Marţi, pe 25 februarie, la ora 19.30, la Sala Majestic a Teatrului Odeon din București, în cadrul proiectului „Fabulamundi. Playwriting Europe”, va avea loc spectacolul-lectură „Umbre” de Marilia Samper, în regia lui Vlad Cristache, traducerea fiind semnată de Florin Galiș și Iunia Mircescu.
Trei familii marcate de o pierdere: un cuplu căsătorit care se destramă după dispariția fiicei lor adolescente, un tată și un fiu aflați în imposibilitatea de a comunica din cauza lipsei mamei, un cuplu în vârstă a cărui fericire este amenințată de gândul de a se pierde unul pe celălalt.
Devastați de suferință, și de incertitudine, se confruntă cât pot de bine cu tragediile lor individuale, dar puțin câte puțin viața lor se va intersecta până când se vor contopi în aceeași poveste… pe care o veți descoperi la lectura de la Odeon. Din distribuție fac parte Sabrina Iașchevici, Oana Ștefănescu, Ionel Mihăilescu, Marian Ghenea, Ionuț Vișan, Mihai Dinvale, Rodica Mandache, Gabriel Pintilei și Marius Stănescu. Spectacolul va avea loc în prezența autoarei, care va participa apoi la discuții cu publicul. Intrarea este liberă.
Marilia Samper va susţine, de asemenea, un workshop de scriere dramatică la Universitatea Națională de Artă Teatrală şi Cinematografică, Bucureşti, pe 26 februarie, între orele 13.00 și 15.00.
„Sunt interesată de natura umană și de ceea ce motivează oamenii să acționeze, uneori în moduri ciudate în anumite situații. În scrierile mele am încercat să explorez acele laturi întunecate ale individului, să cercetez amănunțit temerile, obsesiile, dorințele, mereu într-un context recognoscibil, cu care spectatorul să se poată identifica, dar lăsând spațiu pentru imaginație și poetic”, declară Marilia Samper. „Scriitura mea este viscerală, pentru că îmi place să vorbesc despre ceea ce doare: despre răni, despre singurătate, despre moarte, despre violență, pentru că acestea sunt temerile mele și, de asemenea, temerile tuturor”, mai spune scriitoarea, care s-a născut în Sao Paolo, Brazilia, în 1974, dintr-o mamă braziliancă și un tată spaniol. După ce a locuit în mai multe țări, s-a stabilit definitiv în Spania la vârsta de doisprezece ani. Şi-a petrecut întreaga adolescență în Andaluzia și tot aici a intrat în contact cu lumea teatrului. A studiat actoria la Institutul de Teatru din Sevilla și a colaborat cu diverse companii de teatru din Sevilla, cum ar fi Viento Sur Teator, La Matrona, precum și Centrul de Teatru Andaluz. Începe să scrie aproape din întâmplare. Cu primele ei piese premiate şi publicate, în 2001, vine la Barcelona, unde obține o diplomă în regie și arte teatrale de la Institutul de Teatru. De atunci își consolidează cariera de autor și regizor, cu texte montate pe cele mai importante scene din Barcelona.
„Fabulamundi. Playwriting Europe” este un proiect câştigător al programului Cultura 2007-2013 şi urmăreşte promovarea dramaturgiei contemporane, a traducătorilor, autorilor dramatici şi a textelor acestora, cu sprijinul unor instituţii teatrale din Italia, Franţa, Spania, Germania şi România. A fost iniţiat de Asociaţia PAV din Roma, iar coorganizatori sunt Off Limits (Madrid, Spania) şi Teatrul Naţional din Târgu Mureş. Ediţia din acest an propune traduceri şi lecturi de piese pe tema „Oportunitate periculoasă” şi, de asemenea, ateliere de scriere dramatică susţinute de dramaturgii invitaţi.
La Teatrul Odeon, această ediţie a proiectului s-a deschis pe 12 noiembrie 2013 cu piesa „Revanşa” de Michele Santeramo (Italia) şi va continua cu autori dramatici din Germania şi Franţa.