
Pe perioada verii, întreaga ţară alpină situată în Europa Centrală se transformă într-o mare scenă. În castele, pe insule și pe lacuri, în cetăţi și mănăstiri, în săli de teatru mai mari și mai mici sunt reinterpretaţi clasicii (muzicali sau teatrali), au loc premiere de operă și operetă. În centrul avalanșei de evenimente se află Festivalul de la Salzburg (Salzburger Festspiele) care va avea loc între 20 iulie și 30 august. Este locul de întâlnire al vedetelor de vârf de toate genurile. Astfel, Romeo Castellucci montează anul acesta opera Salomé de Richard Strauss, cu sopranista lituaniană Asmik Grigorian – noua stea a scenei lirice – în rolul principal. Şi regizoarea americană Lydia Steier – considerată un shooting-star printre regizorii lirici – celebrează debutul său cu Flautul Fermecat al lui Wolfgang Amadeus Mozart. După șaptesprezece ani, artistul german Hans Neuenfels revine la Salzburg cu producția Dama de Pică de Ceaikovski (dirijor Mariss Jansons). Într-un proiect original, Jan Lauwers și a sa Needcompany, împreună cu dirijorul William Christie și ansamblul de muzică barocă Les Arts Florissants se concentrează în opera lui Monteverdi L’Incoronazione di Poppea asupra corpului uman și asupra prezenței fizice a cântăreților. Considerată ca fiind una dintre cele mai importante lucrări ale secolului XX, opera lui Hans Werner Henze The Bassarids, inspirată din Bacantele lui Euripide, va fi pusă în scenă în impozanta locație Felsenreitschule de către Krzysztof Warlikowski.
Şi secția teatrală a Festivalului de la Salzburg promite premiere mai mult decât interesante. Într-o co-producție cu Burgtheater Viena, mult apreciatul regizor ceh Dušan David Pařízek adaptează pentru scenă romanul scriitorului israelian David Grossman Când un cal intră într-un bar (Kommt ein Pferd in die Bar), urmând ca, ulterior, începând cu luna septembrie, producția să fie parte integrantă a stagiunii vieneze. Cu mare interes este așteptată montarea tragediei lui Eschil Perșii de către Ulrich Rasche. Felul în care shooting-star-ul din Germania folosește – la propriu – o „întreagă mașinărie tehnică” pe scenele teatrale va putea fi vizionat pentru prima dată în Austria, la Salzburg. Din multitudinea de premiere mai fac parte și Pentesilea lui Kleist în regia lui Johan Simons și dramatizarea romanului Foame (Hunger) al lui Knut Hamsun în transpunerea scenică a lui Frank Castorf.

Un alt Hotspot cultural îl constituie Festivalul de la Grafenegg. Lansat în urmă cu unsprezece ani în incinta parcului ce înconjoară castelul omonim, evenimentul muzical îmbină în mod plăcut cultura cu natura. Nu puțini sunt cei care ascultă simfonii de Bruckner și Beethoven, concerte de Debussy, Chopin și Grieg sau muzica lui Strauß, Stolz și Lehár, așezați pe o pătură în iarbă. Capela de Stat din Dresda, Orchestra Mariinsky din St. Petersburg, Filarmonica della Scala di Milano, Orchestra Filarmonică din Viena – sunt numai câteva dintre numele vestite ce pot fi ascultate la Grafenegg. În acest ambient îmbogățit de culisa fermecătoare a castelului, serile respective se transformă într-o experiență de neuitat.
Făcând un scurt tur de orizont al celorlalte manifestări artistice austriece de vară, merită menționat Festivalul de la Bregenz (Bregenzer Festspiele), din zona cea mai vestică a Austriei, ce va avea loc între 7 iulie și 20 august. Într-un decor fabulos realizat pe lacul din localitate de către scenografa britanică Es Devlin, publicul va putea asculta binecunoscuta operă Carmen a lui Georges Bizet în regia danezului Kasper Holten. În schimb, capitala austriacă se transformă într-o scenă dansantă. Festivalul de dans ImPulsTanz (12 iulie – 12 august) aduce la Viena nume renumite precum, printre alții, Anne Teresa De Keersmaeker, Magdalena Chowaniec, Cie. Marie Chouinard, Ivo Dimchev, Meg Stuart, Jan Fabre, Louise Lecavalier, Cecilia Bengolea. Două teme se află anul acesta în centrul evenimentului ce îmbină spectacole experimentale cu reprezentații clasice în unsprezece locații răspândite prin oraș: pe de o parte legătura dansului cu muzica și, pe de altă parte, apropierea mișcărilor ritmice de artele vizuale.
La numai 80 de kilometri depărtare de Viena, pe lacul Mörbisch este programată Contesa Marița, opereta în trei acte compusă de compozitorul maghiar Emmerich Kálman. Iar în Austria de Jos au loc peste douăzeci de festivaluri! Şi în sudul țării, în Carintia, programul este foarte variat, cuprinzând lucrări clasice și contemporane, jazz, muzică folclorică și spectacole pentru cei mici.
Nu în ultimul rând, un eveniment de excepție îl reprezintă show-ul grandios al artistului austriac Paul Manker. Dedicat aniversării Centenarului Primului Război Mondial, Ultimele zile ale omenirii al lui Karl Kraus va fi prezentat pentru prima dată în întregime la Wiener Neustadt (la șaizeci de kilometri depărtare de Viena). „Tragedia în cinci acte cu prolog și epilog” cuprinde un total de 220 de scene pe străzi, în cafenele, dormitoare, cazărmi, biserici, birouri guvernamentale, frizerii, în orașe austriece și germane precum și pe diverse fronturi. Locul de desfășurare a spectacolului va fi așa-numita „Hală a Sârbilor”, pe vremuri un complex uriaș capturat de Hitler în anul 1942. O locație cu adevărat istorică, cu acareturi, săli de mașini și diverse camere, în care pe o cale ferată se poate transporta publicul în interiorul și în afara halei. O lucrare mamut, parte a ofertei culturale austriece de o bogăție impresionantă.