Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, ajuns în 2014 la ediția cu numărul XXI, se va desfășura în perioada 6-15 iunie și va cuprinde, ca în fiecare an, sute de spectacole de teatru și dans, concerte, ateliere, conferințe, seminarii și lansări de carte. Numeroși artiști din străinătate, de pe mai multe continente, vor prezenta creații de ultimă oră, oameni de teatru de diverse orientări vor susține evenimente de interes în cadrul unui program bogat, care începe dimineața și se încheie târziu în noapte. Pentru publicul larg și pentru publicul de specialitate, oferta sibiană cuprinde suficiente atracții, de-ar fi să amintim doar nume ca Lev Dodin, Krystian Lupa, Pippo Delbono sau Neil LaBute.
Wajdi Mouawad și Lev Dodin
În prima zi a festivalului, spectatorii au ocazia să vadă două spectacole importante în peisajul teatral actual. Primul dintre ele, care s-a jucat și la București pe 2 iunie, a avut premiera la festivalul de la Avignon în urmă cu câțiva ani, mai exact în 2008, când regizorul și protagonistul Wajdi Mouawad a început să atragă atenția specialiștilor și a publicului larg. „Seuls” este o producție de două ore a companiei canadiene „Au Carré de l’Hypoténuse”. Acest one-man show în urma căruia Wajdi Mouawad a devenit artist asociat la festivalul din Orașul Papilor, primind rapid și medalia Chevalier de l’Ordre National des Arts et des Lettres, se joacă pentru prima data în România și propune o incursiune imaginară, de o noapte, în Muzeul Ermitaj din St. Petersburg. Acolo rămâne închis Harwan, un student din Montreal, prilej de căutări artistice și de introspecții în adâncimile ideii de identitate.
Ca, de altfel, și spectacolul de proporții montat de celebrul Lev Dodin la Mali Teatr din St. Petersburg. De data asta, regizorul rus intrat în legendă este prezent la Sibiu cu o producție recentă, care a câștigat prestigiosul premiu Masca de Aur (având șapte nominalizări). „Intrigă și iubire” după Friedrich von Schiller are curajul de a pune o întrebare ce nu poate părea decât anacronică în lumea noastră: Poate iubirea să schimbe lumea/ societatea? O face într-un spectacol care a impresionat Rusia, o creație ce pune în valoare trupa renumitului teatru și subtilitatea unuia dintre cei mai importanți regizori din a doua jumătate a secolului XX.
„Orhidee” și „Frați vitregi”
Tot despre subtilitate se poate vorbi și în cazul creației cu care italianul Pippo Delbono se întoarce, și el, la Sibiu. „Orhidee”, spectacolul pe care îl prezintă împreună cu trupa pe care o coordonează, este considerat deja una dintre cele mai bune producții ale sale. Despre el, creatorul vorbește astfel: „˂Orhidee˃ s-a născut din multe goluri, în urma multor abandonuri. Golul cultural pe care îl resimțim, faptul că ne simțim pierduți ca artiști. Teatrul, acela pe care, de cele mai multe ori, îl resimt ca prăfuit, fals, un spațiu mort. Minciuna acceptată a reprezentației teatrale. Dar ˂Orhidee˃ se referă și la impulsul vital de a umple acel gol. Se referă la impulsul de a continua căutarea – noi mame, noi tați, o nouă viață, noi povești. Apoi, în mod neașteptat, cuvintele importante ale teatrului pe care eram hotărât să le las în urma mea, s-au întors și s-au lipit de mine, dezvăluind un nou înțeles pe măsură ce se cuibăreau în viața mea. Iar viața mea a devenit viața atâtor persoane poate, datorită acelor cuvinte. Pentru mine, ˂Orhidee˃ reprezintă acel impuls vital și de nestăpânit de a continua să scriu și să vorbesc despre dragoste, în ciuda tuturor.”
Despre dragoste și alți demoni, vorba unui titlu celebru, vorbește încă un spectacol semnat de un senior al teatrului european, polonezul Krystian Lupa. Producție de amploare, „Frați vitregi” propune o discuție despre familie, normalitate, singurătate și alienare pornind de la o dramă a lui Thomas Bernhard, cu elemente din biografia filozofului Ludwig Wittgenstein, și ajungând la psihologia omului contemporan. Spectacolul semnat de Krystian Lupa este, cu siguranță, una dintre marile atracții ale acestei ediții, al cărei program include și destule evenimente dedicate insiderilor.
Atelier cu Neil LaBute
Printre ele, și așteptatatul workshop susținut de dramaturgul și regizorul american Neil LaBute, ale cărui texte sunt în ultimii ani atât de des abordate de artiștii independenți (și nu numai) din România. În perioada 12-15 iunie, cei opt actori și opt dramaturgi selecționați să participe la acest atelier vor pune sub lupă relația scriitor-actor-spectacol, luând trupa The Beatles ca posibil model.