Shakespeare redescoperit. Încă o ediție princeps iese la lumină

ShakespeareUn exemplar din prima ediție a pieselor lui William Shakespeare a fost descoperit la sfârșitul lunii noiembrie într-o bibliotecă dintr-un orășel francez, anunță cotidianul britanic „The Telegraph”, precum și alte publicații străine.

Volumul, care a zăcut în depozitul de carte două sute de ani, este al doilea exemplar cunoscut în Franța din cele 230 care ar fi reprezentat tirajul ediției folio a pieselor lui Shakespeare și este considerat una dintre cele mai prețioase și cele mai scumpe cărți în limba engleză ce pot fi scoase la vânzare.

Potrivit sursei citate, un bibliotecar din Saint Omer, oraș din nordul Franței, aflat în apropiere de Calais, a anunțat că a dat peste acest exemplar în luna septembrie, în timp ce făcea o selecție de lucrări pentru o expoziție despre relațiile istorice dintre regiunea respectivă și Anglia. „Era pe un raft, alături de cărți ale altor scriitori englezi. Când l-am găsit și mi-am dat seama ce ar putea să fie, am început să tremur. Apoi a trebuit să aflu dacă e o descoperire autentică sau dacă nu cumva lucrarea era înregistrată în catalogul bibliotecii, dar noi nu aveam cunoștință de ea”, a povestit bibliotecarul Rémy Cordonnier, în vârstă de 35 de ani, care coordonează colecția de carte rară a bibliotecii.

Volumului îi lipseau pagina de gardă și portretul lui Shakespeare, mărcile specifice exemplarelor din prima ediție folio, în care s-au publicat pentru prima dată 18 dintre piesele autorului în anul 1623, la șapte ani de la moartea dramaturgului. Din cauza acestei lacune, a explicat bibliotecarul, alți specialiști au considerat că este vorba despre o lucrare din secolul al XVIII-lea.

Profesorul Eric Rasmussen de la universitatea din Nevada, expert renumit în opera lui Shakespeare, a fost contactat de bibliotecarul norocos și i-au trebuit doar câteva minute să confirme autenticitatea documentului, pe care apare și un nume, Nevill. Explicația ar fi, susține Rémy Cordonnier, că unul dintre numeroșii studenți englezi care învățau la colegiul iezuit din oraș în urmă cu secole și-a scris numele pe carte.

Potrivit specialiștilor, în lume există în jur de 230 de exemplare ale acestei ediții princeps („Mr William Shakespeare’s Comedies, Histories & Tragedies. Published according to the True Originall Copies”) și fac parte din colecții speciale ale unor biblioteci sau sunt în posesia unor colecționari privați. Ele s-au tipărit pe cheltuiala câtorva actori și prieteni ai autorului.

Cel puțin până acum, biblioteca din Saint Omer nu are în plan să vândă exemplarul recent descoperit, dorind ca el să fie piesa de atracție din viitoarea expoziție de carte dedicată literaturii engleze.

Celălalt exemplar din Franța al aceleiași ediții folio se află la Biblioteca Națională din Paris. Un exemplar din aceeași serie s-a vândut în cadrul unei licitații ce a avut loc la Londra în 2006 la prețul de 2,8 milioane de lire sterline. Cu cinci ani înainte, în 2001, un alt exemplar a fost achiziționat în schimbul a 5,6 milioane de dolari la o licitație Christie’s de la New York.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.