Gala Hop a fost anul acesta un mic laborator de descoperire și încercare, un exercițiu prin care să înțelegi cum te poți preschimba într-un ne-bun pentru această lume. Un timp și un spațiu încărcat cu energii primite și oferite, un mediu în care concurenții nu au avut doar șansa să își prezinte momentul în cadrul competiției, ci să lucreze permanent și să se bucure de toate informațiile și sfaturile acumulate, de această întâlnire a generațiilor. În definitiv, de întregul proces. Iar după trei zile extrem de încărcate, a urmat într-adevăr ultimul hop – decernarea premiilor și consumarea ultimelor emoții.
Seara de gală a început cu proiecția filmulețelor pe care concurenții le-au realizat, lucrând în doi pe diferite scenarii ale filmelor românești din ultimii ani. Le-am descoperit acum și calitățile pentru film, nu doar pentru teatru, i-am (re) descoperit extrem de naturali și expresivi. Pentru ca mai apoi să ne bucurăm de unul dintre cele mai frumoase momente ale serii – un scurt moment artistic, rezultat în urma workshop-urilor coordonate de Andrea Gavriliu, Ada Milea, Horia Suru și Tudor Lucanu. Un exemplu de empatie, de nevoia și bucuria de a fi împreună. Ei toți laolaltă răspândind cât cuprinde cea mai sinceră și nebună energie. Pentru câteva minute cuvântul competiție a părut că își pierde de tot însemnătatea, fiind înlocuit de colegialitate. Totul ca o joacă frumoasă, întâmplată cu grijă. Iar de la joc și joacă s-a trecut ulterior spre accesarea celor mai multe emoții și tensiuni, un moment mult așteptat – premierea. Nu înainte ca directorul Galei Hop, Miklos Bács să ne ofere încă o lecție despre ce înseamnă moralitate și profesionalism, despre teatru și despre misiunea actorului. Să aducă mulțumiri tuturor celor implicați în realizarea acestui eveniment.
Și iată că după ore întregi de nesomn, repetiții, muncă, după tot efortul depus de fiecare concurent în parte, a venit și clipa confirmărilor. Premiile Publicului, acordate pe baza numărului de voturi obținute de fiecare participant le-a fost înmânat pe rând lui Andrei Radu, pentru Cel mai bun actor, Cristinei Juncu, pentru Cea mai bună actriță. La secțiunea grup, votanții au apreciat „http://error500”, un moment în regia lui Vlad Trifaș cu Cosmin Teodor Pană, Andrei Radu, Lucian Ionescu și Lavinia Pele.
Premiul „Sică Alexandrescu” a mers anul acesta către Raluca Marina Radu, înscrisă în competiție cu momentul „Apemantus – de la Nebun la Nebun”, un colaj și adaptare după „Timon din Atena”, „Regele Lear” și Hamlet. După ce a depășit hop-ul, Raluca ne-a împărtășit câteva gânduri despre ce a însemnat această experiență pentru ea: „Gala Hop a fost o competiție amicală, fiindcă nu am simțit în niciun fel concurența între noi. Niciodată nu am fost o fire competitivă, cât să dau din coate și să îl dau la o parte pe celălalt. Dacă vreodată am făcut ceva la nivel de performanță, a fost pur și simplu din proprie dorință și nevoie, nu pentru a intra într-o competiție. E ca și când mi-am luat bucata asta de tort, nu pentru că nu vreau să îi aparțină altcuiva, ci pentru că îmi place. Iar premiul primit înseamnă pentru mine un vot de încredere că sunt pe un drum bun. Trebuie să fim conștienți de propria valoare, dar totodată să primim și un feedback. Trebuie să știm să construim, în felul în care alegem să o facem.”
Pentru Ștefan Pavel, a treia oară la Gala Hop a fost într-adevăr cu noroc, el fiind distins cu Premiul pentru prestanță și rostire scenică. Ștefan și-a făcut curaj să își înfrângă emoțiile și să-l aducă pe „Tocilă Melancolicul” la Hop, crezând în necesitatea și importanța acestui festival: „Nu știu dacă suntem într-adevăr curajoși că am venit aici la Hop sau că ar fi un act de bravură. Cred că fiecare actor care termină școala asta trebuie să vină la preselecții la Hop. Indiferent de tema stabilită, aici nu e nimic restrictiv. Poți face orice. Trebuie doar să-ți nu îți fie frică. Un actor trebuie să se cunoască pe sine, să știe la ce e bun, să își cunoască genul și să accepte asta. Personal, mă bucur că am ajuns anul acesta aici și am avut de învățat din asta.”
Premiul pentru Cea mai bună actriță i-a fost acordat anul acesta Alinei Rotaru, care a impresionat prin „De vorbă cu tine” un fragment din „A douăsprezecea noapte”. Concluziile Alinei la final de gală sunt dintre cele mărturisite cât mai simplu și sincer: „Pentru mine, premiul primit înseamnă un plus de încredere și că pot să fac asta în continuare. Înseamnă încredere în mine, pentru mine. Gala Hop a fost o experiență extrem de emoționantă. Până să intru în scenă am avut niște emoții la care nu m-aș fi așteptat nici măcar o secundă. Și încerc să mă bucur de toate, cât mai simplu. Important e evenimentul în sine pentru mine. Nu rezultatul, cât întregul parcurs. ”
În ceea ce privește Premiul pentru Cel mai bun actor, acesta i-a revenit lui Andrei Radu, un Orsino în „Căutarea muzicii”. Și pentru el prima experiență la Gala Hop a fost una extrem de specială, îmbogățindu-l nespus, după cum ne mărturisește: „Fiind prima mea experiență de Hop, îmi dau seama că e foarte importantă. E o rampă de lansare, e o șansă de a ne oferi nouă vizibilitate, e o oportunitate. Miklós Bács mi se pare că a făcut o mică minune pentru noi toți. Pentru mine e foarte important. Am nevoie să mă hrănesc din toate întâlnirile astea – să ne vorbească Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Dorina Chiriac și toți ceilalți cu o experiență atât de bogată și să ne ofere feedback ca de la coleg la coleg. E minunat ce se petrece aici. Și nu e o simplă competiție, premiile sunt confirmările momentelor de acum. Tot ce putem face e să învățăm din experiența asta. E de datoria noastră să o facem și pe mai departe, să acumulăm în continuare. Iar eu nu-mi doresc altceva decât să fiu profesionist și să lucrez la un nivel constant. E de datoria mea să fac asta.”
Cea mai bună trupă de actori, distinsă cu premiul „Cornel Todea” a fost formată din Loredana Cosovanu, Daniel Chirilă și Tiberiu Enache. Nici ei nu au venit la Hop mizând asupra vreunui premiu: „Noi nu am gândit Gala Hop ca pe un concurs și nu ne-am pregătit momentul cu scopul de câștiga un premiu. Ne-am dorit să ne facem remarcați, mai mult. De fapt, Hop-ul e ca un soi de întâlnire de care ai nevoie. Cel puțin, noi simțim nevoia de mai multe festivaluri, chiar dacă nu credem neapărat în ideea de competiție în artă, e important să ne vedem, să ne întâlnim. Fiindcă e nevoie să-ți vezi colegii de breaslă, să descoperi care e într-adevăr starea de spirit în domeniul teatral. Dacă nu ai o privire de ansamblu, e greu să te dezvolți. Așa că avem nevoie de hop-uri precum acesta, e un hop de dezvoltare pentru noi, ca artiști. Cel mai important pentru noi e că aici am întâlnit niște oameni și că am putut învăța de la ceilalți. Și a contat experiența. Nu ne-am gândit vreo clipă că e un concurs.”
Premiul „Ștefan Iordache”, Marele premiu al Galei tânărului actor Hop i-a revenit lui Alexandru Voicu, el fiind răsplătit și cu premiul Vox Maris, precum și cu șansa de a participa în programul „10 pentru film la TIFF”. O experiență totală, despre care ne-a vorbit în câteva cuvinte: „Gala Hop a fost o recunoștință imensă pentru munca depusă și totodată o cinste și o încredere oferită de cei avizați, care au făcut asta, cât și o încercare de a nu-i dezamăgi pe mai departe. Am câștigat cu mult mai mult decât aceste diplome. Cuantificarea muncii nu se face prin diplome și premii primite, ci prin șansa de a arăta ce gândești, cum gândești. Pentru mine a fost ocazia de a face Shakespeare cum cred eu și de a spune ce cred eu despre textul ăsta, a fost un premiu în sine. ”
Ei au fost cei care au reușit, ca prin prestațiile lor, să se facă remarcați anul acesta la Hop și să „fure” atât premiile juriului, cât și pe cele ale publicului. Au fost frumoși, talentați, curajoși. Au meritat să fie văzuți și încurajați spre un mai departe. De fapt, ar fi frumos ca pe scenele teatrelor să regăsim pe viitor cât mai mulți dintre tinerii actori prezenți anul acesta la Hop. Să fie șansă pentru ei și cât mai multe vise împlinite. Iar pentru fiecare vis în parte, s-a ridicat la finalul serii câte un lampion. Cu gândul spre Shakespeare,spre frumos, spre nebunie cu gândul spre mai mult și mai bine, cu mulțumire de sine și de ceilalți.
(Text preluat din Revista Thespis www.galahop.ro)