Theatre de l’Ange Fou la MASCA!

În perioada 9-11 noiembrie 2012 se va desfăşura cea de a VIII-a ediţie a Festivalului Măşti europene la… MASCA, având ca invitat de onoare trupa londoneză Theatre de l’Ange Fou. Aşadar, festival la cotele cele mai înalte, aşa cum omul orchestră Mihai Mălaimare şi-a obişnuit spectatorii. Să ne amintim că ediţia din 2010 a fost dedicată memoriei maestrului Jacques Lecoq, iar la cea de anul trecut a participat trupa Derevo din St. Petersburg. Ca teatru nonverbal, de gest, pantomimă şi expresie corporală, MASCA face parte din elita instituţiilor (teatre, trupe, artişti independenţi) de acest fel din lume şi este de la sine înţeles că la asemenea evenimente să fie prezenţi cei mai buni.

“Mimul are lucruri mai bune de făcut decât să desăvârşească o altă artă” – sunt vorbele celui care a fost numit părintele pantomimei moderne: Etienne Decroux (1898-1991). Ars longa  – o carieră împlinită ca actor de film şi de teatru –, el a început să analizeze corpul actorului, să-l supună şi, în acelaşi timp să-i dea aripi, să-l dedice armoniei clasice şi să-l aducă la maximă expresivitate. În festival, Theatre de l’Ange Fou va prezenta Un vis prometeic, spectacol dedicat celui care s-a străduit să facă din mimă o formă de artă independentă. Compania a fost fondată în 1984, împreună cu International School of Corporeal Mime, la Paris, de Steven Wasson şi Corinne Soum, ultimii asistenţi ai maestrului. La Londra, unde a fost mai târziu relocată, cei doi au construit un ansamblu multinaţional şi multilingvistic şi au montat peste 20 de piese originale, dar şi adaptări – de la spectacole cu unul sau două personaje, până la reprezentaţii în care erau cuprinşi toţi cei 17 actori ai trupei: The Little Dictator, Beyond the Garden, Crusade, Entangled Lives, The Government Inspector, The Orpheus Complex şi, cel mai recent titlu, aşa cum apare pe site-ul companiei, Across the Seven Seas. Theatre de l’Ange Fou a făcut turnee în toată Europa, în Rusia, SUA, Canada, Mexic, Brazilia, şi în ţările din Orientul Mijlociu. În festival, Theatre de l’Ange Fou va prezenta spectacole pentru public şi ateliere pentru studenţi şi actori.

Corinne Soum şi Steven Wasson sunt co-directorii companiei Theatre de l’Ange Fou, ai International School of Corporeal Mime din Londra şi ai proiectului teatral White Church din Wisconsin, SUA. Născută în Franţa, Corinne Soum (56 de ani) a fost profesor la National Theatre School din Amsterdam şi la Ecole de Mimodrame Marcel Marceau. Special pentru ea, Decroux, a cărui asistentă a fost, a creat trei spectacole şi a adaptat numeroase piese clasice din propriul repertoriu. Steven Wasson (62 de ani) s-a născut în America şi a studiat literatură şi teatru la University of Northern Colorado, precum şi mimă la Valley Studio (Wisconsin). La Paris a fost studentul şi, apoi, asistentul lui Etienne Decroux care a creat, şi pentru el, două spectacole. Wasson este şi regizorul filmelor documentare şi didactice pentru Theatre de l’Ange Fou.

Între materialele pe care Departamentul PR al Teatrului MASCA ni le-a pus la dispoziţie, elocvente sunt şi câteva extrase de presă: “Wasson si Soum creează o coregrafie breugeliană, de o extraordinară frumuseţe şi complexitate.” (What’s in London) sau: “O subtilă balanţă între Timpuri noi ale lui Chaplin şi anume picturi de Fernand Leger… aclamaţiile publicului nu se mai sfârşeau.”(Corriere della sera)

La această ediţie a festivalului, MASCA va prezenta publicului Ţara unde îngerii vin degeaba, premiera cu care teatrul a deschis stagiunea, şi Pierrot Lunatecu, un succes al stagiunilor trecute.

Dar, aşa cum MASCA ne-a obişnuit, din festival nu vor lipsi… SURPRIZELE.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.