Primele 11 luni din anul 1989. Povestea unui timp suspendat, la Teatrul Mic

anul disparutSpectacolul „Anul dispărut. 1989” de Peca Ștefan, în regia Anei Mărgineanu, va avea premiera sâmbătă, 19 decembrie, de la ora 19.00, la Teatrul Mic din București. Din distribuție fac parte Gheorghe Visu, Maria Ploae, Mihaela Rădescu, Ilinca Manolache, Isabela Neamţu, Viorel Cojanu, Cuzin Toma/Virgil Aioanei.

„Spectacolul reconstituie cele 11 luni care au precedat revoluția, le redă viața și le salvează de la uitare. Anul 1989 este mai mult decât “anul revoluției”, este un an din viața noastră, a părinților noștri, a bunicilor sau a prietenilor noștri”, spun realizatorii.

Peca Ștefan și Ana Mărgineanu, un duo cunoscut publicului, revine la Teatrul Mic cu un show despre anul în care poate ne-am născut, poate am intrat în clasa întâi, poate „ni s-a rupt viața în două”, sau pe care îl știm doar din amintirile altora. La fel ca în seria de spectacole Despre România, numai de bine, unde au reconstituit orașe mici ale României, Peca Ștefan și Ana Mărgineanu încearcă, de această dată, să recompună ani uitați din istoria recentă a României, recurgând la un proces de cercetare subiectiv, iar „primul mare an dispărut din istoria recentă a României este 1989”, după cum spune Peca Ștefan.

Ana Mărgineanu dezvăluie câteva amănunte din culisele acestui spectacol: „când am început să întrebăm oamenii despre anul 1989, au început să curgă răspunsurile despre revoluție. Detaliile. Speranțele. Frica. Dar revoluția s-a întâmplat abia în decembrie. Ce a mai rămas din celelalte 11 luni? Revoluția pare că a acaparat tot spațiul mental alocat amintirilor din 1989, ștergând astfel existența unui an întreg. Apoi, când am început să scormonim mai adânc, mici amintiri au început să apară. Peștele de sticlă colorată, care se găsea în casa tuturor mătușilor noastre. Mileul de pe masa bunicii. Coada la portocale, iarna. Telefonul fix, cu fir creț. Bananele verzi, puse pe dulap să se coacă. Eram în clasa a 4-a, și speram să îmi ceară prietenia Alexandru 2 (în clasa noastră erau 3 Alexandri). Vara în care l-am prins pe soțul meu cu alta la mine în pat, dupa aia am și divorțat. Guma Turbo cu Surprize. Bicicleta Pegas. La Teatrul Mic se făceau cozi la bilete. Deși era frig și erau șobolani în sală – unul a traversat scena la un spectacol, chiar pe la picioarele actorilor. Copiii se jucau pe șantier. Bancuri cu Ceaușescu, spuse șoptit. O fată avea abonament la Filarmonică vinerea. Și mai e și povestea lui Nae Gavrilă, muncitorul cu ochiul de sticlă. Pentru a realiza acest spectacol am răscolit în amintirile întregii echipe artistice și tehnice. Am vrut să vedem ce a însemnat 1989 la nivel personal, intim“.

Ineditul montării constă în faptul că acei spectatori care își doresc pot deveni parte din poveste: fie urcă pe scenă, fie au parte de un mini-spectacol privat.

„Anul dispărut. 1989” de Peca Ștefan

Regia: Ana Mărgineanu

Distribuția: Gheorghe Visu, Maria Ploae, Mihaela Rădescu, Ilinca Manolache, Isabela Neamţu, Viorel Cojanu, Cuzin Toma/Virgil Aioanei

Scenografia: Anda Pop

Coregrafia: Andreea Duţă

Video design: Cinty Ionescu

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.