Puțin alcool, puțină iarbă, vară cu mare și nisip încins, muzică rock, dragoste, trădare și un pistol – scenariul credibil al unei vârste când totul e posibil. Și, pentru mai multă adrenalină și suspans, se adaugă un strop din umbra lui Thanatos, suficient cât să se împletească cu erosul adolescentin și să-i mențină pe spectatori vigilenți. Atmosfera de la începutul spectacolului, în care plutesc anxietatea și acel chill/relax subtil mascat, anunță o răsturnare de situație, iar dezvăluirea pistolului te trimite imediat cu gândul la teoria lui Cehov – cineva e posibil să moară. Însă Alexandru Mâzgăreanu structurează inteligent spectacolul său în trei părți distincte și gradate, care oferă trăiri și emoții diversificate, de la acel relax specific adolescentin până la nebunia care se naște dintr-un moment ușor de considerat pueril de către cei care nu au fost niciodată în acea situație.
Spectacolele pentru adolescenți sunt de cele mai multe ori un fiasco, fie că se axează doar pe atmosfera clișeistică, de suprafață, în care ne imaginăm că sticle de alcool zboară de oriunde, pe problemele cu părinții sau pe tabuurile sexuale. În cinematografia recentă, The Perks of Being a Wallflower a făcut furori, întrucât prezintă traumele adolescenților exclusiv din perspectiva lor și, într-un fel, în globul lor de cristal în care lumea arată altfel, oricât ne-am împotrivi. Realitatea lor e alta, e profund distorsionată de experiențele din copilărie, de abuzurile sexuale, de orientările sexuale diferite, de droguri, de depresii, de familiile disfuncționale etc. „With a little help from my friends” de Maria Manolescu, montat la Teatrul Excelsior, pune în lumina reflectoarelor cinci personaje în care poți intui nuanțe ale problemelor mai sus menționate, însă fără a fi tulburat de o perspectivă exterioară, a unui adult care tinde să-i analizeze și să-i judece.
Așadar, lipsiți de griji, pregătiți cu alcool, țigări și muzică, Miki (Alexandru Voicu), Radu (Vlad Bălan), Andi (Andrei Cătălin) și Ada (Irina Antonie) se bucură de o noapte pe plajă, în ceea ce s-ar putea numi o „excursie pentru vindecare”, căci Miki tocmai a fost părăsit de iubita lui, Ruxandra (Beatrice Rubică), pentru prietenul său, Radu. În spatele atmosferei relaxate, se profilează anxietatea lui Miki, naivitatea Adei, disconfortul lui Andi, în timp ce Radu mimează iubirea sinceră pentru Ruxandra, proaspăt intrată în palmares. Afinitățile se conturează rapid, dar la fel de rapid devin interșanjabile, fiind condiționate de orientarea sexuală a lui Andi, care subminează brusc dragostea Adei pentru el.
În adolescență, orice neîmplinire în dragoste se transformă ușor în tragedie, la care se adaugă adeseori problemele de acasă, câteva pachete de țigări și o sticlă de vodcă. În jurul suferinței lui Miki, orbitează dorința Adei de a-și pierde virginitatea, dorința sexuală a lui Andi pentru Miki, Radu devenind astfel o victimă colaterală a cercului vicios de… intrigi. Partea a doua a spectacolului se prelungește într-un suspans straniu care seamănă mai degrabă cu o glumă deplasată în care sinuciderea lui Miki atârnă de un răsărit de soare. Moartea ca un joc de cărți, moartea ca soluție la adulterul tatălui, la trădarea prietenilor, la pierderea unui om drag. Alternativa morții pare doar o amenințare zeflemitoare, până când trăgaciul este apăsat. Teoria lui Cehov se împlinește, iar partea a treia din „With a little help from my friends” nu mai seamănă deloc cu spectacolul de la început, când zâmbeai timid la gândul propriilor amintiri de la mare cu prietenii, când aveați doar un cort la dispoziție, o sticlă de vodcă și valurile mării.
Alexandru Voicu își ține bine în frâu personajul, evitând melodramaticul acolo unde textul ar fi permis exagerarea emoțiilor, iar Irina Antonie ar putea fi oricare Ada din curtea liceului și nu interpretează doar un simplu personaj, ci o tipologie – fata naivă, superficială, pisicită care nu-și dorește decât să fie plăcută în cercul ei de prieteni. Andrei Cătălin nu se avântă spre gesturile specifice homosexualilor, ci inserează cu subtilitate priviri și atingeri reținute până în punctul culminant. De cealaltă parte a baricadei, Vlad Bălan și Beatrice Rubică își proiectează personajele într-un raport de forțe care caracterizează cuplurile de adolescenți: ea tinde să controleze și să verifice orice mișcare sau prezență feminină.
„With a little help from my friends” se oprește la câteva zâmbete sincere și calde, la o poveste spusă bine, atent gradată, la o distribuție fericită, la perspectiva adolescenților asupra propriilor lor tragedii, fără să aprofundeze propriu-zis problematica prieteniei, dincolo de versurile melodiei cu același nume de la The Beatles, întrucât nici textul nu oferă timpul sau prilejul necesar dezvoltării unor relații mai complexe care să pună în context spectrul larg al semnificațiilor unei prietenii. În schimb, așa arată ultima zi din viața lui Miki, un adolescent care a ales să apese pe trăgaci.
Teatrul Excelsior București
„With a little help from my friends” de Maria Manolescu
Regia: Alexandru Mâzgăreanu
Scenografia: Romulus Boicu
Muzica: Alexandru Suciu
Video Mapping & Design: Luca Achim și Cristian NiculescuDistribuția:
Miki – Alexandru Voicu / Bogdan Florea
Radu – Vlad Bălan
Andi – Andrei Cătălin
Ada – Irina Antonie
Ruxandra – Beatrice Rubic