Zece motive să vii la Fest(in)

festin-festivalul-de-teatru-1474990774364-resizeChiar dacă toamna se numără festivalurile și cu siguranță nu știi la ce spectacol să-ți cumperi bilet mai întâi, Teatrul Nottara a pregătit un festival, aflat în desfășurare până pe 22 octombrie, cu un program generos din care e imposibil să nu te tenteze cel puțin câteva evenimente „must see”. Iată 10 motive pentru care nu trebuie să ratezi Fest(in) pe Bulevard:

1

Ediția din acest an se axează pe tema „familie” și pe modul în care acest concept se reflectă în teatru. Spectacolele selectate, precum „Efectul razelor gama asupra crăițelor lunatice” de Paul Zindel, „Când timpul nu se mișcă” de Donald Margulies, „Moarte și reîncarnare într-un cowboy” de Rodrigo Garcia sau „Familie de artiști” de Kado Kostzer, scot la iveală fațetele unei „Crize de familie” și ne întreabă cum arată sau cum ar trebui să arate o familie astăzi.

2

În cadrul secțiunii „Crize de familie” intră și spectacolele străine „Livada de vișini” de A.P. Cehov, o producție a Teatrului Național Sloven, Maribor (Slovenia) și „Cabaret Shakespeare, gol pușcă” de Vladislav Kracík și Jiří Trnka de la Teatrul Tramtaria, Olomouc, Cehia. Iată o șansă de a ne pune la curent cu ce se întâmplă dincolo de grădina noastră cu două abordări moderne, care implică nume mari, Cehov și Shakespeare.

3

Teatrul Nottara este membru NETA (New European Theatre Action) din 2015, iar la  ediția din 2016 este inclusă în festival și secţiunea NETA, care cuprinde cinci spectacole ale unor teatre din rețeaua de festivaluri cu același nume. Din cele cinci posibilități e greu să alegi doar una, căci titlurile sună cam așa: „Pericle” de William Shakespeare, „Nora” de Henrik Ibsen, „Ubu rege” de Alfred Jerry, „The Bones that come late” de Teki Dervishi.

4

În contextul actual, în care orice festival se pretinde a fi internațional dacă în program e inclus măcar numele unui teatru din străinătate, Fest(in) pe Bulevard respectă noțiunea de „internațional” și aduce în atenția publicului spectacole din Slovenia, Cehia, Serbia, Kosovo, Bulgaria, Croația.

5

De neratat sunt și cele două premiere ale regizorului Mihai Măniuțiu care vor avea loc tot în cadrul festivalului, „Iarna” de Jon Fosse și „Alcool”, pe versurile lui Ion Mureșan, un musical care anunță o atmosferă specifică muzicii marca Ada Milea.

6

Fest(in) pe Bulevard este poate singurul festival care are un juriu format din spectatori. Mereu ne întrebăm care sunt așteptările și gusturile publicului, ei bine, iată o șansă: un loc unde spectatorul are dreptul să-și desemneze propriul câștigător.

7

Vino la Fest(in) pe Bulevard și vei descoperi gânduri despre spectacolele din program, interviuri cu artiștii invitați, totul la cald, în publicația pe print pe care o s-o primești la intrarea în teatru.

8

În materie de dramaturgie, ediția a IV-a se focusează pe dramaturgia maghiară contemporană, momentan într-o efervescență de creativitate și inspirație. Așadar, nu ratați Șerpoaica sau O să mai vii tu pe făgașul visurilor mele” de Csaba Kiss, în regia lui Mihai Lungeanu.

9

Fest(in) pe Bulevard reunește spectacolele unor regizori din generația tânără ale căror voci devin din ce în ce mai puternice, precum Bobi Pricop, Alexandru Mâzgăreanu, Andrea Gavriliu (o referință în teatrul-dans din România), Andrei Măjeri, Bogdan Budeș. Programul festivalului conturează astfel un peisaj substanțial și valabil al tinerilor creatori de teatru, deoarece selecția nu se limitează doar la ce se întâmplă în București, ci și în teatrele din provincie.

10

Teatrul Nottara pentru aproape un an și-a părăsit sediul de pe Magheru 20 și s-a văzut nevoit să-și mute spectacolele în diferite săli din București. Ediția a IV-a marchează întoarcerea acasă, sărbătorită și printr-o expoziție de fotografie de teatru „De pe scenă pe simeze”, care rememorează trecutul glorios al teatrului. Prin urmare, Fest(in) pe Bulevard există datorită acestei lupte pentru „acasă”.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.