Valeria Seciu, Rodica Mandache și Ion Besoiu, trei stele pe Aleea Celebrităților

Valeria Seciu multumeste pentru premiul cistigat la Galele UNITER, desfasurate la TNB, in Bucuresti, luni, 3 aprilie 2006. Ea a obtinut premiul UNITER pentru cel mai bun rol principal, intr-un spectacol regizat de Catalinei Buzoianu,  "Cum gindeste Amy" de David Hare.

Valeria Seciu, Rodica Mandache și Ion Besoiu vor primi câte o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului pentru întreaga activitate în domeniul teatrului şi filmului artiştilor. Evenimentul, organizat de Teatrul Metropolis, în parteneriat cu Primăria București și Cocor, va avea loc sâmbătă, 27 iunie, ora 11.00. Cu acest prilej, actorii vor primi câte o stea de aur din partea Casei de Bijuterii Sabion, bijutierul oficial al evenimentului.

Ion Besoiu s-a născut în 11 martie 1931, la Sibiu. A debutat în 1957, dar consacrarea a venit abia după turnarea filmului „Toate pânzele sus”, în regia lui Mircea Mureşan, în care i-a avut ca parteneri pe marii actori Ilarion Ciobanu şi Jean Constantin. Timp de 16 ani, a jucat pe scena Teatrului “Radu Stanca”, din Sibiu, după care s-a mutat la Bucureşti, unde a jucat la Teatrul Bulandra şi a fost, ulterior, timp de 12 ani directorul acestui teatru. Printre cele mai cunoscute roluri ale sale se numără Cloşca, în “Procesul lui Horia” (1967), Serebreakov, în “Unchiul Vanea” (1983), Polonius, în “Hamlet” (1985), Oronte, în “Mizantropul”(1989), Corifeu, în “Antigona” (1993), Ferapont, în “Trei surori” (1995), Senecus, în “Caligula” (1996), şi Muhoiarov Ivan Matveevici, în “Oblomov” (2003).

Valeria Seciu s-a născut în Bucureşti. A urmat cursurile Institutului de Teatru din Bucureşti, la clasa lui A. Pop Marţian, între 1960-1964, avându-l ca asistent pe Octavian Cotescu, cel care, ulterior, avea să-i devină soţ. A debutat în 1964, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti alături de Ion Caramitru în spectacolul cu piesa „Eminescu” de Mircea Ştefănescu, sub îndrumarea regizorului Sică Alexandrescu. Până să devină actriţa Teatrului Mic din Bucureşti, Valeria Seciu a mai jucat la Teatrul Naţional din Cluj, apoi la Teatrul „Nottara” şi Teatrul Act din Bucureşti. La începutul anilor 1990 a înfiinţat şi condus Teatrul „Levant”, unde a jucat în spectacolele semnate Cătălina Buzoianu.

Rodica Mandache s-a născut la Iaşi şi a absolvit secţia de Actorie a Facultăţii de Teatru a „Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică ‘I.L.Caragiale” din Bucureşti, în 1964, la clasa prof. univ. Octavian Cotescu, Pop Marţian. A debutat în anul I de facultate pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, în spectacolul cu piesa „Fiicele” de Sidonia Drăguşanu. Până să devină actriţa Teatrului Odeon, a jucat la teatrele din ţară precum Teatrul „Maria Filotti“ Brăila, Teatrul Naţional din Iaşi şi la Teatrul Mic din Bucureşti. Pe lângă spectacolele de teatru, film şi televiziune, Rodica Mandache este şi profesoară de actorie la Universitatea „Hyperion”, Facultatea de artă şi are o bogată activitate publicistică, iar printre cărţile publicate se numără scenariul pentru teatru radiofonic: „Povestea Elisabetei Rizea” făcut după cartea Irinei Nicolau şi cărţile: „Surâsul şi lacrima scenei” (1998), „O carte atipică despre un actor atipic: Ştefan Mihăilescu-Brăila” (2010)

Print

Un Comentariu

  1. Luminita 04/12/2015

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.