Principalul eveniment al lunii martie la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu se va desfăşura în perioada 14-16 martie, când vor avea loc cele trei spectacole montate de Radu Afrim în această stagiune la Sibiu, sub genericul FOCUS TNRS – RADU AFRIM, prezentat de BRD Groupe Société Générale.
Cele două spectacole din seria Fabulelor urbane, „Girafe” și „Bizoni” după Pau Miró, vor avea premiera oficială sâmbătă, 14 martie, respectiv duminică, 15 martie, ora 19:00. Luni, 16 martie, ora 19:00 va avea loc spectacolul Secției Germane „Tattoo”, (interpretat în limba germană, cu supratitrare în limba română), montat toamna trecută.
Parte din Trilogia fabulelor urbane scrisă de autorul catalan Pau Miró, „Girafe” reflectă dorința puternică a unei femei obișnuite de a fi neconvențională și liberă. Acțiunea piesei se petrece în România anilor 1968 și are în centru acest obiect aparent banal, dar care a revoluţionat viaţa femeii în secolul trecut: mașina de spălat. „Girafe” este o piesă de familie ce explorează tema cuplului fără copii și subiecte precum feminismul, valorile tradiționale, liberul arbitru și dragostea. Cu o scenografie sugestivă semnată de Dragoș Buhagiar, punerea în scenă tragi-comică a lui Radu Afrim arată sălbăticia ascunsă și poeticul ce se ascund în sufletul femeii și în același timp fragilitatea sistemului de dominație masculin.
„Bizoni” este povestea unei familii care dispare încet. Cu o distribuție formată din tineri actori, Radu Afrim creează un spectacol emoționant despre moarte și supraviețuire. Acțiunea se petrece într-o spălătorie, o afacere de familie, în care păcatele și secretele se spală prin violență și izolare. Un copil moare, o mamă dispare, un tată își pierde mințile și patru copii-bizoni supraviețuiesc acestor întâmplări. Estetica suferinței este reflectată într-o punere în scenă modernă, cu efecte vizuale și sonore inedite. Radu Afrim aduce pe scenă imaginația poetică și violentă a copilului teribil din orice ființă umană.
„Tattoo” este un joc priceput între adevăr și ficțiune, dar şi o piesă ce pune sub semnul întrebării idealurile și valorile fiecăruia dintre noi. Un om moare şi îşi lasă moștenire corpul prietenilor săi. Ce vor face aceștia cu el? Cât valorează prietenia? Ce rămâne din idealurile incoruptibile şi opiniile artistice înalte când în joc este o sumă frumuşică de bani? Toate aceste întrebări care au legătură şi cu condiția ideală în artă și în lumea artistică sunt transpuse în cotidian și analizate într-o situație aparent normală. ,,Tattoo” este un spectacol cu un tempo acid, ce va conduce spectatorii printr-un carusel emoțional, în care răsturnările de situaţie vor dezvălui o lume cu o multitudine de poveşti, o lume în care totul este posibil.