Asociația Culturală BIS organizează la Siubiu „25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP”, în perioada 25-26 aprilie 2015.
Potrivit unul comunicat de presă primit la redacție, ediția din anul 2015 va fi una aniversară, la care vor participa spectacole de prim rang din țară, dar și din afara continentului. Se va respira teatru în 15 spații din oraș. Printre evenimente se numără următoarele:
„Flori pentru Algernon”, cu Iulia Colan
Teatrul ACT, patronat de Marcel Iureș, este primul teatru independent din România. “Flori pentru Algernon” este un spectacol care de curând a intrat în repertoriul Teatrului ACT. Iulia Colan, actriță a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova a obținut în toamna anului trecut Premiul de Cea mai Bună Actriță la Festivalul Național de Teatru Independent din București.
„Iubitafizica”, LightWave Theatre Company
Cea mai în vogă companie specializată în teatrul de marionete va susține un spectacol în cadrul festivalului nostru. „Iubitafizica” este un spectacol inspirat din textul scriitorului Iulian Tănase, care va fi prezent la acest eveniment.
„Casa din Copac”, un spectacol marca Auăleu Teatru
Auăleu Teatru este un nume recunoscut pentru originalitatea producțiilor sale teatrale. Ultimul spectacol al Companiei, „Casa din copac”, va fi jucat în orașul de jos, într-o casă-monument de pe strada Turnului nr. 7. Locația cu pricina este monument UNESCO de categoria B. Propunând o astfel de locație pentru un eveniment din cadrul festivalului nostru, vrem să atragem turiștii care vizitează Sibiul anume pentru festival să descopere locații noi, încărcate de istorie.
„Născut în ’90”
„Născut în ’90” este ultima producție a Companiei BIS din Sibiu. Ea a avut premiera în 1 decembrie 2014. Scenariul pornește de la poveștile de viață ale artiștilor implicați. Toți artiștii din distribuție sunt născuți în anul 1990. Teatrul-confesiune se împletește teatrul social.
„Povestiri din Miserupia”. Un spectacol cu Lorena Lupu
Lorena Lupu este o tânără scriitoare de succes. Romanul său de debut “Dona Juana” s-a tipărit deja în a doua ediție. Ea va fi prezentă în festival în calitate de interpretă a propriului text.
Teatru Labirint
Compania Asylum va prezenta spectacolul „Rămășițe”. Teatrul Senzorial Labirint este o formă de teatru interactiv, senzorial, experimental. Actorii din spectacol sunt personaje într-o poveste în care spectatorul devine personaj principal. El, spectatorul, este purtat printr-un traseu inițiatic și supus unor experiențe senzoriale inedite. Experiența este una individuală, motiv pentru care spectacolul se va întinde pe o durată de 12 ore. Această activitate are printre altele scopul de a atrage spectatorii către Sibiul vechi.
„Doar sunt” – un proiect comunitar
Proiectul „Doar sunt” se află deja la a patra sesiune, fiind coordonat de psihologul Bianca Babeș, președintele asociației Teia. La ediția precedentă proiectul a presupus realizarea unui spectacol de teatru cu femei de la Căminul pentru persoane vârstnice Sibiu.
Anul acesta proiectul comunitar „Doar sunt” vizează crearea unui spectacol de teatru în parteneriat cu Centrul Maternal din cadrul Complexului de servicii Prichindelul Sibiu. O serie de mame care intâmpină dificultăți materiale în a păstra copilul lângă ele vor deveni actrițe în propria poveste, iar produsul finit va fi prezentat pe scenă în cadrul maratonului teatral.
Înviorare fizică în Piața Mare a Sibiului
În edițiile precedente, acest eveniment a avut un mare impact media la nivel național. Participanții, îmbrăcați în pijamale, au efectuat un set de exerciții fizice, în Piața Mare. Medicul oficial al festivalului i-a învățat cum se efectuează un periaj dentar corect, la fântâna arteziană din centrul burgului. Peste 200 de tineri au participat la acest eveniment out-door.
Înviorare spirituală în Piața Mică a Sibiului (Tinerii poeți ai urbei – Zona Nouă)
La ora dimineții, Piata Mică a Sibiului va respira poezie. Spectatorii vor participa, alături de actori, la acest mic-dejun spiritual. Actorii invitați, alături de tineri actori sibieni, vor recita din creația tinerilor poeți ai Sibiului, în prezența autorilor. Va fi o întâlnire între generații sub semnul poeziei și al calității spirituale. Participanți: Radu Vancu și Zona Nouă.
Întâlnire cu Coca Bloos. Teatrul sau oglinda răsturnată
Coca Bloos este una dintre cele mai îndrăgite actrițe de teatru. Cariera sa a fost una absolut specială, stofa actoricească a domniei sale fiind formată din întâlniri cu cei mai mari regizori de teatru ai țării noastre. În miezul zilei de duminică, în miezul maratonului teatral, domnia sa va participa la o întâlnire de suflet cu sibienii de toate vârstele.
„9 din 10”, Asociația Reciproca din Cluj-Napoca
Spectacolul s-a născut din improvizaţiile actorilor, el fiind o oglindă a felului în care omul contemporan se raportează la clişeele comportamentale impuse de societate.
Concert Ada Milea & Bobo
Ada Milea este una dintre cele mai îndrăgite artiste ale momentului. Stilul său este unic și original. Spectacolele sale sunt bijuterii muzicale. În cadrul proiectului nostru, artista va apărea pe scenă alături de Bobo de la Fără Zahăr și de actrița Anca Hanu.
Ca un teaser al festivalului, în 28-29 martie 2015 va avea loc un eveniment extraordinar. Spectacolul „PAM – PAM” al Teatrului de Artă București, se va juca fără întrerupere, timp de 25 de ore. Actorul George Constantinescu va realiza o performanță demnă de Cartea Recordurilor. Acest eveniment inedit va prefața ediția aniversară a festivalului.
„25 de ore de teatru non-stop” este un festival-maraton organizat de o structură independentă, Asociația Culturală BIS. Ideea inițială a fost de a serba Ziua Mondială a Teatrului într-un mod inedit. Proiectul presupune faptul că timp de 25 de ore Sibiul este împânzit de spectacole de teatru și de evenimente care au loc simultan, în mai multe spații. Conceptul de teatru non-stop a atras public din Sibiu și din țară încă de la prima ediție. Odată cu ediția numărul III a apărut un număr considerabil de turiști interesați să viziteze Sibiul în weekendul în care are loc festivalul. La ediția cu numărul I au participat aproximativ 1200 de spectatori. La ediția cu numărul IV spectacolele și evenimentele din cadrul festivalului au strâns peste 4.000 de spectatori. La aceeași ediție, acțiunile proiectului s-au desfășurat în 12 spții, de la Sala Thalia, Teatrul Gong, Sala Festivă a Bibliotecii Astra, și până la spații mai puțin convenționale. De la ediția cu numărul II festivalul se află pe Agenda Culturală oficială a orașului, desfășurându-se în parteneriat cu Primăria Municipiului Sibiu.De-a lungul anilor, artiști tineri au urcat pe scena festivalului, alături de nume de marcă ale teatrului românesc: Horațiu Mălăele, Marcel Iureș, Dan Puric, Florin Piersic, Ovidiu Niculescu, Niculae Urs. La ediția din anul 2014 au participat peste o sută de artiști.