„Scripcarul pe acoperiş”ul Teatrului Evreiesc de Stat

3stars

Candoarea este o calitate pierdută. Sau devalorizată, cel puţin. Am devenit cu toţii foarte perspicace, ne pricepem la multe, ne grăbim să demonstrăm cât de isteţi suntem, cât umor inteligent avem, ce replici sarcastice improvizăm instant, ce asocieri suntem gata oricând să argumentăm. Şi avem şi dieta perfectă, bio, eco, plesnim de sănătate, avem grijă de pH-ul apei pe care o bem, evident că facem mişcare, avem abonamnte la sală, alergăm la maraton, suntem activi şi implicaţi şi angajaţi social, şi ocupaţi, şi importanţi. Unde să mai fie loc pentru candoare între toate atâtea virtuţi? Şi cum adică să fii blajin şi blând? Ce înseamnă cuvintele astea cu sonoritate de basme din colecţia Biblioteca pentru toţi de pe etajera bunicii? Acum eşti fun şi smart şi cool.

Spectacolul „Scripcarul pe acoperiş” după povestirile lui Shalom Aleheim, în regia lui Andrei Munteanu la Teatrul Evreiesc de Stat are candoare. Aduce pe scenă acea lume naivă şi simplă a unui sătuc de demult, unde se trăia în tihnă şi bună pace cu vecinii, în care Tradiţia era constanta ordonatoare a unor vieţi deloc spectaculoase. Muzica lui Jerry Bock are marele merit de a te lua de mână şi a te transporta în mijlocul acestei comunităţi dintr-o Rusie din veacul trecut, într-un sătuc oarecare, Anatevka cea cu oameni gospodari şi paşnici. Povestea lui Tevie, lăptarul sărac, şi a fetelor sale de măritat are acea aşezare, acea frumuseţe a lui A fost odată… şi ne este spusă pe-ndelete, cu cântece, dans şi o energie plină de… candoare.

Principala performanţă din acest spectacol este cea care ţine de coregrafie şi ordonarea mişcării unei distribuţii de nici mai mult, nici mai puţin de 57 de oameni pe o scenă care pare mai mare decât este de fapt. Datorită scenografiei modulare semnate de Viorica Petrovici şi a coregrafiei lui Bogdan Boantă şi a Andrei Gheorghe, Anatevka are ritm şi vibrează de viaţă şi ajungi să o îndrăgeşti. Scenele de grup, în care se cântă şi se dansează se decupează de sine stătător şi te fac să o aştepţi cu anticipaţie pe următoarea. Ieşi din sală fredonând Lechaim, tocmai datorită energiei fantastice create pe scenă în aceste momente într-adevăr lucrate în detaliu, cu grijă pentru amănunte, din care se desprind de fiecare dată dansatorii: Lilian Cărăuș, Marius Moldovan, Dan Rima, Vladimir Palamarciuc, Dragoș Roșu, Andrei Angelescu, Erik Bubui, Cosmin Vasile, Roxana Nicolae, Silvia Uceanu.

Din punct de vedere muzical, performanţa pe care o realizează atât Tes Orchestra, cât şi corul şi soliştii este cel de-al doilea palier câştigător al spectacolului. Găsirea cheii de interpretare potrivite pentru fiecare actor în parte, reglajele fine ale sunetului, în aşa fel încât să suplinească micile imperfecţiuni inerente pentru actori care nu au o pregătire muzicală dedicată prealabilă, unitatea de stil şi evitarea stridenţelor, crearea unui univers sonor unitar şi bogat, armonizarea tuturor acestora, este motivul pentru care „Scripcarul pe acoperiş” sună bine. Iar rezonanţa limbii Idiş în care sunt păstrate versurile cântecelor aduce un plus de autenticitate acestei lumi thinite.

Datorită partiturii şi scenariului, cele două părţi ale spectacolului sunt inegale. Dacă primele două ore trec pe nesimţite între Tradiţie şi o nuntă emoţionantă, cu obiceiuri curmate de o istorie care nu are răbdare, următoarea oră trece mai greu, cu scene de câte doi, intercalate cu duete nu la fel de spectaculoase. Excesul de zel al unora dintre actori este unul dintre motivele pentru care se pierde unitatea şi se sparge, de prea multe ori, atmosfera liniştită a acestui univers familial. Pe cât de cumpătaţi, atenţi la caracterul personajelor, concentraţi, asumaţi în intensitate şi relaţii sunt Mihai Niţu, Daniel Pascariu, Teodora Păcurar, Ioana Repciuc, Andrei Bibire şi Marius Călugăriţa, pe atât de demonstrativi şi încrâncenaţi, expoziţivi şi stridenţi în tonuri căutate şi gesturi gomflate sunt Ecaterina Ladin, Roxana Guttman, Rusalina Bona şi Mihai Ciucă.

Cel care conduce acţiunea şi ne este atât povestitor, cât şi personaj principal este Tevie – Claudiu Istodor care are acea frazare cu tâlc, acea aşezare care, fără să prelungească ritmul, ne menţine într-o cumpătare a poveştii. Are umorul hâtru corespondent unui Moromete cu alte tradiţii, dar cu aceeaşi atitudine faţă de lume. Găseşte şi filonul dramatic şi îl introduce subtil în lacrima unui tată care găseşte puterea să îşi ierte fiica, în timp ce îşi ia rămas-bun de la ea, probabil pentru totdeauna. Cu statura şi măsura potrivite, domină scena şi temperează ritmul pe care îl conduce cu răbdare.

„Scripcarul pe acoperiş” este un spectacol în care lucrul în echipă este personajul principal. O producţie ambiţioasă, care funcţinează în paramterii calităţii de entertainment care îşi păstrează candoarea. Iar performanţa de a mai înduioşa puțin publicul cel smart şi cool, de a-l face să iasă din sală blând şi blajin, este cea mai importantă reuşită a acestui spectacol.

Teatrul Evreiesc de Stat

Scripcarul pe acoperiş

După povestirile lui Shalom Aleihem, cu permisiunea specială din partea lui Arnold Perl

Autori: Libretul de Joseph Stein, Muzica de Jerry Bock, Versurile de Sheldon Harnick

Traducerea cântecelor în idiș: Shraga Friedman

Traducerea în limba română: Antoaneta Ralian

Regia: Andrei Munteanu

Scenografia: Viorica Petrovici

Coregrafia: Bogdan Boantă, Andra Gheorghe

Asistentă scenografie: Miruna Bălașa

Conducerea muzicală: D. Zisl Slepovitch (SUA), Constantin Grigore, Alexandru Ilie

Pregătire muzicală cor: Del Vasilache

Foto: Oana Monica Nae

Distribuţie:

Tevie: Claudiu Istodor
Golde: Roxana Guttman
Țeitl: Teodora Păcurar
Hudl: Rusalina Bona
Have: Ioana Repciuc
Motl: Daniel Pascariu
Percik: Mihai Nițu / Radu Mateucă
Fedika: Andrei Bibire
Leizer Wolf: Mihai Ciucă
Jandarmul: Marius Călugărița
Yente: Ecaterina Ladin
Șprințe: Cristiana Ioniță
Bielke: Natalia Dragomir
Rabbinul: Nicolae Călugărița
Bunica Țeitl: Dorina Păunescu
Frime-Sure: Geni Brenda Vexler / Arabela Neazi
Nuhăm: Mircea Drîmbăreanu
Yussl: Darius Daradici
Șeindl: Mirela Nicolau
Mendl: Andrei Miercure
Mordche: Veaceslav Grosu
Avram: Dorin C. Zachei
Rusoaica: Viorica Bantaș
Scripcarul: Ion Parea
Locuitorii din Anatevka: Andreea Carmen Marin, Claudia Crișan, Laura Ionela Marin, Mihai Cârstea, Del Vasilache, Victor Stoica
Preotul: Viorel Manole
Scamatorul de nuntă: Alin Potop
Croitorul: Horia Fedorca
Cizmarul: Corinias Caraba
Elevul: Paul Tripon
Vânzătoare de găini: Victoria Radu
Cârciumăreasa: Meda Topârceanu
Vânzătoare de scrumbii: Ioana Călugăreanu Tufaru, Mihaela Cuniță
Evreul cu gâsca: Adrian Lucaschi
Vânzător ambulant: Iulian Sfircea
Evrei habotnici: Vlad Nicolici, Radu Mateucă, Constantin Șorop, Adrian Lucaschi
Fiul cârciumarului: Martin Cuniță
Fiica Cantorului: Carla Lifșin

Dansatori: Lilian Cărăuș, Marius Moldovan, Dan Rima, Vladimir Palamarciuc, Dragoș Roșu, Andrei Angelescu, Erik Bubui, Cosmin Vasile, Roxana Nicolae, Silvia Uceanu

Cu participarea TES ORCHESTRA:
Pian: Mihai Murariu
Vioară 1: Rodica Gancea
Vioară 2: Tania Vîlvoi
Violoncel: Sergiu Marin
Clarinet: Mihai Pintenaru
Trompetă 1: Silviu Groaza
Trompetă 2: Iulia Groaza
Flaut: Mihail Vârgă
Trombon: Mirel Liță
Percuție 1: Bogdan Dumitraș
Percuție 2: Răzvan Florescu
Contrabas: Ștefan Popescu
Chitară: AG Weinberger
Acordeon: Bogdan Lifșin

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.