Spectacolul „Vestul singuratic”, de Martin McDonagh, în regia lui Cristi Juncu, va avea loc duminică, 29 martie, de la ora 19.00, la Sala George Constantin a Teatrului Nottara din București.
Unul dintre cei mai importanţi dramaturgi contemporani irlandezi, Martin McDonagh este şi un foarte apreciat scenarist şi regizor de film, cu un portofoliu serios de premii şi nominalizări. Textul pus în scenă la Teatrul Nottara a fost tradus de Bogdan Budeș, iar scenografia spectacolului este semnată de Carmencita Brojboiu.
Vestul singuratic, text scris în 1997 (şi nominalizat, doi ani mai târziu la Premiul Tony pentru cea mai bună piesă), face parte din Trilogia Leenane a lui McDonagh, alături de mult apreciata „Regina frumuseţii din Leenane” şi de „Craniul din Connemara” (cu care a fost nominalizat, tot în 1997, la Premiul Laurence Olivier pentru Cea mai bună comedie).
Regizorul Cristi Juncu consideră „Vestul singuratic” unul dintre „marile texte ale dramaturgiei contemporane”. „În copilărie nu ştim ce e bine şi ce e rău. Suntem amorali. Suntem inocenţi. Din cauza asta copiii care au făcut ceva rău nu ajung la închisoare – considerăm că nu sunt încă responsabili pentru faptele lor. Nu sunt încă civilizaţi. Sunt încă prădători. Sunt în perioada jurasică a evoluţiei. Dar îi iubim”, spune el justificându-și alegerea acestei piese. „Mai mult, copiii sunt, în ordinea mântuirii, modele! Doar fiind ca ei vom intra în Împărăţia Cerurilor! Vestul singuratic ne spune o poveste cu nişte oameni care au rămas, la patruzeci de ani, precum copiii.”
Coleman şi Valene dau impresia că stau pe nişte butoaie de pulbere, sunt gata să explodeze în orice moment. Relaţia dintre cei doi fraţi, care şi-au pierdut tatăl în urma unui „accident” cu o armă de foc este una stranie, construită din conflicte şi certuri permanente.
Valene colecţionează statuete religioase, iar celălalt Coleman şi-a făcut un obicei de a merge la înmormântări în principal pentru mâncarea servită. Fiecare îl provoacă pe celălalt, împingându-l spre limitele răbdării, singurul care încearcă să repare întrucâtva relaţia disfuncţională a fraţilor Connor fiind preotul Welsh. Dar sfaturile lui par să rămână neauzite
pentru Coleman şi Valene, ca şi pentru restul satului în care îşi are parohia. Însă, într-o răsturnare aproape mistică a rolurilor, se dovedeşte că tocmai cel care trebuia să fie salvatorul îşi aşteaptă salvarea de la cei rătăciţi…
Din distribuţie fac parte Vlad Zamfirescu, Andi Vasluianu și Florin Piersic Jr., Ioana Calotă/ Corina Dragomir.