Se întâmplă la New York. Librăria care a câştigat Premiul Tony pentru „excelenţă în teatru” se numeşte The Drama Book Shop, se află în Manhattan, mai exact pe 40th Street, şi este mină de aur pentru o mulţime de oameni de teatru, staruri şi anonimi, de decenii întregi.
Un paradis postmodern al Thaliei, în care se înghesuie, în spiritul Turnului Babel, emblemă a lumii în care trăim, sute de volume în limbi mai mult sau mai puţin cunoscute şi mai ales în engleză, desigur. Dacă treci pe-acolo, s-ar putea să dai de Faye Dunaway, care se întoarce de la cumpărături şi se opreşte să răsfoiască o piesă, aşezându-se pe un scaun şubred, unul dintre cele care au fost odată recuzită într-un teatru. Sau de vreun critic împătimit de Shakespeare, care vine periodic să le aducă proprietarilor câte o ediţie bibliofilă sau un afiş salvat din vreun obscur teatru înghiţit de criză. Sau de o mulţime de actori tineri, în căutarea vreunui monolog din dramaturgia contemporană care să lase fără glas publicul blazat din vreo sală studio. Sau de vreun dramaturg timid, încă fără nume, sosit să vadă dacă e la vânzare şi cărticica lui, publicată cu atâtea efoturi… Sau, dacă ai noroc şi nimereşti în zilele în care librăria găzduieşte evenimente „cu artişti”, poţi sta faţă în faţă cu regizori cunoscuţi, cu actori şi muzicieni, cu profesori de teatru şi o groază de oameni pentru care teatrul, fiindu-le profesie, a devenit o dependenţă.
Se spune că în acest spaţiu ai la dispoziţie peste 8000 de piese de teatru, strânse în volume oarecare sau în ediţii rare. Lângă ele se înghesuie pe rafturi biografii, studii critice, memorialistica, programe de sală şi, etalată cu mândrie într-o casetă de sticlă, o ediţie din 1930 a operelor lui George Bernard Shaw, alcătuită din 31 de volume. Este una din piesele de rezistenţă cu care se laudă şi proprietarii, şi angajaţii.
Când au aflat că librăria lor a câştigat un premiu Tony pentru „excelenţă în teatru”, Allen Hubby şi mătuşa lui, Rozanne Seelen, proprietarii spaţiului, au crezut că e o glumă: „O librărie cu un Tony? Cine a mai pomenit?”. Însă clienţii magazinului, adică prietenii librăriei, aşteptau de mult aşa ceva.
Marjorie Seligman a început să vândă volume de scrieri dramatice în 1917, în holul teatrului din apropiere. În 1923, a închiriat şi apoi a cumpărat un spaţiu pentru o librărie pe Broadway, unde a rămas câteva decenii. În 2001, după mai multe peripeţii, afacerea pe care a început-o a ajuns unde se află azi, la 250 West 40th Street. Acum librăria nu are rival, fiind considerată cea mai bună sursă de carte de teatru din oraş. Are şi sponsori, şi susţinători, şi parteneri. Începând din 2002, la subsol au repetat mai mult trupe de teatru care nu aveau unde să lucreze. În acelaşi an, spaţiul de la subsol s-a transformat în Arthur Seelen Theater, de fapt o sală de teatru cu o capacitate de 50 de locuri. În 2008, spectacolul „In the Heights”, jucat acolo, a câştigat nu unul, ci mai multe premii Tony.
Proprietarii sunt mai mult decât ataşaţi de cuibuşorul în care îşi pot da frâu liber pasiunii, fără să se simtă ridicoli, marginali sau patetici, pentru simplul fapt că şi angajaţii, şi clienţii fac acelaşi lucru şi vorbesc aceeaşi limbă.