Povești, călătorii, aventuri la festivalul copilăriei

Aventurile lui PlateÎntre 28 septembrie și 5 octombrie se desfășoară la București ediția a IX-a a Festivalului Internațional de Teatru pentru Copii „100, 1000, 1000000 de povești“, organizat și găzduit de Teatrul Ion Creangă.

Festival al bucuriei, al jocurilor și al descoperirilor, așa cum l-a conceput cu ani în urmă regizorul Cornel Todea, pe-atunci director al teatrului, manifestarea se desfășoară cu forțe proaspete în mai multe spații din oraș și are mai multe componente, cum îi stă bine unui festival adevărat, intrat în mileniul III. Dacă la atelierele de creativitate destinate micuților și conduse de artiști profesioniști nu mai sunt locuri disponibile, nu același lucru se poate spune despre spectacole, prezente într-un număr generos și în formă de zile mari. Pentru iubitorii de teatru, de orice vârstă ar fi ei, festivalul este de neratat. Pe de o parte, ca experiență profesională, căci au una dintre puținele ocazii de a lua contact cu teatrul pentru copii din Europa, pe de altă parte, ca experiență umană, strict subiectivă, căci contractul cu lumea copiilor, benefic chiar și atunci când nu-i simți efectele, rămâne o bucurie pentru oricine.

Barca si lunaAșadar, până pe 6 octombrie, tot felul de jucării, jocuri și jucători va așteaptă la Teatrul Ion Creangă, Teatrul Excelsior, Teatrul Foarte Mic, Teatrul Odeon, la Sala Rapsodia, plus la câteva școli și o grădiniță, să vă amintiți de copilărie sau să (re)descoperiți o lume fără de care nu se poate. Spectacole sunt destule, artiști se găsesc din belșug pentru toată lumea, așa că faceți o încercare. O să dați de creaturi fantastice, de întâmplări fabuloase, de miracole matematice și de câte și mai câte. Poate chiar o să începeți să zăriți o lume transparentă, cum este aceea din „Povești zăpăcite“, spectacol invitat de la Targovishte, din Bulgaria. El o să vă pună în fața unei lumi mai pestrițe și mai gustoase decât înghețata. Ceea ce, recunoașteți, nu e puțin lucru!

AteliercuncheoN, companie independentă din Italia, axată pe cercetare, vine la festival cu un spectacol rafinat, produs de Teatru Khabarovsk al Tânărului Spectator din Rusia, o poveste despre mișcare și măști. „Aventurile lui Plate“ pornește de la o scriere a lui Juan Ramon Jimenez și recurge la muzica compusă de Maria Castelnuovo-Tedesco, devenind o atrăgătoare incursiune în muzica mediteraneeană și, de asemenea, o întruchipare a unei arte teatrale ce-și poate păstra întregul adevăr și toată autenticitatea.

Cu bicicleta spre mareCeea ce se poate spune și despre spectacolul francezilor de la Teatrul Bouffou, care aduc în festival un spectacol despre un ideal, povestea unui vis, spusă pentru copii care au peste patru ani. Câștigător al prestigiosului Premiu Molière în anul 2007, spectacolul „Cu bicicleta spre… mare“ pornește de la o știre din ziare. Un locuitor al unei țări îndepartate din Europa de Est, care nu văzuse niciodată marea, și-a luat bicicleta și a pornit pur și simplu în căutarea acestui peisaj minunat și misterios. A călătorit de-a lungul mai multor țări, cunoscând oameni de toate felurile… și aproape că și-a văzut visul cu ochii.

Tot despre vis și puterea lui vorbește și creația bolognezilor „Barca și luna“, un spectacol simplu, pur, ale cărui ingredinte principale sunt mișcarea și interacțiunea cu publicul. Comentariu la un vis, delicata compoziție a italienilor are în prim-plan o bărcuță delicată care-și dorește nespus să meargă pe lună. Dacă vreți să vedeți ce se întâmplă, trebuie să vedeți spectacolul.

Așa cum nu trebuie să ratați nici trăsnita creație a belgienilor, care începe cu un eveniment miraculos: un pește ce aterizează în ceainicul unei venerabile doamne citadine, acaparate de miracolele științei și tehnicii. Sau spectacolul unor englezi care ne arată altfel baloanele de săpun. Plus nenumărate producții din România, pornind de la basme cunoscute, de la improvizații care le stârnesc hohote micuților, de la situații de tot hazul sau de la imagini din… umbre, după cum anunță un spetacol la care biletele s-au epuizat deja, „Povești cu umbrele și umbre“, regizat de Nicoleta Rusu.

 

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.