Teatrul Schaubuhne la FEST-FDR

La Timișoara se află în plină desfășurare, până pe 13 mai, Festivalul European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești – FEST-FDR. Anul acesta, festivalul lansează o provocare atât creatorilor, cât și publicului, plasând toate evenimentele sale într-un concept care traduce însăși dinamica societății: Involuție – Revoluție – Evoluție.

„Involuție – Revoluție – Evoluție este schema dialectică ce caracterizează orice parcurs social, cultural și de gândire. De aceea, dintr-un punct de vedere, s-ar putea spune că tema aleasă pentru această ediție a festivalului este una generoasă. Căci dacă, în mod sigur, într-un festival nu încerci să marchezi involuția unui proces artistic, este imperios necesar să vorbești despre evoluția și (uneori) chiar despre revoluția stilistică a dramaturgiei românești actuale, care începe să se consolideze pas cu pas și care, îmbucurător, primește suflul proaspăt al unor noi condeie. Despre calitate, valoare și reprezentativ este vorba și în selecția europeană. Regizorii Luk Perceval și Milo Rau. Compania Zahrbat și Compania Pál Frenak. Dramaturgul Dejan Dukovski. Și cum, uneori, este suficientă doar enumerarea pentru a da imaginea întregului, putem spune: acesta este FEST-FDR2018”, afirmă Oana Borș, selecționerul și totodată coordonatorul FEST-FDR2018.

După  primul week-end, dominat de spectacolul „10” al Teatrul Național din Sibiu și de dinamicul spectacol muzical „Familia fără zahăr” al Teatrului Mic și al Centrului Educațional „Replika”, după întâlnirea  cu trupa Subcarpați în concert, săptămâna se deschide cu un spectacol al unuia dintre cele mai recunoscute teatre din Europa, celebrul Schaubühne din Berlin. Luni, 7 mai, de la ora 19, Sala Mare a Teatrului Național găzduiește pentru prima oară în Timișoara spectacolul „Empire”, o coproducție a celebrului teatru german cu International Institute of Political Murder, Zürcher Theater Spektakel și Steirischer Herbst Festival Graz. Un eveniment unic, spectacolul „Empire” încheie „Trilogia europeană”, proiect care, timp de trei ani, a adus sub lupa teatrului miturile și realitățile Europei. Doi actori reprezentând vechea Europă îmbibată de istorie şi tradiţii împart scena cu doi actori sirieni refugiaţi de curând în Franţa şi Germania, într-un portret intim al emigrantului, repovestit la scară epică într-o Europă care este, în egală măsură, un imperiu mitic și pragmatic. „Empire” înseamnă, de asemenea, întâlnirea cu Maia Morgenstern și cu opera lui Milo Rau, unul dintre cei mai rezonanți creatori de teatru europeni ai ultimilor ani.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.