În rubrica „Teatrul în cioburi de memorie” veți descoperi fotografii cu mari actori și mari regizori, împreună cu o scurtă poveste. Astăzi, spectacolul „Vinerea lungă”, regizat de Tompa Gabor la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca.
Realizat după o dramatizare de András Visky după cunoscutul roman „Kadiș pentru copilul nenăscut” de Imre Kertész, spectacolul intitulat „Vinerea lungă” și-a propus transpunerea în formă teatrală a ritualului kadiș fără a conține nicio referire textuală la acesta.
Scenografa Carmencita Brojboiu, care a semnat și costumele, a proiectat un spațiu pornind de la ideea scrierii pe pielea umană, o scriere imposibil de citit, care punea în lumină tragismul poveștii, dar și calitatea terapeutică a scrisului, care poate aduce salvarea.
După mai multe sesiuni de repetiții, prima dintre acestea desfășurată în absența regizorului, cei nouă actori din distribuție (Dimény Áron, Péter Hilda, Orbán Attila, Bodolai Balázs, Györgyjakab Eniko, Bogdán Zsolt, Molnár Levente / Galló Erno), a explicat András Visky în eseul său din volumul „Repetițiile sau teatrul reînnoit. Secolul regiei”, coordonat de George Banu, s-au axat mai ales asupra „ caracterului de libret al textului, interpretând drama ca pe un scenariu în care actorii apar ca instrumente, iar înfiriparea corporală ca pe o împlinire a textului în așteptare”.
Vizând precizia, calitate a spectacolului care se decantează numai după un anumit proces, regizorul Tompa Gabor a creat o compoziție amplă, de mare forță, pornind de la însingurarea unui supraviețuitor al Holocausului care se întoarce în comunitatea de altădată, întoarcerea perturbându-i iremediabil relația cu tradiția.
Spectacolul a avut premiera în 2006, a fost invitat la ediția din 2007 a Festivalului Național de Teatru de la București, a avut succes la Festivalul Internaţional de Teatru din Sibiu, la Budapesta, precum şi la Festivalul Naţional de Teatru din Pécs, Ungaria, unde András Visky a primit Premiul Special al juriului pentru prestaţia ca ca dramaturg al piesei, iar trupa a fost distinsă cu Premiul Publicului. De asemenea, a participat la Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa de la Torino.