La 450 de ani de la nașterea celui mai mare dramaturg din toate timpurile, Marea Britanie vine cu evenimente convenționale și manifestări care aprind imaginația. În teatre și săli de concert, în cafenele, școli, parcuri, garaje și aeroporturi, piesele lui William Shakespeare, reimaginate de creatori de toate vârstele și de toate orientările, se pregătesc să se arate din nou. Spectacole de toate felurile, teatru nonverbal, pantomimă, dans, colocvii, expoziții și lansări dedicate planetei Shakespeare sunt planificate pentru întregul an. Unele fac parte dintr-un amplu proiect național, altele sunt inițiative independente care de care mai ingenioase.
Printre ele, o campanie lansată de cunoscuta companie aeriană Easyjet, care s-a pregătit temeinic. Pasagerii care vor zbura cu avionul companiei de la Londra la Verona în ziua de 23 aprilie vor putea la bord vedea o reprezentație a The Reduced Shakespeare Company cu spectacol ce-și propune să treacă în revistă principalele piese ale dramaturgului englez, axându-se pe scene din „Romeo și Julieta“. În aceeași
zi, pe diferite aeroporturi – Gatwick din Londra, Manchester, Bristol sau Edinburgh – vor avea loc mici spectacole sau happeninguri pornind de la lumea din scrierile dramaturgului care continuă să provoace imaginația creatorilor și a spectatorilor.
Campania Easyjet a inițiat și o petiție care solicită ca 23 aprilie să devină zi națională, anunță presa britanică. Paul Moore, director de comunicare al companiei, a explicat: „Shakespeare este cel mai faimos scriitor din Marea Britanie, așa că Easyjet anunță cu mândrie că sprijină campania de a transforma ziua de 23 aprilie în zi națională. Pasagerii britanici sunt rugați să semneze petiția și să le sugereze străinilor să viziteze țara lui Shakespeare, să afle mai multe despre el și să vadă spectacole după piesele lui“. Și cultura ajută comerțul: cine vrea un zbor gratuit să participe la concurs: să scrie un sonet ca altădată și talentu-i va fi răsplătit.
Răsplătită va fi și curiozitatea vizitatorilor care vor intra la celebrul Victoria and Albert Museum de la Londra, unde va fi deschisă până în luna septembrie o expoziție îndrăzneață despre uriașa influență și popularitatea fără egal a literaturii shakespeariene și a personajului care a creat-o, învăluit într-o aură de legendă care naște mai departe teorii care mai de care mai fanteziste. Obiecte din colecția permanentă a muzeului se amestecă într-un discurs muzeal adecvat publicului de azi cu mărturii făcute de renumiți practicieni ai scenei despre ce înseamnă Shakespeare și, în unele cazuri, despre cum îți poate schimba viața o piesă de teatru. Cum au străbătut lumea replici și spectacole întregi, cum a fost revizitate și reînchipuite la infinit, cum au intrat în imagiația comună personaje, scene și povești shakespeariene îi dezvăluie omului din mileniul III această expoziție ce reafirmă un adevăr inatacabil: „Opera lui rămâne contemporană și relevantă în zilele noastre. El este cel mai mare dramaturg în viață.“