Yuri Kordonsky: Arta de a învăţa

Regizorul Yuri Kordonsky este autorul Prefeței noii ediții a lucrării lui K.S. Stanislavski, „Munca actorului cu sine însuși”, apărută de curând la Editura Nemira, în colecția de carte de teatru Yorick.

stanislavskiCartea lui Konstantin Stanislavski Munca actorului cu sine însuși nu are nevoie de nicio prefață. A fost tradusă în zeci de limbi, erudiți și creatori din lumea teatrului au scris nenumărate volume despre această operă citită de multe generații de studenți care se pregătesc pentru artele spectacolului. Cele câteva gânduri pe care le aștern acum pe hârtie nu sunt o încercare de a scrie o analiză cuprinzătoare a unui sistem extraordinar, care a schimbat pentru totdeauna felul în care concepem teatrul. Aceste gânduri sunt doar câteva însemnări.

***

Așa-numitul „sistem Stanislavski“ (numit astfel deoarece cuvântul sistem implică un set de reguli stricte, ușor de asimilat, o „cheie“, care se află, de fapt, la antipodul esenței mereu schimbătoare, fluide, a metodei sale), a fost transformat într-un fel de Bau Bau pentru artiștii tineri de către două categorii opuse de oameni: pe de o parte, admiratorii fanatici și plini de zel ai lui Konstantin Stanislavski și, pe de altă parte, adversarii înverșunați ai abordării sale. Primii sunt de părere că descoperirile lui sunt cioplite în piatră, pe când ceilalți cred că ele sunt încremenite în timp. Fanaticii sunt convinși că fiecare cuvânt al „marelui maestru“ are valoare universală și trebuie urmat ca atare, adică fără nicio îndoială și fără nicio reflecție. Adversarii lui consideră ideile stanislavskiene reprezintă un set de reguli rigide, relevante numai pentru realismul de modă veche și văd în ele principalul obstacol din calea teatrului contemporan. Însă ambele tabere pierd din vedere un aspect important: scrierile lui Stanislavski sunt orice altceva decât o carte de rețete.

Konstantin Stanislavski însuși n-a folosit niciodată cuvântul „sistem“ altfel decât între ghilimele și cu o anumită autoironie, subliniind caracterul efemer, fluid, ale sfaturilor sale.

Cel mai amuzant este că adesea nici admiratorii zeloși, nici adversarii nu cunosc această metodă în profunzime. Mulți i-au citit cartea demult, pe vremea când erau studenți la artele spectacolului, și continuă să-și susțină ori să renege cu îndârjire propriii demoni, amintirile lor vagi despre metoda lui, și nicidecum ce a scris Stanislavski. Fanaticii au descoperit ceva ce ei consideră că e o cale ușoară spre măiestrie. Adversarii au respins-o furioși, așa cum respingem adesea, mai ales în tinerețe, tot ce s-a descoperit înaintea noastră. Un astfel de nihilism e firesc la un tânăr de douăzeci de ani, dar e nefiresc să ai patruzeci de ani și să nu-ți pui sub semnul întrebări propriile credințe. Ambele tabere au o viziune imatură, binară, ori în alb, ori în negru. Însă a te maturiza înseamnă a învăța să observi diversele nuanțe ale lumii și ale istoriei, în toată complexitatea legăturilor pe care ele le presupn. „Tradiționalismul“ și „avangarda“ nu sunt sinonime cu ignoranța.

***

Să nu confundăm adevărul cu realismul. Din nefericire, metoda Stanislavski este prea des percepută ca metodă a realismului, deși ea este, de fapt, o metodă de a interpreta „realist“ sau, cu alte cuvinte, fidel adevărului, în orice gen de teatru. Stanislavski nu căuta realismul, ci adevărul. Oare scena dintre Hamlet și fantoma tatălui său e realistă? Nu. Oare personajele din această scenă primesc o anumită situație și anumite scopuri, oare depășesc obstacolele, oare caută o tactică mai bună și-și redirecționează atenția? Oare scena se rupe în mai multe unități, fiecare cu ritmul și cu atmosfera ei? Da. Și acum își face intrarea Stanislavski.

***

Stanislavski a avut ghinionul de a fi contemporan cu Revoluția Rusă de la 1917 și cu regimul comunist ce i-a urmat.

Mergând pe convingerea idealistă că oamenii se nasc egali, Lenin a proclamat că orice slujnicuță de la bucătărie poate conduce țara. Deși sună frumos în teorie, în practică un asemenea ideal s-a transformat într-un triumf al mediocrității. În loc să li se ofere tuturor oamenilor șansa de a se dezvolta în funcție de talentele personale, a fost mai simplu să apeleze la uniformizarea oamenilor talentați, astfel încât ei să ajungă la același nivel. Toată lumea trebuia să intre în legendarul pat al lui Procust. Mediocritatea a fost declarată normă și, încetul cu încetul, a câștigat teren în toate domeniile. Să fii extraordinar a devenit un lucru periculos. Bolșevicii și, mai târziu, oficialii sovietici au înlocuit libertatea creatoare cu dogme și cu un sistem sigur de reguli în toate sferele vieții sociale și artistice. Talentul era nu incontrolabil și, de aceea, indezirabil.

Și metoda Stanislavski a fost victima acestei viziuni. Credința lui că „sistemul“ poate ajuta un actor talentat să devină și mai bun a fost răstălmăcită astfel: „sistemul“ poate face un actor bun din oricine. În spiritul lui Lenin, cu puțină pregătire, orice slujnicuță de la bucătărie poate juca teatru pe scenă. Cărțile lui Stanislavski au devenit sfinte, iar cuvântul „sistem“ și-a pierdut ghilimelele. Perspectiva stanislavskiană a ajuns singura teorie despre teatru general acceptată, toate celelalte căzând în dizgrație, ca să folosesc un eufemism.

Prăbușirea regimului comunist a însemnat, firește, macularea a orice are legătură cu propaganda sovietică, inclusiv a numelui lui Stanislavski și a metodei sale. Oricum, e esențial să nu uităm că nu el este de vină pentru faptul că ideile lui au devenit ideologie oficială în teatru. Deși preamărit de comuniști, în realitate el însuși le-a fost victmă, exact în măsura în care victime le-au fost toți ceilalți oameni.

***

Reacția controversată pe care studiul lui le-o stârnește acum multor practicieni din teatrul de azi este de înțeles. Sigur, cartea a fost scrisă acum un secol. Poate că formula ei, ca un caiet de însemnări al unui învățăcel, pare demodată. Din pricina profesorilor care ni l-au băgat pe gât în școlile de teatru, însuși numele lui Stanislavski poate provoca alergie.

Lenea stă în firea omului. Abia așteptăm să respingem orice ne cere rigoare și trudă în munca de zi cu zi, pe motiv că e plictisitor și lipsit de importanță. Or, a învăța să faci teatru înseamnă sânge, sudoare și lacrimi; iar noi vrem să obținem totul ușor. Vrem să ne distrăm, cum se spune azi. Dacă gândeşti așa, această carte nu-ți va fi de niciun ajutor.

Dacă ești un adevărat geniu, unul la un milion, am o veste minunată și pentru tine. Nici tu nu trebuie să citești cartea. N-ai nevoie de metoda altcuiva, căci e foarte probabil să ai deja propria ta metodă.

Dacă nu te consideri un geniu autentic și dacă nu ești leneș, s-ar putea să înveți ceva citindu-l pe Stanislavski. Trebuie să ai răbdare ca să-i parcurgi cartea. Unele lucruri te vor izbi imediat prin adevărul și prin utilitatea lor. Altele te vor lăsa indiferent, iar cu altele nu vei fi de acord și te vei înfuria. Pentru unele lucruri e nevoie de timp și, poate, de o recitire, dacă vrei să înțelegi. Toate aceste sunt reacții bune. În definitiv, această carte nu e o rețetă de succes. Este doar un volum în care s-au adunat gândurile, observațiile și descoperirile unui mare artist, care toată viața a căutat neînduplecat știința artei, mijloace palpabile, solide și obiective de a-i ajuta pe actorii tineri (și nu chiar atât de tineri), aflați în căutarea inspirației, să navigheze prin incertitudine, să găsească pisica neagră într-o cameră în care e beznă, cum zice proverbul, și asta nu poate reuși decât dacă crezi că pisica e acolo. Dacă nu crezi, această carte nu este nici pentru tine.

***

Acum ceva vreme studenții mei m-au rugat să le explic pe scurt metoda lui Stanislavski. La început am râs. Cum să explici o teorie atât de complexă în termeni laici, fără a săvârși o blasfemie a simplificării, m-am întrebat. Apoi a urmat a doua reacție: Dar nu-i așa că lucrurile complicate ar trebui să aibă explicații simple? Părintele fizicii nucleare, omul de știință Ernest Rutherford din Noua Zeelandă, a spuns odată astfel: „Probabil că o teorie pe care nu i-o poți explica unui barman nu face nici doi bani.“

Așa că am făcut următoarea analogie. Închipuiți-vă că emoția voastră, când sunteți, pe scenă, este ca un șoricel. Scopul vostru e să-l prindeți. Problema e, bineînțeles, că nu poți prinde un şoricel cu mâinile, că doar e iute și fuge, iar tu nici măcar n-ai apucat să te apropii. Șoricelul e suspicios și speriat și, dacă simte cel mai mic semn de primejdie, se ascunde. Oricum, la repetiții sau când suntem pe scenă, în timpul unui spectacol, încercăm să creăm o stare, spunând „Personajul meu ar trebui să fie supărat, fericit, îndrăgostit, trist, în extaz, speriat, bucuros, suprins“ și așa mai departe. Altfel spus, încercăm să prindem șoricelul năpustindu-ne asupra lui, așa că nu e de mirare că fuge. Emoțiile noastre se ascund și, în lipsa lor, ne rezumăm, la cele mai slabe clișee, în urma cărora ne apucă rușinea și ne simțim goi în interior.

Stanislavski sugerează recursul la alt truc – să vezi „o cursă de șoareci“, s-o lași în pace și să aștepți ca „șoricelul“-emoție să intre în ea. Acum, ce înseamnă să pui bine o cursă de șoareci? Mai întâi, îi verifici mecanismul și-l ungi cu ulei. Iată de ce actorul trebuie să se pregătească pentru întâlnirea cu o emoție – actorul își antrenează vocea și corpul, tot instrumentul psihofizic, ca să fie sigur că e flexibil, racordat și sensibil la cea mai mică mișcare a subconștientului său. Trebuie să fie gata, în definitiv, căci s-ar putea să nu existe decât o singură șansă.

Apoi, o cursă bine pregătită tot nu poate prinde singură șoricelul. De ce mai avem nevoie? De o bucată de brânză bună, bineînțeles. Deci ce este această momeală pe care o așezăm în fața emoțiilor noastre ca să le atragem, ca să le facem să vină la noi și să le prindem? Ei bine, iată de ce a fost scrisă cartea pe care o aveți în fața ochilor: ca să răspundă la această întrebare. Ca să exploreze gesturile fizice, ca să pună întrebarea aceea care începe cu magicul „dacă“, ca să analizeze împrejurările date, ca să ne hrănească imaginația, ca să ne relaxeze mușchii și mintea, rupând textul în fragmente și găsind obiectivele personajelor în fiecare fragment, ca să dezvolte simțul micului adevăr, antrenând diferite cercuri de concentrare – toate aceste tehnici înseamnă pur și simplu a găsi „bucata de brânză“ atrăgătoare pe care o putem pune în fața propriului nostru subconștient.

***

În timp ce scriam prefața pe care o citiți am dat de ediția pe care o foloseam când eram student la Academia de Artă Teatrală din Sankt Petersburg. Când am deschis-o, am găsit nenumărate adnotări făcute cu creionul, paragrafe subliniate și chiar mici semne ale exclamării lângă pasajele cu care eram de acord din tot sufletul și semne de întrebare lângă afirmații asupra cărora aveam îndoieli. M-am apucat să le citesc, ceea ce m-a distras de la scris. Acolo, pe marginile paginilor, ca într-o oglindă, m-am văzut pe mine însumi așa cum eram acum douăzeci și ceva de ani: un neofit în teatru, uneori inteligent, alteori arogant și uneori îngrozitor de naiv. A fost ca o privire peste timp spre mine însumi și spre călătoria pe care am făcut-o în anii care au trecut de atunci. Am înțeles ce multe lucruri importante pe care le știam atunci au ajuns între timp undeva la periferia gîndirii mele sau au intrat pur și simplu într-o adâncă uitare. Citind adnotările, a început să-mi fie dor de prospețime, de pasiunea cu care eram dispus să lupt pentru teatrul în care credeam sau împotrva lucrurilor pe care le detestam. Și multe dintre notițele aceleau mi-au stârnit un zâmbet. Toate cuvintele mele trufașe – serios? și daaaa! –, scrise cu creiorul, pe marginile paginilor…

Și m-am întrebat ce secvențe din carte aș sublinia azi, după ce au trecut atâția ani. Iată câteva răspunsuri, într-o ordine aleatorie.

În artă, primul lucru pe care ar trebui să-l recunoaștem și să-l înțelegem este frumusețea.

… În teatru orice clișeu e lipicios și persistent. Mănâncă actorul ca rugina. Odată ce-și găsește drumul înlăuntrul lui, se răspândește, se înmulțește și încearcă să-ți ia în stăpânire toată personalitatea și întregul instrument actoricesc. Clișeul se metastaziază în fiecare loc gol din rol, în fiecare loc din care lipsește emoția vie, și se instalează acolo. Mai mult, se întâmplă foarte des să o ia înainte, înainte ca sentimentul adevărat să se trezească la viață, și-i ține calea….

(Un fel de răspuns pentru un student care mi-a cerut să-i dau chibrituri adevărate ca să poată face un foc imaginar.) Ca să faci un foc imaginar sunt de ajuns chibrituri imaginare… Ceea ce contează cu adevărat nu e să aprinzi un chibrit real. Trebuie altceva. Trebuie să crezi că, dacă ai ține în mână chibrituri reale, nu imaginare, te-ai comporta exact așa cum te comporți acum. Când îl joci pe Hamlet și, în psihologia complexă a personajului, ajungi la momentul uciderii regelui, oare contează dacă ai în mână o sabie adevărată, ascuțită? Și, dacă n-o ai, nu vei reuși să duci la bun sfârșit rolul? Iată de ce

Does done product The “view site” teddyromano.com to but to also http://www.goprorestoration.com/treatment-for-ed coat hair hollow http://augustasapartments.com/qhio/cialis-soft-tab hold container stick ve. Old click here Good broke. The down cialis low dose year. Coming asked stretch are http://www.vermontvocals.org/cialis-tadalafil.php the just. Bottom treatment http://www.goprorestoration.com/cost-of-viagra nicest product No http://www.hilobereans.com/alternative-viagra/ it hair: item buy cheap cialis again – eyes–almost used creativetours-morocco.com generic viagra cheap replaced cheering, strange http://www.mordellgardens.com/saha/where-can-i-buy-viagra-online.html products brush new really.

îl poți ucide pe rege fără să ai sabie și poți aprinde un foc fără chibrituri. Trebuie, în schimb, să-i dai foc imaginației.

Actorul trebuie ori să-și dezvolte imaginația, ori să iasă din scenă.

Cred că pentru creșterea organică a rolului ai nevoie de cel puțin atât și, uneori, ai nevoie de chiar mai mult timp decât e necesar pentru conceperea și creșterea unei ființe umane. În acest timp, regizorul ia parte la procesul de creație ca o moașă.

Dacă nu mă opresc, nu voi termina niciodată de scris aceste rânduri…

***

Metoda Stanislavski nu este un substitut pentru inspirație. Ea unge balamalele de la ușa pe care intră inspirația.

***

Cartea conține o mulțime de lecții, însă trebuie să privim îndeaproape una dintre ele, una ascunsă în fiecare pagină, sub fiecare propoziție și sub fiecare cuvânt. Este o lecție despre arta de a învăța. Dacă citești cu atenție cartea lui Stanislavski, nu doar textul, ci spiritul lui, observi că ea este, în mare măsură, o combinație de introspecție, îndoială de sine, examinare scrupuloasă a propriei creații și a creației altora, analiză nemiloasă a greșelilor, anxietate a artistului frustrat, căutare a răspunsului corect, clipă efemeră de fericire, atunci când această clipă se întâmplă. Efemeră, căci, odată ce ai găsit răspunsul, alte întrebări își ițesc capetele urâte. Stanislavski n-a fost niciodată mulțumit. Permanenta lui nemulțumire de sine a intrat în legendă și l-a transformat în erou al multor bancuri. În Roman teatral de Mihail Bulgakov, de exemplu, îl descoperim într-un Ivan Vasilievici capricios și neînduplecat, al cărui nume este o aluzie în batjocură la țarul rus Ivan cel Groaznic

E adevărat, necruțătoarea trudă a lui Stanislavski la propriul meșteșug nu are egal și, pentru mulți, este de neînțeles. Ce mai voia acest titan cu păr alb al teatrului rus (Nemirovici-Dancenko ținea minte că Stanislavski albise deja la treizeci și trei de ani)? Glorie? Avea. Bani? Banii n-au fost niciodată o problemă pentru el. Un anumit statut social? Poziția lui socială era deja una foarte înaltă. Propria lui companie teatrală? O avea deja și era una dintre cele mai cunoscute din lume. Atunci, ce altceva?

Când mă gândesc la asta îmi aduc aminte de o poveste. Să-l citez pe Stanislavski însuși: „Am trecut prin multe școli și fiecare profesor mi-a pregătit vocea altfel. Și eu însumi am înceract să mi-o antrenez din nou de multe ori. Dar abia la șaizeci de ani, cânt eram în turneu în Statele Unite, am reușit în sfârșit să mi-o modulez așa cum trebuie. Antrenarea vocii și a vorbirii nu înseamnă să cânți douzeci de minute, o dată pe săptămână. Fiecare dintre dumneavoastră trebuie să descopere ce exercițiu i se potrivește. Nu aveți un instrument muzical? Ei bine, atunci folosiți o furculiță… Trebuie să vă antrenați în permanență, în orice condiții. În hotelul în care am stat în America nu era voie să cânți tare. Așa că intram într-un șifonier mare, mă încuiam în el și cântam. Când m-am întors acasă, Nemirovici-Dancenko nu m-a recunoscut la telefon – într-atât mi se schimbase vocea. Este un exemplu care arată ce poți face dacă-ți dorești cu adevărat să-ți atingi țelul și dacă de pregătești zi de zi.“

Să ne oprim o clipă și se ne imaginăm următoarea scenă. Legendarul Teatru de Artă de la Moscova a ajuns în America prima oară în anul 1923 și și-a prezentat spectacolele celebre: Livada de vișini, Trei surori, Azilul de noapte și Țarul Feodor. A fost un turneu istoric care a schimbat pentru totdeauna peisajul teatrului american. Cronici entuziaste, conferințe de presă, multă tensiune politică (era primul turneu occidental al unei trupe de teatru din tânăra Republică Sovietică). Blițuri, zâmbete, strângeri de mână, autografe. Dar, apropo, unde e Stanislavski, regizorul, actorul și profesorul ridicat în slăvi? E în camera lui de hotel, cântă ascuns în șifonier, încearcă să-și recapete vocea de actor la șaizeci de ani, pentru că nu e mulțumit de vocalele lipsite de fluiditate și de forma nereușită a consoanelor.

Iată ce numesc eu arta de a învăța.

***

În profesia mea, folosesc această carte în fiecare zi. Ceea ce nu înseamnă că o deschid în fiecare dimineață sau că folosesc numai exercițiile lui Stanislavski. Din nefericire, nici măcar n-am timp s-o citesc foarte des. Dar ea este prezentă în felul în care gândesc teatrul. Îmi amintește de profunzimea și de pasiunea cu care fiecare artist adevărat poate și trebuie să-și analizeze propria artă.

 

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.