„SubPământ. Valea Jiului după 1989“, la Green Hours

Luni, 13 octombrie, la ora 20.00, la Teatrul LUNI de la Green Hours va avea loc un nou eveniment din cadrul Stagiunii TIR (Teatrul Istoriilor Recente). sub-pamant-undergroundSpectatorii, care au acces gratuit, pe bază de rezervare, vor putea vedea un documentar de Vlad Andrei Gherghiceanu, „În sfârșit“, și spectacolul „SubPământ. Valea Jiului după 1989“, de Mihaela Michailov și David Schwartz. Distribuția este alcătuită din actorii Alice Monica Marinescu, Katia Pascariu, Alexandru Potocean, Andrei Șerban. Scenografia este semnată de Adrian Cristea, muzica îi aparține lui Bogdan Burlăcianu, iar documentarea a fost realizată de Vlad Petri.

Potrivit organizatorilor, „SubPământ. Valea Jiului după 1989“ este un proiect de observaţie şi analiză a existenţei cotidiene a unor comunităţi afectate decisiv de schimbările politice şi sociale care au avut loc începînd cu anii ’90. Proiectul îşi propune să documenteze situaţia economică, viaţa şi munca minerilor în post-socialism. „SubPământ… “ este un proiect de reconstrucţie performativă a poveştilor-document care fundamentează istoria comunităţilor din Valea Jiului, aflate la limita dintre supravieţuire, migraţie, dispariţie şi posibilă reconstrucţie. Spectacolul „Sub Pământ… “ are la bază o cercetare în Valea Jiului sub formă de ateliere, discuţii libere şi interviuri cu mineri, soţii de miner, pensionari, copii, paznici de mină, lideri de sindicat, oameni care trăiesc din furtul de cărbune. Sub Pământ este un spectacol-arhivă de poveşti-mărturii ale unor comunităţi pe cale de dispariţie. Spectacolul îşi propune revalorizarea poveştilor, a problemelor şi culturii unor categorii sociale deseori ignorate în teatrul românesc de după 1989: comunităţile muncitoreşti.

Stagiunea TIR (Teatrul Istoriilor Recente, 20 septembrie – 14 octombrie) este un proiect de revalorizare a istoriei recente prin intermediul unor spectacole de teatru care au în centru momente istorice semnificative și controversate, cu impact în evoluția socială și culturală actuală. Proiectul prezintă 6 spectacole şi un film documentar care pornesc de la documentarea istoriei recente, spectacole de investigare și dezbatere a unor evenimente cu impact important asupra prezentului din România și Republica Moldova.
Toate spectacolele vor fi urmate de dezbateri cu publicul moderate de istoricul Marius-Bogdan Tudor.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.