să dezbată, prin intermediul unor spectacole de teatru și ateliere, istorii marginalizate și ignorate adesea de sisteme care își produc propriile narațiuni de legitimare, pentru a-și justifica pactul cu „istoria convenabilă”. Platforma de Teatru Politic este un proiect finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României.