Adolescența sau perioada revoltaților, a cuvântului „nu” împotriva a tot ceea ce înseamnă regulă, a unor decizii majore în viață, precum cariera, adolescența sau perioada liceului stârnește, fără îndoială, nostalgii, iar părinții răsuflă ușurați, cu gândul că a trecut, s-a stins acea nebunie. Și totuși, cum îi atragi la teatru pe acești tineri veșnic nemulțumiți care descoperă lumea „tabu” a propriei sexualități, a propriei personalități, a lui Dumnezeu și care în final, trebuie să aleagă o cale, de preferat aducătoare de prestigiu și bani.
Spectacolul „The History Boys”, care a avut premiera la Teatrul Excelsior, are tocmai această misiune dificilă, iar Vlad Cristache încearcă să găsească „formula magică” care să cucerească această „sub-nișă” a adolescenților. Piesa prolificului dramaturg englez, Alan Bennett, are, întâi de toate, palmares: a primit premiul Laurence Olivier, a avut premiera pe scena Teatrului Național din Londra, iar în 2006 a fost ecranizată în regia lui Nicholas Hytner, primind două nominalizări la premiile BAFTA. În regia și scenografia lui Vlad Cristache, „poveștile cu parfum de liceu” se desfășoară într-un spațiu multifuncțional. Trecerile rapide de la clasa-bibliotecă-birou surprind tocmai lipsa „pereților”, mediul ideal în care bârfele picante despre elevi și profesori circulă nestingherite. Astfel, la școala de prestigiu Cutlers’ Grammer din Sheffield se anunță sosirea unui nou profesor de istorie a cărui misiune este să asigure intrarea băieților la Oxford și Cambridge, primul examen de maturitate al acestora.
În momentul decisiv din viața unui adolescent, cu subtilitate, spectacolul reușește să stârnească îndoieli, confuzii, întrebări: pentru ce, cine și de ce înveți? E mai important să manipulezi niște examinatori sau să-ți hrănești sufletul cu poezie și artă? Te pregătești pentru viață în sine sau doar pentru o banală admitere? În jurul acestor întrebări-nucleu orbitează doi profesori, Hector (Mihai Dinvale) și Irwin (Radu Iacoban) care își dispută teritoriul, elevii și metoda de a educa. Cel dintâi actor construiește acel tip de profesor-mentor care nu se mai încadrează în sistem și programă și care, dincolo de plictisul specific meseriei și de înclinațiile homosexuale, amintește prin blândețe, umor și iubirea pentru poezie de celebrul îndrumător, John Keating, din Dead Poets Society, interpretat de Robin Williams. Radu Iacoban esențializează profesorul modern care știe cum se poate fructifica fiecare informație, dar inadaptat societății, aparent dur și care încearcă să-și mascheze homosexualitatea.
Între acești doi poli oscilează opt tineri în uniformă trendy, fiecare cu personalitatea sa distinctă și cu o singură țintă, după caz. Dakin, în interpretarea lui Alexandru Ion, devine tânărul cuceritor, inteligent și care se aventurează în expediția specifică adolescenților, sexul. În contrast, Scripps e mai atașat de liturghie și de psalmi, iar Cezar Grumăzescu reușește să redea cu umor relația personajului său cu Dumnezeu, fără să-i anuleze însă profunzimea. Posner e multitalentat, e actor, specializat în Edith Piaf, sensibil, evreu și gay. În interpretarea lui George Albert Costea acest cocktail e savurat cu măsură, energie și, inevitabil, cu un adaos considerabil de comic. Grupul e întregit de Crowther (Radu Mateucă) și Lockwood (Mihai Conrad Mericoffer) la care se adaugă spiritul sportiv și naiv al lui Rudge (Dan Clucinschi), personalitatea plină de umor a lui Timms (Gabriel Costin), iar fiecare moment „onorabil” din viața lor este surprins de fotograful personal, Akthar (Alexandru Voicu).
În această școală de pe scena Teatrului Excelsior nici măcar directorul (Cristian Nicolaie) sau profesoara de istorie (Daniela Ioniță-Marcu) nu poartă masca acră și imuabilă a statuilor vivante numite adesea și dascăli. „Formula magică” propusă de Vlad Cristache umanizează acolo unde, de obicei, te izbești de rigiditate, mizează din plin pe umor și pe energia actorilor tineri care reușesc să învie pe alocuri inconștiența adolescentină. „The History Boys” nu este un spectacol cu pretenții, celor mai vârstnici le împrospătează amintirile dacă au puțină răbdare și voie bună, iar pe adolescenți îi face să se simtă liberi, aici e o parte din lumea lor. Cu visuri împlinite și visuri spulberate, cu poezie și testosteron, cu prietenie și uitare, dar învăluite în glazura dulce-amăruie a umorului, punctul forte al acestui spectacol.
Teatrul Excelsior
„The History Boys. Poveşti cu parfum de liceu”, de Alan Bennett
Regia: Vlad Cristache
Traducerea: Vlad Cristache
Asistent regie: Septimiu Stoica
Distribuţia:
Hector – Mihai Dinvale
Irwin –Radu Iacoban
Dna Lintott –Daniela Ioniță-Marcu
Directorul – Cristian Nicolaie
Posner – George Albert Costea
Dakin – Alexandru Ion
Scripps – Cezar Grumăzescu
Timms –Gabriel Costin
Lockwood – Mihai Conrad Mericoffer
Rudge – Dan Clucinschi
Akthar – Alexandru Voicu
Crowther –Radu Mateucă
Foto Adrian Bulboacă