Teatrul Nottara a scăpat de bulina roșie și se întoarce pe Magheru

nottaraTeatrul Nottara se întoarce în sediul teatrului de pe bulevardul Magheru, ]n aceast[ toamnă, după ce, în urma unei noi expertize, clădirea a fost încadrată în clasa de risc seismic II. Teatrul se va redeschide cu Festivalul FestIn pe Bulevard, pe 10 octombrie.

Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă, desfășurate marți, 28 iunie.

Pe 23 noiembrie anul trecut Teatrul Nottara și-a suspendat activitatea, deoarece sediul, construit în 1946, era clasat în clasa I de risc seismic și a fost închis.

În urma unei reevaluări, ce a inclus luarea de probe din clădire și analizarea fiecărui apartament în parte din blocul de pe bulevardul Magheru, clădirii în care este Teatrul Nottara i s-a acordat clasa de risc seismic II.

„Din punct de vedere al siguranței, a noastră și a dumneavostră, de astăzi se pot începe spectacolele. Încadrarea construcției s-a făcut în clasa de risc seimic doi, deci am declasificat-o, am retrogradat-o din unu în doi”, a declarat prof. univ. dr. ing. Ioan Paul, șeful comisiei de expertiză. Mă întrebați de ce a fost clasificată în clasa I. Nu vă pot spune”, a completat arhitectul.

Rezultatele acestei evaluări au fost depuse la primărie și astfel va fi propusă declasificarea clădirii din Magheru 20 din lista de clădiri cu risc seismic clasa I. Marinela Țepuș, directoarea teatrului, a declarat că reevaluarea a costat „în jur de 30.000 de euro”.

După închiderea sediului, echipa Nottara a continuat să susțină reprezentații, fiind găzduită de diferite instituții de cultură din Capitală, printre care Palatul Cotroceni, Cercul Militar Național, Teatrul de Comedie și Teatrul Bulandra. Dar, conform declarațiilor directoarei Teatrului Nottara aceste schimbări au însemnat scăderi drastice în ceea ce privește veniturile teatrului, de la 450.300 de lei în 2015, la 149.500 de lei, în 2016. „Ne-a întors înapoi zece ani”, a spus Marinela Țepuș.

După reevaluare va urma o perioadă în care, la Nottara, vor fi făcute lucrări de consolidare. Potrivit arhitectului Paul Ioan, lucrările la Teatrul Nottara includ, consolidarea stâlpilor din zona foaierelor, ample procese de refacere a sălilor de spectacol.

După realizarea măsurilor de intervenție și consolidare, clădirea Teatrului Nottara va fi încadrată în clasa de risc seismic III, corespunzătoare construcțiilor „la care sunt așteptate degradări care nu afectează semnificativ siguranța structurală, dar la care degradările elementelor nestructurale pot fi importante”.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.