Solidaritate de breaslă pentru eliberarea lui Kirill Serebrennikov

Un scandal rusesc s-a transformat în ultima săptămână într-un mare scandal internațional, în care se folosesc cuvinte și acuzații la fel de mari: corupție, cenzură, abuz.

Momentan, evenimentul, relatat de cele mai importante publicații europene, este în plină desfășurare. Potrivit celei mai recente informații, mai mulți artiști importanți și oameni de cultură din diverse țări au luat atitudine pentru sprijinirea regizorului rus recent arestat la St. Petersburg.

Petiția pe care au semnat-o le solicită autorităților judiciare din Rusia să renunțe la acuzația adusă lui Kirill Serebrennikov, arestat pentru deturnare de fonduri publice.

La Berlin, cunscutul regizor Thomas Ostermeier și la fel de cunoscutul dramaturg Marius von Mayenburg au inițiat o petiție în sprijinul artistului rus, cerând în același timp guvernului german să se asigure că acesta „nu devine victima unei denigrări publice motivate politic și nu sfârșește la închisoare”.

Potrivit postului de radio Europa Liberă, documentul a fost semnat și de regizorul german de film Volker Schloendorff, și de actrița germană Nina Hoss.

Actrița de origine australiană Cate Blanchett s-a alăturat, de asemenea, susținătorilor, iar în Franța, Olivier Py, directorul Festivalului de la Avignon, și-a manifestat solidaritatea cu „genialul copil teribil al teatrului și al cinematografiei din Rusia, care plătește un preț mare pentru libertatea de creație” într-un regim autoritarist. Actrița Isabelle Huppert și-a exprimat, de asemenea, solidaritatea cu regizorul rus încă din luna mai, când au avut loc percheziții la domiciul acestuia.

Pe 22 august Kirill Serebrennikov, cineast și director artistic al Centrului Gogol de la Moscova, o importantă scenă de teatru contemporan din Moscova, și cineast, a fost arestat sub acuzația de fraudă „de proporții”, infracțiune care se pedepsește cu până la zece ani de închisoare, a anunțat presa rusă. Acuzația se referă la „deturnarea a cel puțin 68 de milioane de ruble” (aproximativ 1 milion de euro), reprezentând finanțarea oferită de statul rus în perioada 2011-2014 teatrului Studio-7, la care regizorul a lucrat anterior, pentru realizarea proiectului „Plateforme”.

Potrivit anchetatorilor, finanțarea s-a acordat pentru realizarea unui spectacol, dar acesta nu s-a făcut niciodată. Totuși, regizorul și alți angajați ai Centrului Gogol afirmă că au avut loc chiar mai multe reprezentații.

Kirill Serebrennikov, care chiar anul trecut a câștigat la Cannes Premiul „François Chalais” pentru filmul „Elevul”, susține că este nevinovat și că arestarea sa face parte dintr-un plan mai amplu de intimidare a elitei artistice din Rusia, orchestrat în vederea alegerilor prezidențiale care vor avea loc în Rusia în 2018.

Sub conducerea regizorului rus, Centrul Gogol a devenit un reper pentru teatrul din Moscova, cu puneri în scenă îndrăznețe, criticate de militanții ortodocși și, de asemenea, de Ministerul Culturii. Guvernul Putin s-a numărat printre țintele permanente ale criticii proferate de Serebrennikov, care a vorbit adesea în luările sale de poziție despre miunciuni și corupție la nivel înalt, precum și, mai nou, despre conservatorismul hard îmbrățișat de președintele Vladimir Putin în actualul mandat.

Până pe 18 octombrie, când va expira mandatul de arest la domiciliu, regizorul are permisiunea de a-și continua repetițiile la teatru. Nu este însă deloc clar dacă noul său spectacol, care trebuia să aibă premiera luna urmtoare, va primi undă verde.

Între timp, la Moscova au loc proteste de sprijin, iar din lumea întreagă sosesc mesaje de solidaritate, dar autoritățile ruse nu se opresc aici. Săptămâna trecută a fost reținută și producătoarea Ekaterina Voronova, care a lucrat cu Serebrennikov la o montare cu „Visul unei nopți de vară”, decizie care a făcut-o pe Liya Akhedzhakova, importantă actriță din Rusia, să afirme public că situația te trimite cu gândul la persecuțiile sovietice și să-și exprime speranța că Serebrennikov nu va avea soarta lui Vsevolod Meyerhold.

Pentru întreaga comunitate care a luat atitudine și și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu ceea ce consideră a fi un abuz și o intimidare practicate de regimul Putin, precum și cu privire la libertatea de exprimare în Rusia, este inevitabil să asocieze cazul cu încă o decizie controversată, luată în urmă cu o lună la celebrul teatru Bolșoi. La momentul acela conducerea instituției a anulat spectacolul regizat de Kirill Serebrennikov despre balerinul Rudolf Nureev chiar cu câteva zile înainte de premieră, fără a preciza motivul, ipoteza vehiculată fiind aceea că printre aspectele abordate direct se numărau homosexualitatea celebrului dansator, precum și lupta lui cu SIDA.

Foto: AP

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.