Yasmina Reza a devenit unul dintre cele mai montate nume în teatrele din ţară. De câţiva ani buni aproape că nu mai există stagiune fără ea. Această doamnă franţuzoaică este, probabil, în top 3 cei mai montaţi autori all time lângă Shakespeare şi Caragiale şi l-a lăsat în urmă pe bietul Cehov. Şi chiar dacă statistic lucrurile nu stau tocmai aşa, sentimentul că îi auzi numele des şi i-l vezi citit şi mai des pe afişe e o certitudine. În teatrele de stat şi în cele independente, Yasmina Reza e o prezenţă plăcută şi constantă. De ce? Pentru că piesele ei sunt simpăticuţe şi au roluri bune pentru actori. Şi pentru că îndeplinesc şi din punct de vedere al structurii şi al genului visul cel mai aprins al mai tuturor managerilor de teatru: o comedie cu priză la public cu puţine personaje şi un singur spaţiu de joc. Punct ochit, punct lovit. Şi cum în teatru vorba din gură în gură circulă mai repede şi mai eficient decât chiar informaţia prin fibra optică, s-a dus buhul că Yasmina Reza e un must have în repertoriu.
La Sala Nouă a Teatrului de Comedie, Irina Crăiţă-Mândră a ales un text mai puţin tocit de răs-montări – „Viaţa x 3”, dar care seamănă la o primă vedere izbitor ca premisă cu celebrul „Zeu al măcelului”. Tot o vizită, tot două cupluri, tot un dezastru la final. Şi pare deja că ştim ce ne aşteaptă. Din fericire, acţiunea acestei piese are un twist, şi nu e doar o felie de viaţă middle class cu o situaţie comică. Aceeaşi vizită e jucată de trei ori cu trei situaţii diferite, demonstrând cumva că totul în viaţă nu e decât o chestiune de percepţie. E sau nu grav că fiul tău ronţăie o felie de măr în pat după ce s-a spălat pe dinţi. Te cerţi sau nu cu soţul pentru că îi dă să mânânce prăjituri înainte de culcare. Vrei sau nu să ai o aventură cu prietenul soţului tău. E sau nu un capăt de lume că munca ta de un an e posibil să fi fost în zadar. Alegerile şi consecinţele lor sunt tema pe care se joacă cele patru personaje simpatice din acest spectacol.
Fără prea mari riscuri, dar şi fără prea mutle greşeli, Irina Crăiţă-Mândră montează un spectacol care binedispune fără a fi didactic și care nu plictiseşte. Nimic ieşit din comun, totul în zona unui comic reţinut, în care o privire subtilă stârneşte un râs ponderat, o reacţie venită la ţanc, un ritm care creşte organic şi situaţii care se amplifică până la poanta finală, toate mecanismele sunt bine articulate şi efectul scontat se realizează. Tot ce se doreşte să se întâmple se întâmplă. Dar nu poate exista entuziasmul unor mari invenţii scenice, nu poate fi loc de o desfăşurare amplă a unei gândiri originale, pentru că textul îşi impune limitele. E o poveste contemporană destul de comună şi nimic mai mult. Spusă rotund, cu atenţie pentru detalii şi o imagine surprinzătoare la final datorată scenografiei semante de Cezarina Iulia Popescu. Tot ce s-a putut face pentru ca Yasmina Reza să îşi depăşească ştiuta condiţie s-a făcut.
În primul rând alegerea distribuţiei a funcţionat ca un atu important. Silviu Debu (Henry) are un fel de a fi natural pe scenă foarte personal. Stângăcia personajului se potriveşte cu frazarea lui şi felul lui oarecum sec de a plasa o replică ce conţine poantă punctează câştigător. Liviu Pintileasa (Hubert) are o carismă deloc ostentativă, se face repede plăcut şi seriozitatea lui completează firesc puzzle-ul unui personaj deloc complicat. Olimpia Melinte (Sonia) este singura care forţează puţin tonurile şi stridenţele sale ar avea nevoie de mai mult control venit din stăpânirea tehnicii. Intenţiile sunt bune şi relaţia cu partenerii funcţionează susţinut. Maria Obretin (Inez) ştie cum să profite de orice privire, de orice reacţie pentru a potenţa comicul personajului său. Foarte concentrată şi implicată în acţiune pune accentele potrivite şi se foloseşte de tot de îi e landemână pentru a contura cât mai detaliat un profil verosimil.
„Viaţa x 3” este un spectacol cinstit şi asumat. O situaţie banală întoarsă pe trei posibile feţe este jucată cu toată credinţa şi binedispune publicul fără să îi bage degetul în ochi. Iar când un spectacol îşi atinge potenţialul maxim nici nu trebuie să îi pretinzi mai mult.
Teatrul de Comedie
„Viaţa x 3” de Yasmina Reza
Regia: Irina Crăiță-Mândră
Scenografia & light design: Cezarina Iulia Popescu
Muzica originală: Alexandru Suciu
Voce: Luca Aioanei
Ilustrație afiș: Bogdan Pop
Traducere: Iulia Lumânare
Distribuţia: Silviu Debu (Henry), Olimpia Melinte (Sonia), Liviu Pintileasa (Hubert), Maria Obretin (Inez)
Foto: Adi Bulboacă