E miez de vară și fuserăm la Craiova. Cea de-a doua ediție a Festivalului Theater Networking Talents, desfășurată între 27 și 30 iunie, începe să se semene cu un fel de Gala Hop, varianta tinerilor regizori de teatru. Organizatorii – Teatrul Național „Marin Sorescu”, Departamentul de Artă al Universității din Craiova și Casa de Cultură „Traian Demetrescu” – ne-au oferit, și în acest an, un program diversificat, incluzând spectacole din țară și din străinătate, dar și conferințe cu artiști importanți. E un prilej perfect pentru networking, pentru a ne cunoaște, de a vedea ce și cum lucrează colegii noștri, de a învăța lucruri noi, de a lega prietenii și de a propune viitoare colaborări.
Începem cea de-a treia zi de Festival… pe Peron. Cafeneaua de peste drum de teatru ascunde un spațiu magic, intrăm și ajungem direct pe un peron cu plecări către întreaga lume. Cu o cană de cafea în față și cu ceva curiozitate la pachet, ne-am adunat să stăm de vorbă cu Bobi Pricop și Vlad Drăgulescu despre cum se scriu proiectele pentru concursurile adresate tinerilor regizori.
Ce-a ieșit? O întâlnire simpatică și utilă, dintr-o zi de vară, într-o gară craioveană. Acum suntem un pic mai pregătiți să plecăm la drum cu încredere și determinare. Am pus pe hârtie câteva idei și sfaturi date de cei doi regizori, numai bune de (re)citit și share-uit, fie că ai fost acolo sau nu:
- Poți să convingi că ai ceva important de spus în doar câteva pagini.
- Proiectul trebuie să te reprezinte, să vorbească despre tine și despre ceea ce-ți propui.
- Ai grijă la forma de redactare a proiectului – el arată cât de profesionist ești și cât de mult te respecți (textul să fie structurat, să fie aliniat cu justify, să aibă diacritice).
- Lejeritatea pe care o ai în lucrul cu actorii trebuie să o folosești și atunci când scrii proiectul.
- Urmărește trei valori extrem de importante în realizarea oricărui proiect: Onestitate. Originalitate. Ortografie.
- Respectă etapele de scriere ale unui proiect:
- Răspunde-ți la întrebările: Ce vreau să spun cu acest proiect și de ce vreau să aplic la acest concurs?
- Alege textul – în funcție de cerințele fiecărui concurs! Acordă-ți un timp de acomodare cu textul!
- În funcție de ideile puse pe hârtie, alege echipa cu care vrei să lucrezi! Ai curaj să dai un telefon și să propui colaborarea artistului pe care îl vrei! Opțiunea trebuie să fie pur artistică. Și e chiar o bucurie pentru oricine, din orice zonă. Nu se va supăra nimeni.
- Începe lucrul cu scenograful – el trebuie să fie pilonul tău. Împreună schimbați sau dezvoltați ideile pe care le-ai avut inițial.
- Redactează proiectul! Poate să fie în orice formă, nu trebuie să arate ca un caiet de regie, ci să aibă sens în raport cu spectacolul pe care vrei să îl faci.
- Verifică ortografia și forma în care arată proiectul! E foarte important să recitești ceea ce ai scris înainte să retrimiți. Asigură-te că faci asta cu o săptămână înainte de a trimite pentru că atunci încă mai ai timp să îl corectezi. Trimite-l unui coleg regizor să-l citească și el îți va spune unde sunt greșeli și unde nu se înțeleg ideile tale. Poți să-l trimiți și unui prieten din afară, de altă meserie, pentru un feedback obiectiv.
- Dacă te afli pe short list-ul organizatorilor, acordă importanță interviului pe care îl vei avea. Trebuie să fii onest în raport cu ceea ce ai scris și să prezinți coerent ceea ce vrei să faci.
- În momentul interviului, depășește-ți tracul și convinge comisia că știi să îți „vinzi” proiectul și că ești pregătit să lucrezi cu echipa.
- Respectă regulile concursului pentru care aplici: numărul de personaje din distribuție, durata spectacolului, încadrarea în bugetul oferit. Trebuie să fii un mic producător, propriul tău manager.
- Vino să vezi teatrul și spațiul în care ai putea să lucrezi pentru a gândi decorul în funcție de el.
- Vino să vezi spectacolele teatrului și trupa de actori ca să știi ce text s-ar potrivi. Văzând actorii, materialul cu care vei lucra, te ajută să construiești conceptul spectacolului.
- În ceea ce privește concursul de proiecte de la Craiova, tema este propunerea unui text din dramaturgia românească contemporană. Deși nu e foarte ofertantă, poate fi o provocare. Există niște portițe pe care le poți folosi:
- Dramatizări pentru că romanele noastre nu sunt rele deloc și există niște scriitori interesanți.
- Work in progress. Găsești un dramaturg care a mai scris chestii faine și scrieți un nou text pe care să îl montați la teatrul respectiv. E mult mai onest decât să iei un text deloc ofertant și să vrei să demonstrezi că ești un regizor bun și că faci un spectacol bun. Dar în cazul acestei variante, trebuie să explici foarte bine ce vreți să spuneți cu proiectul, ca să își poată forma o imagine comisia. E esențial să îți prezinți coerent ideea și să o susții cu argumente.
- Apropo de curaj și de alegerea textului, obține adresele de e-mail ale dramaturgilor și scrie-le, spune-le cine ești și întreabă-i dacă mai au texte nemontate!
- Discută cu dramaturgul pentru a cunoaște de la început pretențiile lui!
- Nu există regizor „șomer”. Folosește lunile în care nu lucrezi la un anumit spectacol pentru a pregăti următorul proiect.
- Dacă ai participat o dată și nu ai câștigat, nu fi descurajat și nu renunța! Încearcă până reușești!
Începând cu ediția următoare, Bobi Pricop și Vlad Drăgulescu vor fi coordonatorii acestui eveniment. Dacă au trecut doi ani și încă n-ai ajuns la Theater Networking Talents la Craiova (fie că ești regizor, scenograf, actor, compozitor, dramaturg, teatrolog, coregraf, director de teatru sau profesor universitar), e musai să-l treci în agendă de acum. E un must see și e datoria fiecăruia să cunoaștem tinerele generații de creatori. În plus, atmosfera și oamenii sunt faini și ai șansa unor întâlniri de care ai nevoie și la care nu te aștepți. S-ar putea să-ți placă… la nebunie!