În luna septembrie va avea loc la București și la Chișinău turneul intitulat „Teatru românesc la București și Chișinău”, în cadrul căruia spectacole de la cele două teatre naționale, Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București și Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, se vor juca în deplasare. Astfel, joi 11 septembrie 2014, de la ora 19.00, pe scena Sălii Studio a Teatrului Naţional din Bucureşti va avea loc prima reprezentaţie a turneului, cel mai amplu schimb cultural între două Teatre Naţionale. În deschidere, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău aduce în faţa publicului bucureştean unul din spectacolele de mare succes ale repertoriului curent, „Amorul dănţuie şi feste joacă”. „Pornind de la patru comedii shakespeariene, în care dragostea joacă în voie şi le face feste celor cinci perechi de tineri îndrăgostiţi, regizorul Alexandru Vasilache a imaginat un scenariu teatral, muzical şi coregrafic antrenant, bazat pe ritualuri şi tradiţii ancestrale, în care jocul, gluma, portul popular şi obiceiurile româneşti îmbracă, cu har mioritic, hazul shakespearian”, se arată într-un comunicat de presă.
„12 Scaune” după IIf şi Petrov este următorul spectacol al Naţionalului din Chişinău, care se va juca vineri, 12 septembrie, de la ora 19.00, la Sala Studio. O comedie muzicală despre subiecte arzătoare: goana după avere şi putere, minciuna, birocraţia, hoţia şi corupţia. Pe cele douăsprezece scaune ale vestiţilor scriitori satirici vor lua loc aproape toţi actorii trupei, împreună cu directorul teatrului, Petru Hadârcă, tot el fiind şi regizorul montării.
„Copiii foametei. Mărturii” (foto) de Alexei Vakulovski, regia Luminiţa Ţâcu, programat sâmbătă 13 septembrie, ora 20.00, la Sala Atelier, prilejuieşte întâlnirea cu teatrul documentar. O poveste despre sacrificiu, sinceritate, nobleţe şi omenie, care adună mărturii tulburătoare cu privire la foametea din 1946-1947 şi eroii ei, nişte copii maturizaţi înainte de vreme, în condiţii inumane. Tânără regizoare, care la Festivalul Național de Teatru, ediția 2012, a primit un premiu din partea Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru pentru spectacolul „Casa M”, transpune scenic cu sensibilitate şi curaj un roman ce ţinteşte în autorităţile perioadei staliniste.
Ultima zi a turneului la Bucureşti, duminică 14 septembrie, va începe la ora 11.00, la Sala Media, cu expunerea „Un sfert de veac de revenire la normalitate lingvistică şi culturală în Basarabia (Republica Moldova)”, pe care o va face Acad. Valeriu Matei ca invitat al programului Conferinţele Teatrului Naţional din Bucureşti. Seara se va juca „Hronicul găinarilor”, începând cu ora 19.00, la Sala Studio, o transpunere scenică a romanului lui Aureliu Busuioc, totodată o recidivă regizorală, a artistului Petru Hadârcă, după premiera din 2011, de la Teatrul Naţional Radiofonic din Bucureşti.
Biletele au fost puse în vânzare la Agenția de bilete a Teatrului Național din Bucureşti şi online.
Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti va prezenta, între 23 şi 28 septembrie 2014, pe scena Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, câte două reprezentaţii cu fiecare dintre următoarele spectacole: „Dineu cu proşti” de Francis Veber, „Sinucigaşul” de Nikolai Erdman şi „Micul infern” de Mircea Ştefănescu.