Spectacol nou la ACT: „Apă de mină”

adi-bulboaca3Pe 26 și 27 noiembrie, la ora 19.00, vor avea loc primele două reprezentații oficiale ale spectacolului „Apă de mină” de Csaba Székely la Teatrul ACT din București.

Proiectul este coordonat de Oana Stoica, iar din echipa spectacolului fac parte: Ioan Coman, Alexandru Potocean, Virginia Mirea, Alin Florea, Irina Antonie. Scenografia este semnată de Vladimir Iuganu și muzica îi aparține lui Bobo Burlăcianu.

„Apă de mină” este un proiect produs de Teatrul Act şi Scena9. Spectacolul nu se recomandă persoanelor sub 16 ani.

Când Csaba Székely a început să scrie „Trilogia minelor”, în 2010, teatrul românesc ignora satul ca posibilă temă de dezbatere. Dramaturgul mureşean a intuit potenţialul scenic al ruralităţii şi a avut luciditatea să scormonească în puroiul moral al satului României postcomuniste, într-o vreme în care mândria de agricultor sau miner, indusă tovărăşeşte în vechiul regim, dispăruse odată cu locurile de muncă, lăsând în urmă oameni sărăciţi, tot mai afundaţi în propria disperare, tot mai îndârjiţi de mizerie, măcinându-se singuri, în tăcere, cu inima tăbăcită de alcool şi suferinţă.
Satul maghiar transilvănean din „Trilogia minelor” este exponentul oricărei comunităţi rurale din România, indiferent de limbă sau religie.

Abordând teme distincte – rata mare a sinuciderilor în rândul populaţiei maghiare („Flori de mină”), conflictul româno–maghiar şi mafia lemnului din primăriile săteşti („Beznă de mină”), ipocrizia Bisericii ca instituţie („Apă de mină”) -, „Trilogia minelor” scanează degradarea omului în condiţii–limită de supravieţuire materială şi disoluţia comunităţii rurale pe fondul sărăciei.

Foto: Adi Bulboacă

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.