Ţăndărică şi lumea păpuşilor

Până pe 5 decembrie la Teatrul Ţăndărică se desfăşoară unul dintre cele mai importante evenimente ale Bucureştiului, Festivalul Internaţional al Teatrului de Animaţie  „Bucurii pentru Copii. Spectacole de colecţie”. Este cea de-a şasea ediţie şi data asta coincide cu o aniversare a teatrului care o găzduieşte, căci „Ţăndărică” împlineşte, în 2010, şaizeci şi cinci de ani de existenţă. Festivalul s-a deschis vineri seara cu un spectacol nu pentru copii, ci pentru adulţi, „Galaxia Svejk”, al regizorului Alexander Hausvater, bazat pe celebra poveste a lui Hasek, după un scenariu propriu.

În cele zece zile de festival, care se încheie în seara de Sf. Nicolae, sunt programate spectacole din Bulgaria, Turcia, Cehia, Franţa, Israel şi Republica Moldova, spectacole din ţară, de la Cluj, Bacău, Galaţi, Ploieşti şi Târgu Mureş, iar pe lângă ele multe alte manifestări, workshopuri, expoziţii, conferinţe, prezentări de carte… Că festivalul de la „Ţăndărică”, deşi se cheamă „Bucurii pentru copii”, nu este doar pentru copii nu mai e o noutate. Multe dintre montările invitate sunt creaţii în care păpuşile se adresează fie, deopotrivă, adulţilor şi celor mici, fie numai adulţilor. Pornind de la ideea că nevoia de basm este aceeaşi la orice vârstă – numai că poveştile se înţeleg diferit – festivalul a adunat anul acesta unele dintre cele mai importante producţii de gen ale teatrului gazdă şi ale celor invitate şi propunând dramatizări ale celor mai frumoase şi mai cunoscute poveşti din literatura universală.

Dacă veţi trece pragul Sălii Lahovari în zilele următoare, veţi descoperi întâi de toate ce dor vă era de lumea păpuşilor… Spicuiesc din program. Luni de dimineaţă, Silviu Purcărete vă invită să-i descoperiţi „Cenuşăreasa”. Să nu vă aşteptaţi să descoperiţi o punere în scenă a poveştii, aşa cum o cunoaşteţi din copilărie, căci varianta scenică a Teatrului Ţăndărică este puţin altceva, mai degrabă o tălmăcire duioasă şi amară, cu o doză de ironie, a întâmplărilor prin care trece Cenuşăreasa, pe muzica lui Rossini şi cu personaje concepute pe principiul plastic al păpuşilor de porţelan din secolul al XIX-lea. Tot mâine, spre seară, Pavel Vangeli din Praga vă propune „Marionetele care dansează”… numere cu marionete înalte de 60-70 de centimetri şi care, împreună cu actorii, cântă live jazz, blues şi swing. Marţi, Gabriel Apostol vă dă întâlnire cu Pinocchio şi secţia de animaţie a Teatrului Toma Caragiu. Miercuri „Motanul încălţat” şi „Capra cu trei iezi” în cursul dimineţii, iar seara „Pescarul şi peştişorul de aur” al Teatrului de Stat de păpuşi din Vidin, Bulgaria, un spectacol bazat pe imagine şi transformări vizuale cuceritoare, totul pe muzică originală, compusă în stilul cântecelor tradiţionale ruseşti.

Urmează „Motanul încălţat” şi „Copacul fermecat” joi, acesta din urmă aparţinând Teatrului de umbre Cengiz Ozek, Istanbul, Turcia. Un spectacol bazat pe piesele tradiţionale Karagöz din secolele 18 şi 19. „Copacul magic” este construit, în principal, pe mişcare, în care se folosesc instrumentele autentice „nareke” şi „def” şi este o interpretare epică a personajelor şamaneşti de tip Karagöz în care folosirea cuvintelor este minimală. Două spectacole pentru adulţi sunt pregătite în weekendul viitor, „Faust”, al Teatrului Ţăndărică, şi „Femeia al cărei păcat era maternitatea”, al Şcolii de Teatru vizual din Ierusalim, prezentat în două părţi. Un alt „Pinocchio”, de data asta al teatrului gazdă, în regia lui Cristian Pepino. După un concert de colinde sâmbătă seara, festivalul se va încheia duminică, la ora 11.00, cu „Păcală” pus în scenă de Ioan Brancu.

Şi printre aceste spectacole, al căror gust îl veţi prinde sau vi-l veţi reaminti imediat ce intraţi pe uşa Teatrului Ţăndărică, veţi descoperi multe alte întâmplări-manifestări care o să vă facă să regretaţi că nu mergeţi mai des la teatrul pentru copii. Încercaţi pentru început expoziţia de origami din foaier… „Forma inteligentă a hârtiei”.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.