În capitala Marii Britanii a avut loc recent un eveniment care nu a trecut neobservat de presa națională: un teatru de pe West End i-a cerut publicului „să se abțină” de la a mânca în timpul unui anumit spectacol.
Ar putea fi un precedent care întrerupe o cutumă veche în viața teatrală britanică, o cutumă pe care o știu din copilărie toți actorii activi azi în teatrele britanice, indiferent de generația din care fac parte, precum și spectatorii, fie că teatrul este pentru ei o descoperire nouă sau, dimpotrivă, fie că el face parte din viața lor de zeci de ani.
„Îndrăzneala”, primul gest de acest fel pe care-l face un teatru de pe West End, a comis-o Harold Pinter Theatre atunci când le-a solicitat prin e-mail celor care au cumpărat bilete la spectacolul „Whos Afraid of Virginia Woolf?” de Edward Albee să nu mănânce în timpul reprezentației „din respect pentru actori”, adăugând: „Puteți cumpăra mâncare la barurile din teatru și o puteți savura înainte de spactacol sau în pauză. Băuturile achiziționate la bar pot fi luate în sala de spectacol numai în paharele de plastic pe care vi le va pune la dispoziție personalul teatrului”, a precizat BBC.
Purtătorul de cuvânt al teatrului a ținut să precizeze, potrivit aceleiași surse, că nu este vorba despre o interdicție, ci despre o rugăminte politicoasă. „Acest spectacol este de așa natură că oricine mănâncă sau folosește telefonul în timpul reprezentației poate să-i deranjeze pe ceilalți”, a explicat oficialul.
Întâmplarea petrecută luna trecută nu poate fi privită decât în legătură cu apelul făcut în noiembrie 2016 de actrița Imelda Staunton, starul din distribuția producției, care a pledat public pentru interzicerea obiceiului de a mânca la teatru. „Nu înțeleg de ce oamenii nu se mulțumesc să facă un singur lucru. Nu înțeleg această obsesie de a mânca sau de a bea ceva tot timpul”, a recunoscut actrița.
Punctul său de vedere este împărtășit și de alți creatori de teatru. Nici Kevin Spacey nu s-a sfiit să critice spectatorii care nu-și opresc telefoanele mobile sau mănâncă dulciuri în timpul spectacolului. „Dacă nu știu să se poarte, mai bine să nu vină, eu așa cred”, a declarat actorul pentru un cotidian britanic.
Producătorul Richard Jordon a exprimat recent aceeași opinie, susținând că la o reprezentanție cu „Doctor Faustus” a avut parte de „cel mai rău public cu putință de pe West End”: „M-a șocat că ei n-aveau nicio problemă: vorbeau, mâncau, făceau poze cu telefonul tot timpul ori se plângeau dacă li se atrăgea atenția să nu mai facă”.
Pe de altă parte, actorul Kit Harington, cunoscut pentru rolul din serialul „Urzeala tronurilor”, a avertizat că există pericolul ca o astfel de schimbare să îndepărteze de teatru publicul tânăr: „Mă tem că, dacă o să moară de ceva, teatrul o să moară tocmai din cauza unui asemenea stereotip, din cauza unei asemenea prejudecăți privitoare la generația nouă, tânără, de spectatori. Eu am mers la teatru din copilărie și n-am simțit deloc că spectatorii sunt lipsiți de respect”.