Reprezentația nr…

3stars

Nici urmă de caiet-program, nici măcar o biață fițuică care să conțină numele actorilor din distribuție la reprezentația cu piesa Capcana lui Hamlet, pretins o adaptare după o scriere intitulată Uciderea lui Gonzago a bulgarului Nedialko Yordanov, din seara zilei de 10 aprilie 2019. Reprezentație la care am luat parte plătindu-mi conștiincios biletul. Cercetând mai apoi site-ul Teatrului „Regina Maria” din Oradea am aflat că în rolul Ofeliei ar fi trebuit să o văd pe Consuela Egyed, numai că, ce să vezi!, pe scenă, în respectivul rol, eu am zărit-o pe Angela Tanko.

Același site ne informează că spectacolul ar fi avut premiera pe data de 13 ianuarie 2019. Altă „chifteluță”, altă „chiflă”, altă minciună grosolană. Adevărata dată a premierei este 5 martie 2010. Ceea ce li se oferă spectatorilor orădeni drept premieră, drept noutate, drept trufanda nu este decât o banală refacere de spectacol. Așa cum în istoria Teatrului orădean s-au petrecut multe. Adică, după o vreme, s-au impus înlocuiri, îmbunătățiri, iar critica le-a consemnat, de pildă, în mai vechea revistă Teatrul la o rubrică anume destinată ce se chema Reprezentația nr.

În cazul de față, Sorin Ionescu nu îl mai interpretează pe Horațio, rolul său fiind preluat de Alin Stanciu, în schimb, fostul interpret primind rolul Polonius. A fost înlocuit și interpretul unui rol episodic, sunt invizibili Andrian Locovei și Mirela Lupu cărora doar le recunoaștem vocea în calitate de interpreți ai Regelui și Reginei.

S-a operat o modificare de titlu (de la Uciderea lui Gonzago s-a ajuns la Capcana lui Hamlet), s-a spus că nu mai vedem textul original/originar, ci că ar fi vorba despre o adaptare, prilej de drepturi de autor și de beneficii suplimentare. Regia lui Petru Vutcărău nu a suferit schimbări majore, doar că s-au mai atenuat excesele sonore din comentariul muzical care, în condițiile tehnice oferite la vremea premierei de Sala Casei de Cultură a Sindicatelor, erau absolut supărătoare. Este net superior light-design-ul, scenografia Oanei Cernea mi se pare mult mai bine pusă în valoare. Și cu asta, basta! Cine păcălește pe cine?

Există pe mai departe un vădit decalaj valoric între cele două părți ale spectacolului, cea de-a doua fiind net superioară. Și aceasta poate fiindcă, așa după cum observam în cronica scrisă cu ocazia premierei, partea a doua este mult mai ofertantă încă din scriitură. Richard Balint mi s-a părut mult mai rafinat în rolul lui Charles, directorul Trupei, Elvira Rîmbu a jucat-o, pe întreaga durată a primei părți mai degrabă pe Miza general Stamatescu din …Escu, Petre Ghimbășan a fost mulțumitor în Benvolio, l-am remarcat din nou pe Răzvan Vicoveanu în Henric, Denisa Vlad în Amalia și Angela Tanko în Amalia au fost nici prea-prea, nici foarte-foarte, Pavel Sîrghi a fost simpatic, deși vorbele i-au rămas pe mai departe de neînțeles, de vină fiind mai degrabă indicațiile regizorale eronate, Sorin Ionescu nu a avut nici pe departe subtilitățile interpretului inițial al rolului, actorul arădean Ovidiu Ghiniță (nu este exclus să fie vorba și despre o chestiune de vârstă), Sebastian Lupu a fost corect în rolul Călăului, în vreme ce Ciprian Ciuciu a câștigat mult în felul în care îl interpretează pe tânărul și deloc nebunul Hamlet, Alin Stanciu are o anume eleganță în felul în care surprinde ticăloșia lui Horatio.

Teatrul Regina Maria din Oradea

CAPCANA LUI HAMLET  

Adaptare după Nedialko Yordanov

Traducerea: Elvira Rîmbu

Regia artistică și adaptarea: Petru Vutcărău

Scenografia: Oana Cernea

Cu: Richard Balint (Charles), Elvira Rîmbu (Elizabeth), Petre Ghimbăşan (Benvolio), Răzvan Vicoveanu (Henric), Denisa Vlad (Amalia); Pavel Sîrghi (Sufleurul)Sorin Ionescu (Polonius), Angela Tanko (Ofelia); Alin Stanciu (Horatio); Sebastian Lupu (Călăul); Ciprian Ciuciu (Hamlet), Igor Lungu (Un spion, Un torționar)

Foto: Remus Toderici

Data reprezentației: 10 aprilie 2019

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.