Richard Wagner: Putem găsi curaj, speranță și credință numai dacă vom ști să privim totul limpede

Săptămână de săptămână, Yorick.ro își invită cititorii la o pagină de teatru. Un gând, o poveste, o frântură din gândirea unor mari personalități ale teatrului și a artelor spectacolului, de când e lumea și până azi, vă vor însoți săptămânal. Cartea de teatru e un spectacol pe care vă invităm să-l descoperiți! Azi, Richard Wagner…

„Cel care hotărăște gustul artistic a devenit însă cel care îi plătește pe artiști, rol pe care, de altfel, îl avea înainte nobilimea. Cel care comandă opera de artă și vrea să aibă, drept ceva nou, o variație a temei sale, în niciun caz o temă nouă, acest stăpânitor care poruncește ce anume să se creeze este filistinul. Cu alte cuvinte, produsul cel mai lipsit de inimă și cel mai laș al civilizației noastre, cel mai îndărătnic, mai egoist și mai mizerabil patron al artei. Desigur, este de acord cu totul, dar interzise exact ce-ar putea să-i aducă aminte că trebuie să fie om înzestrat cu frumusețe și curaj. El vrea să fie laș și meschin, iar arta trebuie să se supună acestei voințe, căci, altfel, el este de acord cu totul. Se ne întoarcem privirea de la el cât mai repede.

Să ne asociem cu această lume? Nu! Căci chiar și cele mai umilitoare legături ne-ar situa în afara ei. Putem găsi curaj, speranță și credință numai dacă vom ști să privim totul limpede, recunoscând că acest filistin stat modern nu hotărăște totul și că este doar un moment determinat de civilizația noastră, iar noi avem obligația să cercetăm condițiile care au făcut să apară acest fenomen. Vom avea credință și curaj abia atunci, ascultând bătăile inimii istoriei, vom auzi susurul acelui izvor veșnic viu, care, ascuns sub colbul civilizației, curge încă în curățenia lui originară. Cine n-a simțit acum, în văzduhul topit, căldura înăbușitoare care prevestește izbucnirea unui cutremur? Noi, cei care auzim susurul izvorului, trebuie să ne temem oare? Nu! Căci noi știm că acest cutremur nu va face decât să împrăștie colbul și să lărgească albia izvorului; vom putea astfel să-i devem undele curgând vii.”

(Fragment din volumul Richard Wagner, „Opera și drama”, traducere din limba germană Cristina-Maria Crăciun, Editura Nemira, 2011)

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.