„Sarea în bucate” sau de ce aplaudă publicul în picioare orice spectacol?

yorick_352x256-300x218Cine intră frecvent în sălile de teatru din România și mai ales în cele din București n-are cum să nu observe cum o modă (ce ar fi trebuit să fie trecătoare…) a devenit aproape peste noapte cutumă. Fie spectacolul bun sau rău, fie că ți-a plăcut sau nu, fie că ai tras un pui de somn, fie că, vorba celebrului critic francez, „după două ore te-ai uitat la ceas și trecuseră zece minute…”, la final te ridici frumos în picioare și aplauzi furtunos. Aplaudatul în picioare oricând, oricum, la orice spectacol din orice teatru a devenit obicei. Iar încercarea cinstită de a rămâne așezat și de a aplauda cu plăcere este privită și aproape sancționată de cei din jur ca o lipsă de politețe. După ce reziști – nu pentru că nu ți-a plăcut spectacolul, ci pentru că simți că în această așa-zisă formă de apreciere e ceva fals, ca în laudele din povestea „Sarea în bucate” – la prima rundă de aplauze, la a doua deja te uiți în jur și simți că ești privit ca un paria, așa că, de voie-de nevoie, te ridici ca să nu faci notă discordantă…

Ipocrizia lumii în care trăim, atât de bine hrănită și de rețelele de socializare, în care ne gratulăm cu like-uri, este vizibilă, poate mai bine decât oriune, la teatru… Sigur că au apus vremurile când spectacolele erau dărâmate le premieră cu ouă și cu roșii, sigur că acum suntem „civilizați”…, sigur că efortul artiștilor trebuie răsplătit, dar, dincolo de toate astea, gestul de a te ridica în picioare și de a aplauda vijelios ceva ce nu ți-a plăcut este, în primul rând, o dovadă a lipsei de respect pentru artiști. Pe care, culmea!, mulți dintre ei o resimt. Și cei mai mulți dintre ei nu și-o doresc și nici nu se sfiesc să o spună.

Aplauzele sunt – sau ar trebui să fie – un barometru pentru actori. Când nu-i interesează premiile și cronicile, îi interesează, cu siguranță, reacția publicului. Îi interesează să transmită ceva, să dăruiască ceva, să atingă ceva – atunci când vorbim despre spectacole care caută valoarea, nu despre șușele care urmăresc reacții-tip aproape vulgare… Iar în momentul în care „întâlnirea” nu se produce, e sigur că cel de pe scenă o știe la fel de bine ca cel din sală. Și, la sfârșit, vine momentul aplauzelor furtunoase, neapărat în picioare, ca la o apăsare pe buton. Actorul știe că e mințit… și spectatorii știu și ei că mint. De ce o fac? Barometrul nu mai funcționează, iar gestul în sine – aplaudatul în picioare, prin repetarea mai ales în situațiile în care este total nejustificat, se bagatelizează și își pierde prin tocire orice valoare simbolică. Iar artiștilor, în fond, li se răpește plăcerea de a se simți aplaudați cu adevărat atunci când știu ei înșiși că merită aplauzele și gestul în sine se poate transforma pe alocuri chiar în opusul lui: într-o subtilă lipsă de respect, atâta vreme cât orice este tratat/ primit în același fel.

De ce simte publicul nevoia să facă asta? Pentru că echivalează ridicatul în picioare cu o expresie a respectului, mi se va răspunde, probabil – respect, chiar și când ai simțit că spectacolul îți jignește inteligența… Dar răspunsul ar avea, fără îndoială, o doză de ipocrizie pe care acela care ar răspunde ar păstra-o pentru sine. Aș spune mai degrabă că dintr-o formă de nepăsare/ inerție (vecină mai repede cu lipsa de respect…) sau, mai mult, că este o subtilă formă de a justifica în propriii ochi faptul de a fi plătit un bilet…

Print

14 Comentarii

  1. Lia Bugnar 01/07/2014
  2. Fanfan 02/07/2014
  3. Dora Lazăr 02/07/2014
  4. Felicia 02/07/2014
  5. Emil Calinescu 02/07/2014
  6. catperson 02/07/2014
  7. Hipsterul straight 05/07/2014
  8. Serban 06/07/2014
  9. Marian Bogdan Teşileanu 06/07/2014
  10. anca 06/07/2014
  11. elena 06/07/2014
  12. Will's Revenge 07/07/2014
  13. Gabriela 07/07/2014
  14. marius 08/07/2014

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.