Cea de-a treia ediție a Festivalului Național de Debut în Scenografie va avea loc între 15 și 20 octombrie, la Sfântu Gheorghe, la Teatrul Andrei Mureșanu. În acest sens, Teatrul Andrei Mureșanu anunță că a dat startul înscrierilor în concurs, unde urmează să fie selectate 5 spectacole a căror scenografie este realizată de 5 scenografi debutanți din întreaga țară. Producțiile vor fi filmate și trimise pâna la data de 1 august la adresele secretarliterar@tam.ro și manager@tam.ro sau în format fizic la adresa Str. Korosi Csoma Sandor, Nr. 10, Sfântu Gheorghe, Covasna. Scenografii eligibili sunt toți absolvenții de licență sau master din ultimii doi ani, începând cu 2016.
D-butan-T este un produs cultural, conceput să funcţioneze ca un motor de căutare a artiştilor aflaţi la început de drum, alături de care merită să rişti pentru ca idealul lor de teatru să prindă viaţă şi să-i ispitească pe spectatori să pătrundă în zone mai puţin sau deloc umblate. Este vorba de un program căutător de tinere talente, absolut necesar, în condiţiile în care, anual, sute de tineri absolvă universităţile de arte ale spectacolului, iar în teatrele de stat ajung doar câţiva dintre ei şi nu totdeauna cei mai talentaţi, se arată în comunicatul de presă al instituției organizatoare.
Prima ediție D-butan-T s-a desfășurat între 8-13 noiembrie 2016 și a avut drept protagoniști pe tinerii actori. Ediția a fost câștigată de Paula Rotar. Ediția de anul trecut a fost dedicată tinerilor regizori (ediție câștigată de Nagy Botond), anul acesta concursul adresându-li-se tinerilor scenografi. Protagoniștii competiției deschise de Programul D-butan-T se vor schimba, în funcție de viziunea repertorială a Teatrului Andrei Mureșanu și de pașii pe care această instituție trebuie să-i facă pentru a-și pune în practică strategia de descoperire și sprijinire a celor mai talentați artiști aflați la început de drum. Toți tinerii artiști implicați în producțiile teatrale selectate pentru a face parte din Programul D-butan-T vor rămâne în atenția Teatrului Andrei Mureșanu, care îi va solicita să intre în proiectele sale anuale, ori de câte ori conceptul unui spectacol va impune căutarea de tineri colaboratori. D-Butan-T are și o puternică componentă formativă, din juriul acestui Festival-competiție vor face parte 5 oameni de teatru cu autoritate în domeniu, iar rolul lor nu se rezumă doar la desemnarea câștigătorului, ci fiecare va fi conducătorul unui atelier, unde tinerii artiști aflați la Sfântu Gheorghe vor experimenta câteva căi prin care își pot valorifica resursele creative.