Mâine se deschide cea de-a X-a ediție, o ediția aniversară, a Festivalului Internaţional de Teatru Independent UNDERCLOUD, care se va desfășura în perioada 22-31 august, la ARCUB – Gabroveni.
Evenimentul va fi deschis de un spectacol invitat de la renumitul Institut Grotowski din Polonia, „Ultima bandă a lui Krapp”, după textul lui Samuel Beckett, regizat de Jarosław Fret și interpretat de Alessandro Curti. Regizor și actor, Jarosław Fret este fondatorul Teatrului ZAR, colaborator al Institutului Grotowski și profesor la National Academy of Theatre Arts din Cracovia. În montarea sa, artistul propune o răsturnare-experiment a textului lui Beckett: un tânăr actor își înregistrează vocea pentru a folosi banda în acel moment din viitor când va fi pregătit să interpreteze personajul lui Krapp. Spectacolul va avea și o a doua reprezentație, de la ora 21.00. În aceeași seară, de la ora 22.00, va avea loc un dialog cu Jaroslaw Fret, moderat de Octavian Saiu, cu tema: „Teatru independent/ Teatru sărac: Grotowski în secolul 21”.
Tot mâine pe 22 august, în prima seară a festivalului, sunteți invitați la „Pe jumătate cântec” text, regie și scenografie Crista Bilciu, interpretare Anda Saltelechi, o producție a Teatrului de Foc, care se va juca la Sala Studio Arcub, de la ora 20.00. Pe jumătate cântec spune povestea Francescăi de la 5 până la 33 de ani, în nouă tablouri, fiecare surprinzând o vârstă, un univers, o întâmplare dintre cele care contează şi care pot modela sau frânge un destin. O poveste despre ratare, despre ce se întâmplă atunci când nu ai curajul să îţi urmezi visele şi te încurci în propria ta viaţă, ca într-o haină cu câteva numere prea mare. Despre cum ajunge viaţa netrăită să te roadă pe dinăuntru ca un cancer.
La acest spectacol, Revista Yorick vă oferă o invitație dublă, în cadrul unui concurs fulger care se va desfășura pe pagina de Facebook a revistei.
De asemenea, de la ora 22.00, la Sala Arcelor de la Arcub, se va juca spectacolul „Marua Callas – La Divina” după „Master Class” de Terrence McNally, în regia lui Radu Gabrea, cu Victoria Cociaș, Andreea Măcelaru Şofron, Mihai Vârtosu, Daniel Madia, Ruxandra Urdăreanu, Dominic Vârtosu. Tot ce se crea, pentru că oamenii continuau ocazional să creeze, nu era decât prelungirea unei estetici demodate, care-şi trăise traiul; pentru unii, maestrul Puccini, pentru alţii, Şcoala Vieneză şi Debussy. Repertoriul era redus la marile capodopere ale romantismului agonizat şi ale verismului. Până şi Mozart era o raritate (Răpirea din Serai nu a fost reprezentată la Scala până în 1952!). Händel şi Glück nu erau decât nişte simple nume. Şi, atunci, a apărut Callas. Cu mesajul ei cultural, cu voinţa ei de inovaţie, cu dorinţa ei de a se întoarce la izvoare. Inspirat din viaţa celebrei cântăreţe de operă Maria Callas, spectacolul surprinde finalul carierei acesteia, atunci când, renunţând la scenă, se dedică muncii pedagogice. Din când în când, diva se lasă pradă amintrilor şi povesteşte despre zilele ei de glorie pe scena La Scala, căsătoria cu Meneghini şi marea şi tragica iubire pe care i-a purtat-o lui Aristotel Onassis. Premiera absolută a spectacolului a avut loc în 1997, la Teatrul Nottara, la 20 de ani de la moartea Mariei Callas. In 2012, la 15 ani de la prima reprezentaţie, producția a fost reluată de Asociația Eurofest.
La acest spectacol, Revista Yorick vă oferă o invitație dublă, în cadrul unui concurs fulger care se va desfășura pe pagina de Facebook a revistei. Urmăriți pagina de Facebook a revistei Yorick și puteți câștiga și zilele viitoare o invitație dublă la Undercloud!