Să înceapă nunțile!

3stars

Deopotrivă afișul și caietul de sală ale spectacolului Bocitoarele vesele, spectacol aflat de ceva vreme în repertoriul Teatrului „Mihai Eminescu” și care, așa după cum am putut constata cu ochii proprii, atrage pe mai departe publicul din Botoșani (am auzit în vecinătatea mea spectatori spunând că vin să îl vadă pentru a treia sau a patra oară) ne înștiințează că scenariul este inspirat din creația lui William Shakespeare. Aserțiunea este întărită de cele declarate de regizorul basarabean Alexandru Vasilache într-un interviu acordat lui Traian Apetrei. Publicat în sus-menționata foaie-program.

Nu, nimic neadevărat în respectivele informații. Spectatorii cât de cât familiarizați cu creația marelui Will recunosc, fără prea mari eforturi, în dramaturgia montării idei, situații, personaje, chiar versuri care citează, amintesc, rememorează piese clasice bine-cunoscute. Preponderent Îmblânzirea scorpiei și Mult zgomot pentru nimic, dar și câte ceva din Visul unei nopți de vară.

În sus-menționatul interviu, Alexandru Vasilache precizează că nu se află la prima tentativă de acest gen. A mai încercat, și cu ocazia altor spectacole, să adapteze idei din marele repertoriu shakespearian, mai exact să le transfere, combine, amestece, să le facă să fuzioneze cu ethosul românesc.

În Bocitoarele vesele (de remarcat oximoronul din titlu) totul începe cu o moarte anunțată și se încheie cu o salbă întreagă de nunți. Firește, reunite. Însuși Ieremia, cel care la început își anunța iminenta moarte, își pregătise sicriul, îl chemase pe preot pentru o ultimă împărtășanie, convocase alaiul de bocitoare conduse măiastru de Dochia, se răzgândește, după un lung șir de peripeții, care mai de care mai șugubețe, și, în loc să plece la cele sfinte și în lumea de Dincolo, se decide să își pună iarăși pirostriile. Aceasta, fiindcă marele necaz ce îl determinase să ia decizia de a o încheia definitiv cu viața – și anume faptul că droaia de fii și de nepoți nu își găseau, în ruptul capului, perechea – s-a risipit. După nesfârșite, mereu reînnoite intrigi, de bârfe, zgomote și multe, foarte multe nimicuri. Ce mai? Dragostea învinge! Așadar, să înceapă nunțile!

Acum, ca să fim drepți, nu filonul skakespearian contează în succesul la public al spectacolului. Nu importă prea din cale-afară nici filonul geto-dacic sugerat de o seamă de detalii din costume ori introduse în scenografia cu trimiteri istorice în Antichitatea lui Burebista și Decebal. Autor: Mihai Pastramagiu. Ceea ce face deliciul spectacolului este, fără nici cel mai mic dubiu, explozia de energie, de umor, de viață, de veselie, de bucurie populară care se simte atât în partea vorbită a montării, cât și în cea dansată și cântată. Avem de-a face cu un veritabil „tezaur folcloric” adus pe scenă de ideile, talentul și puterea de muncă ale reputatei coregrafe Victoria Bucun.

Sunt protagoniștii unor întâmplări vesele, râd, dansează, cântă (e drept, nu live) aproape toți componenții trupei botoșănene. Meritele nu se împart însă în părți egale, căci, deși reprezentația este sudată, marchează mai mult și mai eficient (cum se spune în fotbal) Marius Rogojinschi (Ieremia), Cezar Amitroaei (Macarie-Nicodim), Daniela Bucătaru (Dochia), Gheorghe Frunză (Panait), Sorin Ciofu (Eftimie-Zaharia), Gina Pătrașcu-Zamfirache (Ruxanda), Ioan Crețescu (Luca), Radu Dragoș (Sofronie), Crenola Muncaciu (Ilinca). Buni, bune sunt însă și Lidia Uja (Voichița), Narcisa Vornicu (Axinia), Mirela Nistor (Paraschiva), Alexandra Vicol (Safta), Volin Costin (Finoghen) și Ioan Ciofu (Horia). Însă spuma spumelor o iau și o reprezintă actorii Mihail Donțu (Mefodie) și Răzvan Amitroaei (Axinte).

Firește, ca în orice lucru care place, se insinuează și un nedorit simț al nemăsurii. Pesemne, regizorului i-a fost tare greu nu neapărat să-și amintească, ci, mai curând, să țină cont de zicerea horațiană Est modus in rebus. Drept care ne-a dăruit vreo trei sau patru finaluri. Nu neapărat foarte utile.

Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani

„Bocitoarele vesele” după William Shakespeare

Regia artistică: Alexandru Vasilache

Scenografia: Mihai Pastramagiu

Coregrafia și ilustrația muzicală:  Victoria Bucun

Cu: Marius Rogojinschi, Cezar Amitroaei, Daniela Bucătaru, Lidia Uja, Irina Mititelu, Gheorghe Frunză, Narcisa Vornicu, Crenola Muncaciu, Silvia Răileanu, Sorin Ciofu, Mirela Nistor, Mihail Donțu, Gina Pătrașcu, Ioan Crețescu, Cristina Ciofu, Radu Dragoș, Lorena Petronela Chiribuță, Răzvan Amitroaei, Alexandra Vicol, Ioan Ciofu

Data  reprezentației: 20 februarie 2018

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.