The Globe, presat să retragă invitaţia pentru teatrul israelian Habima

Cunoscutul teatru Habima din Israel va susţine o reprezentaţie a spectacolului „Neguţătorul din Veneţia” de William Shakespeare în cadrul festivalului internaţional Globe to Globe, pe care celebrul teatru londonez The Globe de la Londra îl va găzdui în luna mai. Participarea la acest eveniment va însemna, de fapt, prima vizită a companiei de teatru din Israel în Marea Britanie. Până atunci, organizatorii au însă mult de lucru, mai ales că acum se confruntă cu o solicitare dificil de soluţionat, cu atât mai mult cu cât este vorba despre intruziunea politicului în sfera artei.

Despre ce este vorba? Artişti de renume, printre care Emma Thompson, Mark Rylance (actor, fost director artistic chiar la The Globe), Jonathan Miller sau Harriet Walter, sunt autorii unei scrisori deschise care susţine că Teatrul Habima „are o ruşinoasă tradiţie a implicării întru sprijinirea aşezărilor israeliene din teritoriul palestinian ocupat“. Semnatarii documentului îi cer Teatrului „The Globe” să-şi retragă invitaţia adresată instituţiei israeliene, pentru ca astfel „festivalul să nu fie complice la fapte precum încălcarea drepturilor omului şi colonizarea ilegală a unui teritoriu ocupat“.

Mark Rylance, director artistic la The Globe în perioada 1995-2005, a declarat că a semnat scrisoarea deschisă „în semn de solidaritate cu acei artişti din Israel ce refuză solicitările de a juca în aşezări ilegale“. Actorul a explicat pentru The Stage: „Să joci în aşezări ilegale mi se pare un gest provocator şi lipsit de respect. E limpede că va fi pace numai atunci când fiecare va respecta graniţele celuilalt“.

Potrivit publicaţiei The Stage, care a relatat informaţia, opoziţia pe care o întâmpină prezenţa Teatrului Habima nu este prima, căci în luna ianuarie grupul de atitudine Boycott from Within a trimis o scrisoare deschisă similar.

Festivalul va fi închinat limbilor, nu popoarelor

Teatrul “The Globe” nu a întârziat să reacţioneze, precizând că festivalul îşi propune să fie o sărbătorire a limbilor, mai exact a diversităţii lingvistice, şi nu una a popoarelor. În răspunsul oficial adresat semnatarilor scrisorii deschise, organizatorii festivalului au reamintit că Teatrul Habima se numără printre cele mai cunoscute şi mai admirate companii din lumea întreagă şi că de aceea participarea lui reprezintă „o alegere firească“ pentru orice selecţioner care vrea să aducă o producţie importantă, realizată în limba ebraică.

Fidel opţiunii iniţiale şi conştient de implicaţiile politice ale acestei alegeri, comitetul organizator a rămas ferm pe poziţii: „Suntem perfect conştienţi de faptul că ambele părţi implicate în dispută au reacţii aprinse şi am primit nenumărate expresii de adeziune faţă de ambele puncte de vedere implicate. Însă ne păstrăm opţiunea, pe care o considerăm potrivită pentru un teatru dedicat operei lui William Shakespeare, că întâlnirile dintre oameni, dialogul şi dezbaterea sunt preferabile izolării şi tăcerii. De aceea, suntem în continuare convinşi că este bine să colaborăm cu toate companiile pe care le-am selectat să participe la Festivalul Globe to Globe“.

 

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.