Richard al III-lea, înhumat la câteva secole de la moarte

richard3Pe 26 martie, la ora 10.00, va avea loc înmormântarea regelui Richard al III-lea, ale cărui rămășițe au fost descoperite în urmă cu câțiva ani într-o parcare londoneză, descoperire istorică, anunțată cu fast la momentul respectiv.

Duminică după-amiază a avut loc la Leicester o procesiune specială cu rămășițele monahului pe care istoricii și arheologii englezi le-au căutat câteva secole. La eveniment au participat sute de mii de oameni.

Ultimul rege din stirpea Plantageneților, tiranul care a stat la baza uneia dintre cele mai importante piese shakespeariene, și-a petrecut cinci veacuri de posteritate învăluit într-o aură de mister ce s-a eluciat abia în urmă cu doi ani și jumătate, grație cerbiciei cu care un istoric neluat în serios și-a dus la capăt cercetările.

Săptămâna trecută, după ce rămășițele monarhului au fost depuse într-un laborator de la Leicester University, sicriul a fost așezat în catedrala din oraș, după o ceremonie oficială. Înhumarea programată pentru 26 martie va fi precedată de un priveghi, așa cum cere cutuma religioasă, iar slujba va fi oficiată de Arhiepiscopul de Canterbury.

Dar oare regele își va găsi în sfârșit odihna? se întreabă cotidianul „The Telegraph”, amintind că imaginea întunecată a monarhului sângeros, care a poruncit uciderea propriilor săi nepoți în Turnul Londrei, pentru ca astfel să-și păstreze tronul, are nevoie de o mulțime de clarificări. La cinci secole de la moartea sa, Richard al III-lea rămâne un necunoscut sau doar un tiran despre care istoria știe foarte puțin.

Cert este că, până acum, 250 000 de oameni, susține sursa citată, au vizitat deja centrul special amenajat lângă locul în care au fost scoase la lumină rămășițele regelui – acum o parcare, unde s-a făcut descoperirea în 2012, dar în 1485, anul morții monarhului, suprafață pe care se afla o mânăstire – și unde vizitatorii pot vedea exact locul în care s-a găsit scheletul. Descoperirea, au estimat edilii din Leicester, i-ar putea aduce orașului un venit anual de 150 de milioane lire sterline.

Procesiunea care a avut loc duminică trecută, transmisă în direct de Channel 4, care va transmite live și ceremonia de joi, 26 martie, a început de la universitatea din oraș, propunându-și să retraseze faptele din ultimele zile ale regelui, pe care de altfel, emisiunile de radio și televiziune de săptămâna trecută au încercat să-l reabiliteze în ochii posterității, invitând istorici care i-au studiat biografia. Cortegiul a ajuns și la locul în care se presupune că monarhul ar fi participat la ultima sa Liturghie, și la acela în care ar fi fost ucis. Mii de trandafiri din ceramică, plastic și hârtie i-au întâmpinat pe această cale. Oficialul de la Leicester Cathedral a comentat că înhumarea a aprins cumva spiritele, mai ales în ceea ce privește răspunsul la întrebarea dacă regele din parcare ar trebui să aibă o înmormântare în rit romano-catolic. S-a sugerat și că Richard al III-lea ar trebui să aibă o efigie de cavaler, ceremonie de înmormântare în stil medieval, sau un lăcaș de veci alături de mormintele regale din Westminster Abbey, informează ziarul The Telegraph.

Philipa Langley, istoric amator care i-a convins pe oficialii din Leicester să continue cercetările arheologice care au dus la descoperirea rămășițelor, s-a declarat dezamăgită că monarhul nu are parte, la o jumătate de mileniu de la moarte, de o înmormântare de stat, din moment ce a fost rege uns, și de o reabilitare adevărată.

Costurile înmormântării au fost acoperite din donații private și alte fonduri. Mare parte din cei 2,5 milioane de lire sterline alocați evenimentului a însemnat costurile mormântului și ale reamenajării catedralei, astfel încât să-l poată găzdui.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.