Sibiul se pregătește de teatru nonstop

Inițiativa privată are sorți de izbândă la vremuri de criză. Se întâmplă în străinătate, se întâmplă în România. În criză de bani, de spațiu și de manageri dedicați, teatrul respiră, totuși, binișor. Își ia oxigenul de unde poate. Și trăiește, nu doar supraviețuiește. Este viu și are chef de viață.

O dovedește și maratonul teatral care i-a răsfățat pe sibieni în 2011 și în 2013 și se pregătește să facă la fel anul acesta, în 30-31 martie. Viața citadină primește un scurt refresh, la care sunt așteptați să se joace o mulțime de artiști, actori, poeți, regizori și cineaști. Așa că puneți-vă centurile de siguranță și pregătiți-vă de decolare. Începe zborul.

Așa cum zburau odinioară avangardiștii dornici să spulbere arta muzeificată, descinzând în piețe, cafenele și alte spații în care se respiră aerul libertății, artiștii care vor veni la Sibiu pentru maratonul teatral „25 de ore de teatru non-stop” și publicul, care în  anii trecuți a intrat entuziast în joc, au de gând să invadeze orașul și să-i arate, vorba unui romancier celebru, că viața e în altă parte.

Viața e mai ales atunci când evadăm din obiceiuri și tabieturi. Și o astfel de evadare se preconizează evenimentul de la Sibiu, unde participanții sunt așteptați la teatru fără oprire, poezie, conferințe, dialoguri cu artiști și proiecții de film.

Anul acesta, maratonul parcă se învârtește în jurul plăcerii de a spune povești, căci oferă publicului „Absolut!”, one-man showul lui Marcel Iureș, regizat de Alexandru Dabija. De altfel, cei doi artiști vor susține conferința „Tinerii şi teatrul independent”, iar o altă conferință, susținută de profesorul Dan Vasiliu, va căuta să răspundă la întrebări despre posibilitatea de a revitaliza teatrul de azi prin recursul la clasici.

Clasicii, modernii și postmodernii au de gând să invadeze orașul fără oprire, o zi și o noapte, să ajungă la teatru, la universitate, la librărie, la cafenea, în piață și multe alte locuri. Acolo spectatorii pot vedea spectacole cum sunt „Colibri”, „Emigreișăn drim”, „Dragonul de aur”, „Pam-Pam”, „Amalia respiră adânc”, „Omul Pernă”, „Zorba Grecul” și „Maiakovski”.

Asociația Culturală BIS, organizator al evenimentului, a hotărât că poezia trebuie să se întoarcă, pentru cel puțin câteva ore, în agora, așa că a pregătit o dimineață de versuri, când studenții sibieni vor citi din textele celor mai tineri poeți din partea locului, în prezența acestora. La înviorarea matinală din Piața Mare, sub bagheta actorului Florin Coșuleț, sunt invitați în pijama toți cei care au chef de puțină joacă la primele raze ale soarelui. Anii trecuți, ei n-au fost deloc puțini. Poate repetă experiența în 2013 și poate mai aduc și pe alții să vadă ce bine e.

Proiecția filmului „Rocker” regizat de Marian Crișan și o întâlnire cu actrița Ofelia Popii, care va citi Mesajul Internațional de Ziua Mondială a Teatrului, și o expoziție de fotografie fac parte din programul manifestării, care va anima viața Sibiului, aducându-i un plus de imagine orașului în care teatrul e la el acasă.

 

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.