Victor Ioan Frunză pune în scenă „Azilul de noapte” la Miercurea Ciuc

ejjeli_menedekhely-banner-webSpectacolul „Azilul de noapte” de Maxim Gorki, în direcția de scenă a lui Victor Ioan Frunză, va avea premiera pe 27 februarie, la Teatrul Municipal din Miercurea Ciuc. Piesa a avut premiera absolută în 1902. Personajele dramei sunt oameni cu destine irecuperabile, indivizi marginalizați care se adăpostesc în refugiul lui Costâliov, închiși împreună într-o situație deznădăjduită, încercând s-o scoată la capăt. Într-o zi sosește un pelerin ciudat: Luca. Spre deosebire de ceilalți din azil, care par să nu-și mai găsească sensul vieții, el crede că iluzia poate da un sens existenței. Luca este exponentul „speranței care ucide”.

Victor Ioan Frunză a montat 48 de spectacole pe scenele maghiare, la Teatrul Naţional (Nemzeti Színház), Teatrul de Cameră (Kamaraszínház), Teatrul Nou (Újszínház) şi Gara Nyugati din Budapesta, Teatrul „Szigligeti Ede” (Szigligeti Színház) din Szolnok, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara, Teatrul de Stat Maghiar din Cluj, Trupa “Tompa Miklos” a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, Academia de Teatru „Szentgyörgyi István”, Teatrul „Tamási Áron” din Sfântu-Gheorghe, Teatrul „Figura Stúdió” din Gheorgheni și la Municipalul din Miercurea Ciuc. Aceste creaţii au întrunit 32 de premii în România şi Ungaria, cele mai importante fiind: Premiul Teatrului Experimental de la Gödöllő, Cel mai bun spectacol din spaţiul maghiar, se arată într-un comunicat de presă.

Premiera din 27 februarie de la Teatrul Municipal Miercurea Ciuc este a cincea montare în Miercurea Ciuc a directorului de scenă Victor Ioan Frunză, după „Pasărea albastră” (2008), „Liliom” (2009), „Finito” (2011), „Familia Tót” (2012). Victor Ioan Frunză este autorul a peste 200 de puneri în scenă, iar creațiile sale au fost apreciate cu 51 de premii naționale și internaționale. Este Cavaler al Ordinului Steaua României și al Ordinului Maltez.

Cu ocazia premierei se lansează pagina web a directorului de scenă: http://www.victorioanfrunza.com

Scenografia spectacolului este semnată de Adriana Grand, ale cărei creaţii pot fi văzute în Praga, Budapesta, Bratislava, București, Timișoara etc. Este laureată cu 23 de premii naționale și internaționale. A conceput scenografii pentru spectacole de Cătălina Buzoianu, Victor Ioan Frunză, Tompa Gábor, Sanda Manu, Parászka Miklós, Andrei Șerban.

În spectacol evoluează aproape toată trupa din Miercurea Ciuc. Teatrul Municipal din Miercurea Ciuc este o companie teatrală fondată de Miklós Parászka, regizor și profesor la Universitatea de Arte din Târgu Mureș.

„Azilul de noapte”, de Maxim Gorki

– dramă în două părți –

în maghiară de MORCSÁNYI GÉZA

Distribuţia (în ordinea autorului):

Mihail Ivanov Costâliov, proprietarul azilului: KERESZTES SZABOLCS

Vasilisa Carpovna, soția lui: SZABÓ ENIKŐ

Natașa, sora ei: BOKOR ANDREA/ CZIKÓ JULIÁNNA

Medvediev, unchiul lor, polițist: GIACOMELLO ROBERTO

Vasca Pepel, șuț: PUSKÁS LÁSZLÓ

Cleșci, Andrei Mitrici, lăcătuș: VASS CSABA

Anna, soția lui: FEKETE BERNADETTA

Nastia, o fată cu capu’n nori: DÁLNOKY CSILLA

Cvașnia, comerciantă & văduvă: BARTALIS GABRIELLA

Bubnov, pălărier: KOSZTÁNDI ZSOLT

Baronul, un nobil închipuit: BENDE SÁNDOR

Satin, infractor & filosof popular: KOZMA ATTILA

Actorul, actor: VERESS ALBERT

Luca, vagabond: FÜLÖP ZOLTÁN

Gușatul, hamal: PAP TIBOR

Tătarul, hamal: BILIBÓK ATTILA

dramaturg & asistent de regie: BUDAHÁZI ATTILA

scenografia: ADRIANA GRAND

direcţia de scenă: VICTOR IOAN FRUNZĂ

Premiera în 27 februarie 2014.

Durata spectacolului: 2h 10’ (cu o pauză).

Spectacolul este recomandat spectatorilor peste 14 ani.

Spectacolul s-a realizat cu sprijinul Ministerului Resurselor Umane al Ungariei.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.