Conducerea Teatrului „Sică Alexandrescu” din Brașov a hotărât să demisioneze, în urma unor conflicte cu Primăria și în urma unor abuzuri la care instituția de cultură și festivalul anual sunt supuse, așa cum se arată într-un comunicat de presă.
„În semn de protest faţă de abuzurile la care d-na Cecila Doiciu (director al Direcţiei Relaţii Externe, Cultură şi Evenimente, şi, în acelaşi timp, fost director interimar al Filarmonicii Braşov şi, în prezent, şi al Operei din Braşov, persoană desemnată să se coordoneze relaţia dintre Primărie şi instutuţiile de cultură din oraş) supune de mai bine de un an Teatrul „Sică Alexandrescu”, conducerea teatrului şi, implicit al Festivalului de Dramaturgie Contemporană (Claudiu Goga – director, Mariana Hudişteanu – contabil şef, Oana Borş – secretar literar), a hotărât să îşi dea demisia”.
În respectivul document se arată motivele pentru care conducerea teatrului a luat această hotărâre.
„Odată cu terminarea reparaţiei Sălii Mari a TSA (anul trecut), d-na Cecilia Doiciu a decis, fără să a ne fi comunicată în scris baza legală, ca Sala Mare a TSA să fie închiriată de către Primăria Municipiului Braşov, banii obţinuţi urmând să intre direct în bugetul Primăriei. A fost astfel limitată posibilitatea TSA de a realiza venituri proprii, conform prevederilor legale. La început, aceste închirieri se făceau fără a se ţine cont de programul de repetiţii şi de spectacole al teatrului. Ulterior, în urma unei discuţii ce a depăşit pe alocuri limita bunului simţ, cu o parte din colectivul teatrului s-a convenit ca aceste închirieri să se facă în zilele de luni, zi nelucrătoare pentru teatru. Din păcate, nici această înţelegere nu a fost respectată de către Primăria Braşov.
În luna mai a anului curent, a fost scos la concurs postul de manager al TSA. Directorul TSA a semnalat atunci în scris Primăriei că procedura de concurs adoptată de Primărie încalcă în mod grosolan procedurile legale. La această adresă, d-na Doiciu ne-a comunicat oficial că nu sunt încălcate prevederile legale, pentru ca, după doar două zile, în mod suspect, aceeaşi d-nă Doiciu să ne comunice faptul că acest concurs este anulat. Următorul concurs a fost organizat, aşa cum ceruse directorul TSA, adică cu respectarea prevederilor legale, concurs care nu a avut niciun câştigător (actualul director TSA necandidând). În temeiul legii, după 30 de zile, ar fi trebuit organizat un alt concurs, lucru care nu s-a întâmplat nici până acum”, se arată în comunicatul Teatrului „Sică Alexandrescu” din Brașov.
„Din păcăte, atitudinea d-nei Cecilia Doiciu, nu este una adecvată funcţiei pe care o are, existând cel puţin două momente în care a folosit un limbaj agresiv şi ameninţător pentru a o intimida pe contabila şefă a TSA, cu intenţia de a o influenţa în luarea unor decizii”, mai explică cei implicați în managementul instituției, precizând: „nu de puţine ori, d-na Cecilia Doiciu, a dat dispoziţii directe unor angajaţi ai teatrului, subminînd autoritatea conducerii teatrului şi depăşindu-şi în mod flagrant atribuţiile”.
Decizia a venit și în urma implicării neavenite în fixarea prețului pentru Festivalul de Dramaturgie Contemporană care urmează să se desfășoare între 16 și 23 noiembrie, la Brașov. „Lucrurile au culminat, ieri, când d-na Cecilia Doiciu (în calitatea ei de membru al consiliului de administraţie al TSA), după o discuţie agresivă cu contabila şefă a TSA nu a fost de acord cu preţurile biletelor la spectacolele din Festival, cerând în scris ca preţul acestora să fie egal cu preţul biletelor spectacolelor din repertoriu TSA. Acest lucru este fără precedent, domnia sa fiind de acord ani de zile ca preţul biletelor din festival să fie mai mare ca preţul biletelor din repertoriu. Cu atât mai mult cu cât subvenţia de anul acesta a Festivalui a fost diminută, cu doar o lună înainte de începerea evenimentului, cu un procent de peste 25%, invocându-se faptul că restul de cheltuieli trebuie acoperite din venituri proprii. Evident, această condiţionare de diminuare a preţului biletului de festival, pe care ani de zile nu a cerut-o, este făcută cu rea voinţă şi nu din raţiuni de politică culturală.
Considerăm că demersul nostru este necesar pentru a nu deveni complici la distrugerea cu bună ştiinţă a activităţii teatrului şi la încetăţenirea unei practici neconforme cu timpurile pe care le trăim, respectiv imixtiunea (alta decât cea impusă de lege) unor persoane cu funcţii în instituţii administrative în activitatea managerială a unor instituţii de cultură subordonate acestora”, se arată în încheierea comnicatului transmis de Teatrul „Sică Alexandrescu” din Brașov.
Se vede treaba ca nici aceasta tovarasa Donciu de profesie culturnica, nici primarul penal Scripcaru nu au invatat nimic din ceea ce se intimpla in aceste zile in tara. Au ramas niste jalnici activisti de partid.
Mizerabil ! Nu s-a schimbat mai nimic din mentalitatea C.L.Brasov din vremea in care m-am izbit si eu de incompetenta si trogloditismul celor care se ocupau,chipurile,de cultura brasoveana.Macar pe-atunci primarul era un om serios,nu un infractor.
Sunt alaturi de voi !
amestecul politicului în teatre e stimulat și de descentralizarea culturii, aplicată fără nicio logică și fără nicio motivație. descentralizarea e bună în economie, în administrație etc. în domeniul cuturii ea a pus teatrele, muzeele etc. la cheremul unor sfertodocți agresivi (“bugetul e în pixul meu!”). trebuie să ne susținem colegii, victime ale “fenomenului brașov” – director, secretar literar, actori etc – și mai trebuie semnalat că este imperios să se reinstituie o autoritate legitimă asupra instituțiilor de cultură, care să înlocuiască autoritatea samavolnică a primarilor și conțopiștilor din primării. (în timp ce scriu mă întreb cui putem semnala? că în mc nu mai e nimeni cui să te adresezi)