Un sfert de secol cu Teatrul Excelsior

ana excelsior

Ana Nicolau a primit Diploma de Excelență oferită Editurii Nemira, In memoriam Valentin Nicolau (FOTO Maria Ștefănescu)

Teatrul Excelsior a sărbătorit aniversarea a 25 de ani de existență printr-un eveniment special desfășurat la sediul din strada Academiei, unde în seara de 1 aprilie a avut loc o Gala la care au participat personalități ale lumii teatrale.

O instituție născută în urma eforturilor lui Ion Lucian, al cărei act de înființare a fost semnat în urmă cu un sfert de secol de Andrei Pleșu, pe atunci ministru al Culturii, Teatrul Excelsior, prin noul lui director Adrian Găzdaru, le-a mulțumit celor care l-au făcut să existe. Cu acest prilej și, ca un „gest simbolic”, la Gala desfășurată miercuri seara au fost oferite titlurile de Societari de onoare ai Teatrului Excelsior celor care, alături de Ion Lucian, au ajutat la crearea instituției.

O Diplomă de Excelență a fost oferită In memoriam dramaturgului Valentin Nicolau și i-a fost înmânată fiicei acestuia, Ana Nicolau, președinte al Editurii Nemira. Diploma se acordă „Editurii Nemira pentru colaborarea deosebită și prietenia arătată Teatrului Excelsior, în demersul comun de educare a tinerei generații în spiritul valorilor autentice”.

Primul care a primit placheta și diploma de Societar al onoare a fost Andrei Pleșu, cel care în 1990, în calitate de ministru al Culturii, a semnat actul de înființare a Teatrului Excelsior. Andrei Pleșu s-a declarat surprins, mărturisind că meritul nu-i aparține: „A fost, în primul rând, meritul maestrului Ion Lucian și a fost meritul împrejurărilor. Eram ministrul Culturii într-un moment în care nimeni nu se ocupa de cultură, și am făcut ce am vrut. Altele erau prioritățile pe vremea aia, cultura era ultimul lucru care conta și asta a fost benefic pentru perioada cât am fost acolo”, a declarat Andrei Pleșu, care a evocat momente din copilărie, când a cochetat cu actoria și chiar a jucat pe scena Teatrului Giulești.

În continuare, o diplomă de societar de onoare i-a fost oferite Paulei Sorescu Lucian, care a primit și placheta de Societar de onoare oferită In memoriam primului director al Teatrului Excelsior, Ion Lucian. „25 de ani”…, a spus ea. „Domnul Andrei Pleșu a avut dreptate, nu știu când au trecut acești ani, dar ideea soțului meu, maestrul Ion Lucian, a fost genială, pentru că el spunea <copiii care nu merg la teatru, nu văd teatru, n-o să vină nici tineri la teatru și nici adulți>”.

Plachete de Societari de onoare au mai fost oferite primului secretar literar al Teatrului Excelsior, Gabriela Blebea Nicolae, actrițelor Genoveva Preda și Daniela Anencov, poetului, scenaristului și compozitorului de muzică de teatru și film Vasile Menzel, impresarului Aurel Mitran și muzicianului Nicu Alifantis.

Diplome de excelență au fost oferite și Operei Comice pentru Copii, reprezentată de managerul instituției, Felicia Filip, Teatrului Ion Creangă, reprezentată de managerul Lucian Ghimiși, Teatrului de Animație Țăndărică, reprezentat de directorul instituției, Călin Mocanu, și UNITER, reprezentată de vice-președintele instituției Aura Corbeanu.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.