Vandalul conștiințelor și al singurătății

3stars

Când asfaltul îți clocotește sub picioare și aerul devine din ce în ce mai înăbușitor, cele mai multe teatre au ales să-și închidă stagiunea, să pună lacăt și să plece în vacanță, în niciun caz să-și intensifice activitatea cu premiere, concerte sau vernisaje, precum Unteatru, care în perioada 28 iulie – 4 august a ales să-și serbeze aniversarea de șase ani printr-un micro-festival care să adune laolaltă prietenii, spectacolele care au avut succes până acum și, de fapt, să-și înceapă printr-o sărbătoare noua viață în spațiul de pe strada Sfinții Apostoli nr. 44. Deși intră în categoria teatrelor independente, Unteatru a dezvoltat simptome specifice marilor nume, cum ar fi constanța și perseverența în ceea ce privește realizarea spectacolelor și calitatea artistică, stabilirea și respectarea unor principii, iar mai nou, conturarea din ce în ce mai vizibilă a ideii de trupă de teatru. „Putem fi o nouă generație dacă avem ceva de spus împreună” e una dintre replicile pe care acest fenomen creat de Andrei și Andreea Grosu și le însușește. Iar în contextul nostru teatral, o asemenea replică doare, incită, te face să tragi aer adânc în piept și să speri că „generație” și „împreună” nu sunt cuvinte pierdute în derizoriu.

afis VandalulÎn cadrul Zilelor Unteatru a avut loc și avanpremiera spectacolului „Vandalul” de Hamish Linklater, în regia Andreei Vulpe. Hamish Linklater este un tânăr actor care după ce a atins succesul în cinematografie a devenit o nouă speranță a dramaturgiei americane, iar textul său, „Vandalul” este montat pentru prima dată în România. Într-un spațiu intim, dar multifuncțional imaginat de Daniel Titza, care poate trece ușor de la o stație de autobuz, un nonstop sau un cimitir, trei personaje își reconstruiesc un trecut marcat de moarte și încearcă să trăiască un prezent în virtutea vieții care, însă se scurge printre pietrele funerare dintr-un cimitir, într-o noapte rece și întunecată. Vandalul este mai mult un spirit care agită singurătatea a doi oameni, care îi face să se întâlnească, care bântuie stația de autobuz, în speranța că va căpăta un Budweiser de la vreun trecător. El nu e vreun ștrengar adolescentin sau hoț de buzunare, ci preferă să vandalizeze cel mult pietre funerare și conștiințe. Interpretat de Ionuț Vișan, Robert – adolescentul rebel care le cere străinilor să-i cumpere bere și care apare întotdeauna ca de nicăieri, alternează între două tipologii, cea a tânărului obișnuit, licean, cu preocupări superficiale și cea a copilului care se încrede în prima poveste care i-ar putea readuce mama alături, chiar dacă ea ar fi o străină și chiar dacă povestea în sine ar fi o minciună, numai singurătatea să se mai îndulcească puțin și spațiile reci și goale să se umple cu suflete. În interpretarea sa, Ionuț Vișan combină cele două perspective și dă naștere unui soi de empatie care te îndeamnă să simți compasiune pentru personajul său, indiferent de alegerile sau „ilegalitățile” pe care le-ar putea comite.

Mihaela Trofimov o interpretează pe doamna O’Connell, care e la limita dintre o femeie respectabilă și o femeie înșelată, văduvă și ajunsă pe drumuri. Prezența lui Robert, glumele lui inteligente, naturalețea cu care o abordează îi descrețesc fruntea, o scot din scenariul funebru în care lumea se prăbușește în jurul ei, o conving să-și cumpere o sticlă mare de băutură și să i se alăture băiatului căruia i-ar putea fi mamă, doar pentru o scurtă plimbare prin cimitir. Ca într-o poveste tipic americană, în care prin vreun truc deus ex machina, două suflete pereche se întâlnesc și rămân pe veci împreună, doamna O’Connell și tatăl lui Robert (Liviu Pintileasa) se cunosc mai întâi în circumstanțe nefericite la nonstop, apoi în cimitir, în fața mormintelor soției și copilului său. Ceea ce s-ar fi putut transforma în ridicol, Andreea Vulpe redirecționează spre un presupus „mecanism” al misterului în care mai că nu ai crede, dar până la urmă alegi să rămâi în poveste.

„Vandalul” e un spectacol construit din fragilitatea perspectivelor duble, al acelei singurătăți pe care numai moartea o poate aduce, al istoriilor personale care ies la iveală în bule de alcool noaptea, al personajelor misterioase a căror existență incertă e menită să schimbă vieți, să producă întâlniri și accidente fatidice așa cum numai în filme ai ocazia să vezi.

Unteatru

„Vandalul” de Hamish Linklater

Distribuție: Mihaela Trofimov, Ionuț Vișan, Liviu Pintileasa
Regia: Andreea Vulpe
Scenografia: Daniel Titza

Coproducție TVR (Casa de producție TVR) – UNTEATRU

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.