Spectacolul „Tartuffe sau Impostorul” de Molière, în varianta originală, necenzurată pusă în scenă de Victor Ioan Frunză, va fi prezentat luni, 30 noiembrie, ora 20:10, pe TVR2 și TVR HD. Cu această preluare, Casa de producție a TVR continuă seria re-evaluărilor contemporane a dramaturgilor clasici.
„În româneşte, piesa s-a jucat în proză şi nu înţeleg de ce. Pentru că asta schimbă fundamental lucrurile. Adaptarea de la vers la proză este cu totul altceva. Imaginaţi-vă cum ar arăta scena balconului din «Romeo şi Julieta», în care el i-ar spune: «Vai de mine, eşti un soare!». Cred că va fi un lucru rar pe scena românească, pentru că Molière nu s-a mai jucat de mult timp în versuri“, declara regizorul, în Ziarului Metropolis, după premieră.
La întrebarea „De ce Tartuffe acum?”, directorul de scenă Victor Ioan Frunză răspunde pe larg, vorbind în același timp despre elementele de surpriză ale montării. „E un spectacol în versuri, ceea ce e o raritate pe scenele din România. Chiar azi discutam cu un om de teatru la telefon, care-mi zicea „Vai, ce surpriză! Eu consider că Molière e nejucabil”… Eu n-aș zice deloc așa, eu cred că Molière e foarte jucabil și că prejudecata asta care funcționează în legătură cu textele clasice, că sunt prăfuite, depășite etc. e doar o expresie a unei culturi mici, provinciale. Autorii dramatici n-au termen de expirare. Readucerea în circuit a acestor opere, în forma lor originală, adică în versuri, ne facem să descoperim o lume extraordinară, o lume de care de multe ori oamenii de teatru fug pentru că n-o cunosc. Ideea că un spectacol în versuri e greu sau învechit e o idee falsă.
Apoi, Tartuffe vorbește despre impostură într-o epocă a imposturii, e extrem de legat de realitatea imediată. E un text și un spectacol care vorbește despre bine și rău, dar, mai ales, despre greutatea cu care poți să faci diferența între bine și rău într-o astfel de lume a imposturii. Pe de altă parte, e un spectacol legat și de familie – familia distrusă. În plus, textul acesta este un text care a fost interzis și pe care noi îl jucăm într-o formă necenzurată. În această nouă variantă scenică jucăm Tartuffe fără adăugirea pe care cenzura l-a silit pe Molière să o scrie ca să-l poată juca. La vremea respectivă, spectacolul a fost reluat la un an după ce fusese interzis și atunci i s-a cerut lui Molière să adauge un act și jumătate, un fel de happy-end, când un trimis al regelui venea și rezolva totul… Or, partea asta noi am eliminat-o și spectacolul se oprește exact în momentul în care Molière l-a oprit, atunci când Tartuffe iese învingător…”
Din distribuție, fac parte Adela Marculescu, Sorin Miron, Nicoleta Hancu, Adrian Nicolae, Irina Bucescu, Lucian Rus, George Costin, Madalin Bradea, Elena Ghimpeteanu.
Preluarea a fost realizată de Casa de producție a TVR. Spectacolul se joacă în continuare, la teatrul Metropolis.
TARTUFFE sau IMPOSTORUL de J.B.P. Moliere
Versiune scenică de Victor Ioan Frunză
Direcţia de scenă: Victor Ioan Frunză
Dramaturgia: Victor Ioan Frunză, Adrian Nicolae
Decorul şi costumele: Adriana Grand;
Distribuţia: Adela Mărculescu, Sorin Miron, Nicoleta Hâncu, Adrian Nicolae, Irina Bucescu, Lucian Rus, George Costin, Mădălin Bradea, Elena Ghimpeţeanu
Echipa TV
Regizor TV: Andrei Măgălie; regia tehnica: Cristian Laszlo; asistenta tehnică: Gh.Cimpoieru; sunet: Dan Guinea,Stelian Miu; Director de imagine: Daniel Serbanica; Imagine:Mihai Pătrașcu; Asistent Imagine: Alexandru Bengescu,Dragoș Tănase; sunet: Razvan Nițescu, Valentin Bartolomeu; organizator producție Sorin Cristea; producător: Lucia Constantinescu; producător coordonator: Demeter András István.
Teatrul de televiziune este un proiect coordonat de CASA DE PRODUCŢIE TVR şi difuzat pe TVR 2 în fiecare seară de luni.
Câtă vreme AUTORUL a decis altceva – şi anume “un final fericit” – regizorul NU ARE DREPTUL SĂ ADUCĂ MODIFICĂRI PIESEI. Uite de-aia aproape că nu pot să văd o piesă de teatru clasic fără să vomit! Toţi “elitiştii” ăştia, care-şi manifestă, pesemne, o gelozie refulată cauzată de măreţia autorilor, vin cu tot felul de năzbârii şi aberaţii care, cel mai adesea, schimbă cu 180 de grade sensul poveştii. Moliere? Maltratat! Shakespeare? Maltratat la rându-i! Dar mai opriţi-vă, tovarăşi, din elanul vostru iconoclast! Sau, dacă nu vreţi, faceţi ce vă place PE BANII PERSONALI, nu din bugetul de stat.
Daca taceai, filosof ramaneai !!!