„Povești” și Gala UNITER la Alba Iulia

Festivalul Internațional de Teatru „Povești” Alba Iulia, ediția a XIII-a, se va desfășura între 7 și 13 mai. Acesta este primul an când festivalul se va desfășura primăvara, iar începând cu acest an, „Poveștile” vor avea loc la început de lună mai, deschizând sezonul turistic în cetatea Alba Iuliei.

„Un nume puternic: POVEȘTI. Adică festivalul. E al treisprezecelea an când se întâmplă, ceea ce îi conferă maturitate. Festivalul de la Alba Iulia are, în felul său, nu doar „cei șapte ani de-acasă”, ci și un început de adolescență. Este al nouălea an de când Consiliul Județean Alba, a cărui marcă înregistrată este, a stabilit logo-ul și numele evenimentului: POVEȘTI. Un nume simplu dar puternic, esențial ca emblemă a spectacolelor sale și atrăgător ca eveniment, un nume care să placă și, totodată, care să ilustreze însăși ideea de teatru. La urma urmei, „POVEȘTI” acoperă atât așteptările copiilor, cărora le este dedicată fiecare dimineață de festival, cât și gusturile celor mari, având la fel de multă deschidere către canonic, cât și pentru neconvenţional. Așadar, povești și atât, cu maximă deschidere către tot ceea ce încântă, atrage și pune pe gânduri. Va fi, pe scurt, un festival divers și complet. Divers, pentru că este mulat pe gusturile din ce în ce mai diversificate ale publicurilor din Alba Iulia, și complet, deoarece cuprinde tot ce poate fi teatru: spectacole, expoziții, lansări de cărți, conferințe și dezbateri despre teatru”, se arată într-un comunicat de presă.

Ediția din acest an va găzdui, în seara zilei de 7 mai 2018, cea de-a XXVI-a ediție a Galei UNITER, gală care premiază chiar festivalul „POVEȘTI”. Organizarea galei la Alba Iulia își propune să pună în valoare atât festivalul, în cadrul căruia are loc, cât și cetatea Unirii din Alba Iulia, unde se desfășoară. Mai exact, pe esplanada dintre cele două catedrale.

Și în acest an, festivalul oferă diversitate, orientare spre publicul larg și spectacole puternice, cu ecouri. Iar ecourile despre care vorbim sunt, firește, în gândirea spectatorilor, care au șansa, an de an, la fiecare ediție, să intre în atmosfera unor spectacole de teatru unice ca stil, conținut și mesaj. Structura festivalului rămâne neschimbată: spectacole pentru cei mici, dimineața, și spectacole pentru adulţi, seara. Dintre titlurile pentru cei mici, majoritatea construite pe texte autohtone precum „Înșir-te mărgărite” (Teatrul pentru Copii și Tineret „Ariel” din Târgu Mureș), „Harap Alb” (Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” din Sibiu), „Păcală” (Teatrul de Păpuși „Gulliver” din Galați), „Pisicile aristocrate” (Teatrul pentru Copii și Tineret „Arlechino” din Brașov), „Ivan Turbincă” (Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca), „Fata Babei și Fata Moșneagului” (Teatrul de animație „Țăndărică” din București), „Magazinul cu jucării” (Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” din Timișoara), „Povestea porcului” (Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad). Dintre spectacolele pentru adulți: „Regele moare” (Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București), „Ce zile frumoase” (Universitatea de Arte din Târgu Mureș), „Mă tot duc” (de Oana Pellea și Mihai Gruia Sandu), „Pescărușul” (Teatrul Odeon), „O mie de motive” (Teatrul Point), „N-ai tu treabă!” (Teatrul ACT), „Don Juan” (Teatrul de Comedie), „Text Shop” (spectacol marca Gigi Căciuleanu), „Și negru și alb și gri” (Teatrul Metropolis), „…Escu” (Teatrul Mic), Ediție specială (spectacol marca Horațiu Mălăele).

Vor avea loc, de asemenea, dezbateri și dialoguri (George Banu și Marina Constantinescu), expoziții foto (Mariana Mihuț, Gigi Căciuleanu), un concert jazz, o expoziție de costume, lansări de carte și ateliere de mânuire păpuși și de scenografie. Pe scurt, o ofertă culturală pentru multe gusturi. În fiecare zi, la fiecare spectacol pentru tineri și adulți publicul va primi chestionare.

În plus, în fiecare zi spectatorii vor putea răsfoi ziarul festivalului, intitulat „Poveşti”, în care vor putea găsi cronici, interviuri, articole de specialitate, articole de opinie, pamflete, caricaturi şi fotografii de festival. De asemenea, fiecare zi va începe cu celebra „Cafea cu tâlc”, în Clubul festivalului (Art Cafe), unde spectatorii și presa se vor putea întâlni cu artiștii din festival.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.