Stele rătăcitoare – bucuria de a dărui teatru

„Ce este teatrul dacă nu o eternă căutare a perfecţiunii, a armoniei într-o lume a haosului? Ce este căutarea perfecţiunii dacă nu o eternă rătăcire în lumea idealurilor despre lume?” – sunt întrebări pe care, provocat de romanul omonim al lui Şalom Alehem, şi le pune şi ni le propune regizorul Andrei Munteanu.

Sâmbătă, 12 ianuarie, o dată înscrisă în istoria teatrului din România: Stele rătăcitoare este spectacolul a cărui premieră marchează aniversarea celor 65 de ani de la înfiinţarea Teatrului Evreiesc de Stat. Dramatizarea după Şalom Alehem îi aprţine lui Andrei Munteanu care aduce toţi actorii pe scenă. Povestea celor doi tineri evrei din Basarabia, Leibl (Veaceslav Grosu) şi Reizl (Alexandra Fasolă), care, fascinaţi de teatru, pleacă în lumea largă împreună cu o trupă ambulantă este exemplară. Este o „călătorie în spaţiu şi timp” sau un demers iniţiatic în artele spectacolului, construit pe orizontală, expozitiv, pentru ca spectatorul să se simtă cât mai confortabil şi cât mai aproape de întâmplările cu cânt, dans şi haz ale începuturilor teatrului de limbă idiş care va cuceri, datorită curajului şi talentului unor artişti ca Leibl şi Reizl, întreaga lume. Foarte frumoasă muzica şi, de remarcat, felul în care regizorul a reuşit să insereze notele româneşti şi pe cele ruseşti în acest spectacol profund evreiesc: „Am încercat” – mai spune Andrei Munteanu – „să construiesc un spectacol impregnat de umorul marelui autor, dar şi de dramatismul destinului actoricesc”. Înainte de toate, Stele rătăcitoare vorbeşte despre destinul artistului pentru care, de cele mai multe ori, preţul succesului este renunţarea la sine. Decorul lui Puiu Antemir este sobru şi funcţional, are parfum de epocă şi este susţinut de un light design complementar.

Sâmbătă la Teatrul Evreiesc de Stat a fost o seară de bucurie şi de aplauze. Nu a fost aniversat doar teatrul, ci şi doi dintre actorii care i-au adus renume: Leonie Waldman Eliad şi Rudy Rosenfeld care împlinesc 63 şi, respectiv, 57 de ani de prezenţă neîntreruptă pe scenă. La mulţi ani!

 

Print

3 Comentarii

  1. Mihai Iorga 14/01/2013
  2. Alex 17/01/2013
  3. Mihai Iorga 18/01/2013

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.